Politiikka

Arviointineuvosto tuo tiedustelulakiin keskustelunaiheen USA:sta: Salausohjelmistojen takaportit

Suomen siviilitiedustelulakia koskevassa lakiesityksessä on syytä kiinnittää enemmän huomiota salausohjelmistoihin ja niiden niin sanottuihin takaportteihin, esittää lainsäädännön arviointineuvosto.

Valtioneuvoston kanslian yhteydessä toimiva riippumaton arviointineuvosto esitti torstaina lausuntonsa siviilitiedustelua, sotilastiedustelua ja tiedustelun valvontaa koskevista esitysluonnoksista.

Arviointineuvoston mukaan hallituksen esitysluonnokset valmisteltu pääosin huolellisesti, mutta neuvosto kaipaa luonnoksiin muun muassa tarkempia määrällisiä arvioita turvallisuuteen kohdistuvien uhkien mittaluokista.

Siviilitiedustelua koskevassa lakiesityksessä tulisi arviointineuvoston mukaan tarkastella tarkemmin kansalaisten ja yhteisöjen oikeutta suojata omaa verkossa tapahtuvaa toimintaansa markkinoilta saatavilla olevilla tietoturvatuotteilla.

– Esitysluonnoksessa ei tältä osin ehdoteta muutosta nykytilanteeseen Suomessa, mutta olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, että monissa muissa maissa pohditaan parhaillaan, pitäisikö esimerkiksi salausohjelmistoihin jättää viranomaisia varten ”takaportteja” tai muita menettelyjä, jotka mahdollistaisivat viranomaisille mahdollisuuksia saada viestiliikennettä luettavassa muodossa, arviointineuvosto kirjoittaa lausunnossaan.

”Keskusteluun valmistauduttava”.

Arviointineuvoston puheenjohtajan Leila Kostiaisen mukaan neuvosto halusi nostaa salausohjelmistojen takaportit esille, koska asiasta käydään parhaillaan vilkasta kansainvälistä keskustelua etenkin Yhdysvalloissa.

Hallituksen esitysluonnoksessa ei haluta salausohjelmistoihin takaportteja, mikä Kostiaisen mukaan on kansalaisoikeuksien ja suomalaisten it-yritysten näkökulmasta hyvä asia. Kostiainen painottaa, että neuvosto ei ehdota tässä suhteessa muutoksia hallituksen esitysluonnokseen.

– Tällä lainsäädännöllä suomalaiset it-alan yritykset pääsevät parempaan asemaan kuin esimerkiksi yhdysvaltalaiset it-alan yritykset, koska Yhdysvalloissa näitä takaportteja on, Kostiainen sanoi STT:lle.

– Me halusimme nostaa tämän asian esiin sen vuoksi, että tähän keskusteluun pitää valmistautua täälläkin, Kostiainen sanoo.

Eduskuntaan helmikuussa?

Kun hallituksen lakiesitykset on arviointineuvoston lausuntojen jälkeen saatu viilattua valmiiksi, paketti etenee eduskuntaan. Eduskuntakäsittelyn on arvioitu voivan alkaa helmikuun alkupuolella.

Tiedustelulakipaketin läpiviemiseksi tarvitaan muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin.

Hallitus haluaisi, että muutokset voitaisiin säätää nopeutetussa järjestyksessä, jotta lakipaketti saataisiin voimaan tällä vaalikaudella.

Se ei onnistu ilman opposition tukea, sillä perustuslakimuutosten kiirehtiminen edellyttää eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistöä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat