Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Asejärjestelmäasiantuntija: ”Varsin outoa, mikäli Patrialta olisi aktiivisesti yritetty viritellä kauppoja Ugandan suuntaan”

Kuva: Lehtikuva / Jarno Mela

Ugandassa kuollut suomalaismies oli saanut puolustusteknologia-yritys Patrialta kirjallisen luvan viedä maan pääkaupunkiin Kampalaan yhtiön markkinointiesitteitä ja kertoa yrityksen toiminnasta paikallisille päättäjille.

Suomalainen aseasiantuntia Arto Pulkki katsoo, ettei vastaava kuvio aseteollisuuden ja ylipäänsä raskaan- ja konepajateollisuuden alalla ole mitenkään poikkeuksellinen.

– Se on ihan normaalia ulkomaankaupuan toimintaa, käytetään kaikenlaisia edustajia, agentteja ja välittäjiä. Jokin kolmas osapuoli toimi edustajana ja avaa yhteyksiä. Se on myös tyypillistä, että tällaiset edustajat eivät toimi vain puolustusvälineteollisuuden edustajina, vaan jos on yhteyksiä maahan, he pyrkivät samalla solmimaan kauppoja useilla eri teollisuudenaloilla.

– Voi sanoa sillä tavalla, että raskas teollisuus ja sen osana puolustusvälineteollisuus on myös varsin korruptioherkkää teollisuuden alaa. Sen vuoksi yritykset ovat viime vuosina pyrkineet valvomaan tarkkaan niin omaa toimintaansa kuin edustajiansa. Silti käytännössä koko ajan paljastuu toimintatapoja ja tapauksia, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua, Pulkki toteaa yleisellä tasolla.

Myös suomalaisen puolustusteollisuuden historiasta löytyy erilaisia tarinoita asevientiin liittyvien henkilöiden matkoista.

– Aiemmin he ovat useinkin olleet varsin värikkäitä persoonia, mutta tänä päivänä toimintatavat ovat muuttuneet aiemmasta, vaikka on edelleen paljon sellaisia maita, joissa henkilökohtaiset suhteet ratkaisevat todella paljon.

Ugandassa suomalaisen liikemiehen matka päättyi traagisesti. Hänen kuolemaansa tutkitaan paikallisten viranomaisten toimesta murhana. Oikeusapupyynnön myötä myös Suomen keskusrikospoliisi seuraa nyt asiaa.

Pulkin mukaan se, että liikemiehet edustavat eri maissa jotakin yritystä tai useita eri toimijoita ei tarkoita sitä, että heillä olisi työsuhde päämieheen. Näin ollen esimerkiksi liikemiehen vakuuttaminen ei tulisi kyseeseen.

– Kyse on liikesuhteesta ja edustamisesta, jossa he vastaavat itse toiminnastaan, Pulkki arvioi ja näkee vastuun olevan ennen kaikkea moraalisella tasolla.

”En pidä ollenkaan poissuljettuna, että kyse olisi ollut jonkinlaisesta huijauksesta.”

Pulkki toteaa, että pitäisi varsin outona tai suoranaisena virheenä, mikäli Patrialta olisi aktiivisesti yritetty viritellä kauppoja Ugandan suuntaan. Patriastakin on todettu, ettei se ollut tehnyt edes analyysia siitä, olisiko maassa mandollista tehdä liiketoimintaa.

– Maa ei ole kyllä millään tavalla potentiaalinen ostajaehdokas Patrian tuotteille, Pulkki toteaa.

Pulkin mukaan näillä alueilla on nähty myös hyvin monimutkaisia liiketoimintaan liittyneitä huijauskuvioita.

– On mahdoton arvioida ulkopuolisena, mitä oikeasti on tapahtunut, mutta en pidä ollenkaan poissuljettuna, että kyse olisi ollut jonkinlaisesta huijauksesta ja että näitä Ugandassa olleita liikemiehiä olisi mahdollisesti vedätetty. On myös mahdollista, että mahdolliseen huijauskuvioon on liittynyt myös viranomaisia.

– Vaikka tilanne siellä tällä hetkellä näyttää kohtuu rauhalliselta, pitäisin epätodennäköisenä, että Suomesta myönnettäisiin sinne vientilupia. Ugandassa itsessään on ollut levotonta ja lähialuellla on käynnissä useita kriisejä, joissa Uganda on ollut osallisena. Toki Uganda on toiminut myös aktiiivisesti Afrikan Unionin rauhaturvatehtävissä eikä maa ole vientikieltolistoilla YK:n tai EU:nkaan puolesta.

Pulkin mielestä on kuitenkin täysin selvää, ettei Uganda kykenisi hankkimaan länsimaista teknologiaa muutoin kuin hyvin rajoitetusti ja ehkä tällöinkin pikemminkin sisäisen turvallisuuden joukkojen käyttöön kuin maan varsinaisen puolustushallinnon.

– Tähän viittaa se, että kutsun, olisi se oikea tai väärennetty, Ugandasta oli esittänyt nimenomaan, sisäisen turvallisuuden päällikkö.

Pulkki painottaa kuitenkin, että hän kommentoi tapahtumia vain median ja omaan alaan liittyvän tietämyksensä pohjalta.

– Vaatisi sen, että asiasta tehdään jonkinlainen selvitys, mistä on oikeasti ollut kyse.

”Suomessa on paljon yrityksiä, joissa on kymmeniä Vice-presidenttejä.”

Arto Pulkki arvioi, että Patrialla on markkina-alueita, joissa sillä on vakiintuneet suhteet ja suorat valtiotasoisetkin yhteydet.

– Alueella, jossa Patrialla ei ole varsinaisesti liiketoimintaa, on käsittääkseni perinteisesti sallittu tällaisten ulkopuolisten henkilöiden toimia edustajina yhteyksien avausvaiheessa. On kuitenkin selvä, että aiempien lahjusepäilyjen ja oikeusprosessien takia edustamista valvotaan nykyään tarkemmin, Arto Pulkki arvioi.

Patrian johto on todennut, että yhtiö teki virheen antaessaan miehelle luvan markkinoida tuotteita maassa (STT 14.2.). Johdon mukaan myös yhtiön prosessi on selkeä eikä sitä ole tarvetta muuttaa, mutta tässä tapauksessa sitä ei ollut noudatettu. Jatkossa kuitenkin alustavatkin vientiä koskevat markkinointi- ja myyntitoimet päätetään (Yle 15.2.) liiketoimintojen johtoryhmässä. Myös se on kerrottu, ettei Patrian markkinointi ollut suomalaisliikemiehen Afrikan-matkan päätarkoitus.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että kuollut suomalainen liikemies sai luvan markkinoida yhtiön tuotteita nimenomaan Patrian johtajalta. Patria oli aiemmin puhunut ”yksittäisestä myyntipäälliköstä”.

HS:n saaman liikemiehen valtuutuskirjeen allekirjoittaneen henkilön titteli on Vice President, mikä viittaa johtajaan. Patriasta on kuitenkin vakuutettu, että myyntipäällikkö-termi kuvaa suomalaisittain henkilön työtehtävää paremmin.

– Se, että tässä tapauksessa on ollut Vice president -titteli käytössä on kansainvälisessä yritystoiminnassa kohtuullisen yleistä. Siellä käytetään usein selkeästi erilaisia titteleitä kuin kotimaan organisaatioissa juuri siksi, että myynninedistämisen kannalta on edullista, että näytetään olevan johtajatasoa, vaikka kyseessä on oikeasti päällikkötason henkilö, Arto Pulkki sanoo.

Sama tapa on hänen mukaansa käytössä useissa suomalaisyrityksissä.

– Toki Vice President-tittelille ei ihan perusmyyjää laiteta, mutta henkilö, joka ei ole Suomessa  varsinainen johtaja, saatetaan nimetä Vice president -tittelillä. Suomessa on paljon yrityksiä, joissa on kymmeniä Vice-presidenttejä ja he ovat tyypillisesti myyntiorganisaation puolella, jolloin varsinaiset johtajatason henkilöt ovat Senior Vice President -tittelillä. Eli tässä voi Patrian puolelta olla ihan aidosti kyse siitä, että kansainvälisissä yhteyksissä on käytössä jyrkästi eri tittelit kuin varsinaisessa sisäisessä organisaatiossa Suomessa, Pulkki sanoo.

Helsingin Sanomat on uutisoinut tänä iltana, että Patrian kaksi johtajaa eroaa Uganda-vyyhden seurauksena.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.

Puolustusministeri ei pidä MPK:n kursseja ”nuorison militarisoimisena” – heittää pallon Antti Rinteelle: ”Pitääkö partio kieltää?”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää MPK:n toimintaa isänmaan etuna.

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat, että puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) puuttuisi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) alaikäisille antamaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan, että sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ”ei voi pitää nuorison militarisoimisena”, vaan se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta.

Hän erottelee sotilaallisen koulutuksen sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta. Ensin mainitussa on kyse sotilaallisten taitojen kehittämisestä aseellista selkkausta varten.

– Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon taistelijapari Tuomioja-Paatero tulensa suuntaa, tarkoitetaan muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kuten esim. suunnistusta, kartanlukua ja yleensä luonnossa selviytymistä.

Niinistö mainitsee MPK:n kurssitarjonnasta lukiolaisten turvakurssit ja ”intti tutuksi -tyyppiset tapahtumat”.

– Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan tutustuvansa Tuomiojan ja Paateron kirjalliseen kysymykseen, mutta aikovansa jatkossakin kannustaa MPK:a järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille.

Puolustusministerin mukaan maanpuolustus kuuluu kaikille ja MPK:n toiminta Suomen lain mukaista sekä isänmaan etua palvelevaa. Blogissaan hän heittää vastakysymyksen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle:

– Edustaako Tuomiojan ja Paateron ajattelu laajemminkin SDP:n kantaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen? Pitääkö partio kieltää, koska sekin palvelee varusmiespalveluksesta suoriutumista?

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta

Kokoomuskentän maakuntakritiikki ei yllätä Orpoa – ”Kyllä se tuki sieltä löytyy”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Puolet kyselyyn vastanneista kokoomuksen aktiiveista vastustaa maakuntamallia, etenkin maakuntien määrä (18) hiertää kenttäväkeä, ilmenee Alma Median tänään tekemästä kyselystä.

Tampereella on parhaillaan koolla noin 550 kokoomusaktiivia puolueen Tulevaisuuspäivillä. Kyselyyn vastasi 193 ihmistä.

Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauden kannalla on 70 prosenttia vastaajista.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ylläty aktiivien maakuntakritiikistä. Se on ollut hänen tiedossaan.

– Hallintomallin vastustaminen ja siihen epäluuloisesti suhtautuminen on ymmärrettävää. Kokoomuslaiset eivät ole olleet maakuntamallisen pohjan kannattajia, Orpo sanoi Tampere-talossa medialle.

Orpo kuitenkin uskoo, että mitä enemmän tietoa asiasta jakaa, sitä enemmän mallille löytyy myös tukea.

– Maakuntamalli virtaviivaistaa valtion aluehallintoa, keskittää byrokratiaa samaan paikkaan ja karsii turhaa hallintoa. Hyviä perusteluita löytyy, ja kun ne käydään läpi, kyllä se tuki sieltä löytyy.

Maakuntien määrä voi vielä supistua

Kokoomusministerien kyselytunnilla ministerit joutuivat puolustamaan keskustan juhlimaa maakuntamallia varsinkin espoolaisille aktiiveille.

Puheenjohtaja lohdutti lukumäärän kritisoijia muistuttamalla puolueen lakiin kirjaamasta niin sanotusta evoluutiolausumasta. Se oli hänen mukaansa yksi keskeisiä kokoomuksen saavutuksia, kun maakuntamallista neuvoteltiin.

– Meillä on tiukat tulostavoitteet. Jos maakunta ei pysty toteuttamaan niitä sote-palveluita, joita sen asukkaat tarvitsevat, alkavat nopeasti neuvottelut sen maakunnan liittämiseksi toiseen maakuntaan.

Orpon mukaan lainsäädännöllä luodaan pohja ja edellytykset, mutta vasta toimeenpanon aikana ratkaistaan todellisuudessa se, kuinka hyvä järjestelmä pystytään luomaan.

Kokoomus siis luottaa siihen, että maakuntien määrä supistuu näin luonnollisesti?

– En halua antaa tuomioita etukäteen, mutta se pitää silloin tehdä ihmisten palveluiden turvaamiseksi, että yhdistetään maakunnat ja myös niiden hallinto, Orpo sanoi STT:lle.

STT–SANNA NIKULA