Turva – Hymy

Arvioidaanko myös henkinen tasapaino? – Trump menee lääkärintarkastukseen

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille tehdään ensi viikolla lääkärintarkastus. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö ei kuitenkaan eilisillan tiedotustilaisuudessa ottanut kantaa siihen, liittyykö tarkastukseen fyysisen kunnon lisäksi presidentin henkisen tasapainon arviointi.

Presidentin lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kertoi, että Valkoinen talo aikoo tiedottaa presidentin lääkärintarkastuksen tuloksista sen jälkeen, kun kaikki tutkimukset on tehty. Sanders kuittasi epäilevän kysymyksen presidentin kyvystä hoitaa tehtäväänsä naurettavaksi ja häpeälliseksi.

– Hän on erittäin vahva ja hyvä johtaja. Siksi viime vuosi oli niin menestyksellinen, ja odotamme suuria saavutuksia myös alkaneena vuonna.

Useat kongressin jäsenet saivat asiantuntija-arvion presidentin mielenterveydestä.

Trumpin käyttäytyminen ja mielenterveys ovat jälleen viime päivinä aiheuttaneet laajaa keskustelua, myös Yhdysvaltain ulkopuolella.

Yhdysvaltalaismedia kertoo, että useat Yhdysvaltain kongressin jäsenistä saivat noin kuukausi sitten asiantuntija-arvion presidentin mielenterveydestä. Arvio liittyy huoleen siitä, onko presidentti kyvykäs hoitamaan vastuullista tehtäväänsä vai onko hänen toimintansa jo vaaraksi maan turvallisuudelle.

Yhdysvaltain perustuslaki antaa periaatteessa mahdollisuuden erottaa presidentti kesken virkakauden, joskin kynnys siihen on erittäin korkea. Ensinnäkin sen voi tehdä kongressi määrätyin edellytyksin ja toimin.

Toinen mahdollisuus liittyy perustuslain lisäykseen 25, jonka perusteella varapresidentillä ja maan hallituksella on mahdollisuus todeta presidentin olevan kyvytön tehtäväänsä.

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT