Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Arvio La Strada -teatterin Waltari-klassikosta: Hyvää tekevää teatteria hyväksikäytöstä

Mika Waltarin komediassa sisarukset Ulriika (Marjo Minkkinen) ja Kristiina (Titta Silman) pitävät paperikauppaa pikkukaupungissa. Heidän sisarensa tytär Raili (Mari Heinilä) tahtoo opiskella Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa, mutta tädit eivät päästä. Ulriika on alistanut Railin ja Kristiinan palvelijoikseen ja ottanut suojelukseensa näiden perintörahat. Näyttämölle astuu huijari Gabriel (Keijo Kuivanen). Alkaa petkutuksen peli. Jokainen on jokaisen kilpailija ja melkein jokainen tulee petkutetuksi.

Tampereella toimiva kehitysvammaisteatteri La Strada näyttää Gabrielillaan, miten yhteiskunnan lohduttomista ja likaisista peleistä voi tehdä lohduttavaa ja hauskaa teatteria.

Lannistumaton La Strada leikkii läsnäolon voimalla

 Ohjaaja Anu Panula on kutsunut joskus ammattilaisia vierailijoiksi, joskus vaativat ja maineikkaiksi kasvaneet tuotannot on tehty pitkälti omin voimin. Nyt nimiosassa vierailee Keijo Kuivanen, suurenmoinen tangolaulaja. Kun Kuivanen ja Titta Sillman kohtaavat, niin ammattilaisuuden ja ei-ammattilaisuuden välille syntyy vuoropuhelu, jossa La Stradan oma erityisluonne paljastaa, mihin kaiken hyvän teatterin voima perustuu.


Kehitysvammaisteatteri La Strada, Tampere

Mika Waltari & Jorma Panula:

Gabriel, tule takaisin

Sovitus Ritva Arvelo – Ohjaus: Anu Panula -Rooleissa Kalle Bister, Mari Heinilä, Keijo Kuivanen, Marjo Minkkinen, Leevi Paalanen, Markus Pieniluoma, Niko Pohja (juonto), Atte Selin ja Titta Sillman – Orkesterssa Ari Angervo, Miina Joseppiina Kahiluoto, Sami Perkiö, Tom Wanamo ja Jyri Häkkinen

Sillmanin voiman salaisuus on levollisessa läsnäolossa. Teatteri on lohduttavaa, kun se näyttää, että kaikki hyvä mitä on, on nykyisyydessä, siinä missä ollaan. La Strada tarjoaa paikan, jossa voimme antaa arvon sille, mikä on tässä ja nyt, ja olla uhrautumatta sen puolesta, mitä tavoitellaan. Teatteri on hauskaa, kun näyttelijä on yrittävinään olla joku toinen kuin hän on ja on yritysleikkinsä takia oma itsensä.

Musiikki muuttaa Waltarin kiristämät ristiriidat Panuloiden ohjaamaksi vuoropuheluksi. Kapellimestari Jorma Panulan näytelmään säveltämä musiikki on keskustelevaa jo itsessään. Kansanomaisia perinteitä koskevat haikeat muistot puhuttelevat sävellyksissä modernia dialogisuutta. Esityksessä musiikki keskusteluttaa osapuolia monitasoisesti. Orkesteri on sijoitettu näyttämön eteen. Se säestää laulua ja keskustelee toiminnan kanssa. Laulukohtauksissa näyttelijät puhuttelevat toisiaan laulamalla, niin kuin oopperassa ja musikaalissa tapahtuu, samalla kun La Stradan miesten kuoro osallistuu keskusteluun ja kommentoi tapahtumia näyttämön perällä olevan ikkunan takaa. Järjestely tuntuu ehkä kirjoitettuna mutkikkaalta, mutta toimi esityksessä selväpiirteisesti. Musiikin ja muun toiminnan vuoropuhelun ansiosta Gabrielin uusimman tuleminen vahva huumori saa erityislaatuisella tavalla juhlavan sävyn.

Sitkeä Gabriel tuli taas takaisin!

Waltarin Gabriel, tule takaisin! ilmestyi vuonna 1945. ”Sydämetön komedia” pyrki täyttämään omilla keinoillaan sitä tyhjää aukkoa, joka oli syntynyt ihmisten mieliin sodassa. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Suomeen, jossa edistysusko ja autoritaarisuus ottivat yhteen.

Janne Tarmio kiinnittää vuonna 1985 ilmestyneessä Yhteiskunnallisen korkeakoulun, kirjailijoiden ja kirjallisuuden yhteyksiä koskevassa tutkielmassaan huomiota Waltarin komediassa avautuvaan vanhentuneen moralismin ja modernin eteenpäinmenon väliseen kuiluun. Nuori Raili uhmaa kasvattitätejään pyrkimällä Yhteiskunnalliseen Korkeakouluun, uusia kokemuksia ja yhteiskunnallista asemaa hankkimaan. Railista tulee näytelmän sankari, jämäytettyjen ja jymäyttäjän jymäyttäjä.

Waltari hurahti 1920-luvulla modernin edistyksen ihanuuksiin, ja suhtautui niihin vuonna 1945 epäillen, mutta Railissa moderni sai vielä yhden riemuvoiton. Myös YKK ryhdistäytyi sotien jälkeen muuttumalla Tampereen yliopistoksi, jossa työläissivistyneistöä opiskeli rehtori Paavo Kolin (1921-1969) päättäväisten toimien ansiosta 1980-luvun puoliväliin saakka. 30 vuotta myöhemmin Tarmion ja hänen tutkielmaansa saatesanat kirjoittaneen Yrjö Varpion yliopistosta käyttämät ilmaukset kuulostavat surullisilta. ”Itsenäinen työ” … ”menestyksekäs yhteiskunnallinen toiminta”.

Kun Gabriel nyt taas tuli takaisin, se tapahtui aikana, jossa vielä Ilkka Kuusiston oopperan libretosta (1998) nousevat muistot edistyksestä, sivistyksestä ja vaikutusmahdollisuuksista tuntuvat ohi eletyiltä. Ohjaaja Panula kertoo, että alkuperäisen inspiraation lähteenä oli ns. kuntoutus, jossa kehitysvammaisia orjuutetaan ja riistetään häikäilemättömästi. Tästä kysymyksenasettelu laajeni naisten tyhmistämiseen ja hyväksikäyttöön. Yksi mies yrittää pettää näytelmän kaikkia naisia, ja mainioiden miesten kuoro kommentoi tapahtumia hymyillen taustalla. Äänitehosteetkin tähdentävät, että Gabriel ei ole kovin taitava petkuttaja, vaan päinvastoin varsin kömpelö, mutta onnistuu silti, … niin kauan kuin onnistuu. La Stradan Gabriel kertoo eräänlaisesta uuden avoimuuden ajasta, jota parhaillaan elämme. Esimerkiksi pääministerimme  toimissa kiristyksen ja nöyryyttämisen rakenteet ovat paljaina näkyvissä. Silti hän onnistuu toistamaan toimiaan. Railia odotellaan.

Pertti Julkunen


Autetaan La Stradaa!

Suomen ainoa kehitysvammaisteatteri La Strada on konkurssin partaalla. Lipputulot ja näyttämön vuokraus eivät ole riittäneet oman teatteritilan korkean vuokran (3000€/kk) maksamiseen. Jos apua ei saada, teatterin toiminta loppuu pian.

La Stradan toiminnan jatkamisen turvaamiseksi kerätään adressia. Sen osoite on: https://www.adressit.com/
vetoomus_kehitysvammaisteatteri_la_stradan_toiminnan_jatkumisen_t

La Stradan tukijäsenmaksu on 24 euroa. Teatteri kertoo ottavansa suurella kiitollisuudella vastaan kaikki pienet ja suuret lahjoitukset. La Stradan tukitilin numero on: Fi53 1146 3001 1118 45 NDEAFIHH. Viite: 9001. Saaja: Teatteri La Strada.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE