Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Arvojen ja vision koeponnistus – SDP:n periaatejulistuksen raakiletta kypsennetään kommenteilla

Miltä kuulostaisi lukupiiri, jossa keskustellaan SDP:n periaatejulistuksesta? Kaisa Pennyn mielestä se kuulostaa oikein hyvältä. Pennyn ja puoluesihteeri Anton Rönnholmin vetämä työryhmä on saanut valmiiksi ensimmäisen julistusluonnoksen, johon kaivataan nyt kommentteja.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Valmistuessaan periaatejulistus ei ole mikään köykäinen paperi. Se kiteyttää sosialidemokraattien perusarvot sekä vision ja mission paremman yhteiskunnan rakentamisesta. Siksi Penny toivoo, että mahdollisimman moni vähintään lukisi luonnoksen, vaikkei sitä kommentoisikaan.

– Periaatejulistus on tavallaan meidän perustuslakimme, kymmenen käskyämme – pohja, jonka päälle kaikki muu pitää rakentaa, Penny kuvailee.

Kommentteja toivotaan mahdollisimman paljon, koska periaatejulistuksen tulisi olla koko liikkeen näköinen. Sellainen, jonka jokainen sosialidemokraatti voi allekirjoittaa. Mielipiteensä julistuksesta saa kuitenkin kertoa kaikki SDP:n periaatejulistuksesta kiinnostuneet.

– Työryhmä ei kuvittele edustavansa koko liikkeen tietoa ja viisautta. Haluamme mahdollisimman laajasti keskustelua ja näkökulmia, siksi kommentointi on avoin kaikille, eikä vain jäsenille, Penny kertoo.

Kävimme hirveän kriittistäkin keskustelua, mutta rakentavassa ja hyvässä hengessä.

Julistuksen parissa on nyt ahkeroitu reilu vuosi – Pennyn mukaan avoimen keskustelevalla otteella. Vaikeitakin keskusteluja on käyty. On pitänyt rohkeasti tarttua liikkeessä usein pyhänä ja koskemattomana pidettyyn – perusarvoihin. On pohdittu, mitä ne ovat ja pitääkö niitä päivittää.

Lisää aiheesta

– Kävimme hirveän kriittistäkin keskustelua, mutta rakentavassa ja hyvässä hengessä, hän kertoo.

Työryhmä hyödynsi viime puoluekokouskauden periaateohjelmatyön hedelmiä ja tarkasteli myös voimassa olevaa, vuoden 1999 periaateohjelmaa. Penny luonnehtii, että arvot ja aate eivät ole muuttuneet, mutta maailma on. Aika on ajanut voimassa olevan ohjelman ohi ja puutteet on tarpeen paikata julistuksessa.

– Sieltä puuttui kaksi isoa, globaalia megatrendiä. Toinen on ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin vastaaminen. Koko ekologinen kestävyys puuttui kokonaan. Toinen on digitalisaatio – työn murros ja koko yhteiskunnan muutos digitalisaation myötä, Penny kertaa.

Pennyn mukaan ryhmä keskusteli paljon siitä, mitä aiemmissa ohjelmissa linjatut arvot ja käytetyt termit merkitsevät tänään. Päivitystä ei siis niinkään tehty itse arvoihin tai termeihin, vaan niiden määrittelyyn tässä ajassa.

– Monista termeistä keskusteltiin paljon, koska niihin luetaan niin paljon merkityksiä. Mitä tarkoittaa vaikkapa vapaus ja millaisia vastuita se pitää sisällään, Penny kuvailee.

Käymme nyt jokaisen kommentin ja eri tilaisuuksissa käydyn keskustelun läpi.

Periaatejulistus poikkeaa muodoltaan aiemmista ohjelmista. Tavoitteena on tiivis, enimmillään viiden sivun paketti. Jotta kokonaisuus ei paisu eikä vanhene hetkessä, julistus karttaa yksityiskohtia.

– Periaatejulistuksen tavoite on linjata isot periaatteet – liikkeen tehtävä ja rooli ja toiminnan lähtökohdat. Konkretia ja yksityiskohdat ovat sitten poliittisessa ohjelmassa, joka valmistuu myös puoluekokoukseen 2020, Kaisa Penny kertoo.

Pennyn mukaan periaatejulistuksen luonnos haluttiin jättää nyt luettavaksi ehtana raakileena. Jos työryhmä olisi kokenut luonnoksen jo melkein valmiiksi, olisi siihen ehkä kiinnytty liikaa. Rakkaiksi oman työn lapsiksi tulleista sisällöistä ja sanamuodoista on aina hankalampi ottaa vastaan kommentteja avoimin mielin. Penny kertoo, että tavoitteena on kerätä mielipiteitä vielä toisenkin kerran.

– Käymme nyt jokaisen kommentin ja eri tilaisuuksissa käydyn keskustelun läpi. Istumme alas ja jatkamme työtä niiden pohjalta. Seuraava, jo valmiimpi versio on tarkoitus saada kommentoitavaksi alkusyksystä. Sen pohjalta viimeistellään puoluehallitukselle ja edelleen puoluekokoukselle lähtevä versio SDP:n periaatejulistuksesta, Penny selvittää.

Julistusluonnos suomeksi täällä ja ruotsiksi täällä. Kommentointi on avoinna 31.3.2019 asti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE