Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Aselobbarijärjestö NRA:n konferenssi alkaa Texasissa – Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin on määrä puhua tänään tapahtumassa

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Brandon Bell

Yhdysvalloissa alkaa tänään vaikutusvaltaisen aseenkanto-oikeutta ajavan lobbarijärjestön NRA:n konferenssi vain muutama päivä Texasissa tehdyn tuhoisan kouluampumisen jälkimainingeissa.

Texasin Uvaldessa sai tiistaina surmansa ainakin 19 lasta ja kaksi opettajaa.

Kouluampumisessa käytettyä kivääriä valmistava Daniel Defense kertoi uutistoimisto AFP:lle torstaina, ettei yritys aio kouluampumisen vuoksi osallistua Texasin Houstonissa järjestettävään tapahtumaan ja kuvailee yhtä heidän tuotteistaan käytetyn ampumisessa “rikollisesti väärin”.

-  Uskomme, ettei tämä viikko ole sovelias aika mainostaa tuotteitamme NRA:n tapaamisessa Texasissa, yritys kertoi uutistoimistolle.

NRA eli The National Rifle Association, jonka sanatarkka suomennos on kansallinen kivääriyhdistys, kannattaa sallivaa aselainsäädäntöä ja tukee tätä puoltavia poliitikkoja.

NRA sivuutti ampumisen jälkimainingeissa julkaisemassaan lausunnossa Yhdysvaltain rehottavan aseväkivallan sekä kiistellyt aseenkantolait. Sen sijaan järjestö väitti ampumisen olleen yksin toimineen “häiriintyneen rikollisen” tekosia.

Lukuisat republikaanisenaattorit ovat saaneet NRA:lta rahoitusta ja Houstonin vieraslistalla esiintyykin useita republikaaninimiä. Kolmipäiväisessä konferenssissa on USA Todayn mukaan puhumassa muun muassa texasilaispäättäjiä sekä maan edellinen presidentti Donald Trump.

Ex-presidentin on määrä pitää puheensa tänään. NRA:n mukaan aseiden tuonti kokoustiloihin on kielletty Trumpin puheen aikana.

Trumpin seuraaja demokraattipresidentti Joe Biden on vaatinut ampumisen jälkimainingeissa, että Yhdysvallat nousee vastustamaan aselobbareita ja tekee merkittäviä aselakiuudistuksia.

Republikaaneilta “ajatuksia ja rukouksia”, mutta ei aselakiuudistuksia

Konferenssista pois jättäytyvä Daniel Defense lupasi aiemmin täyden yhteistyönsä kouluampumiseen liittyvän tutkinnan parissa. Monien aseidenkanto-oikeutta puolustavien republikaanipoliitikkojen tavoin yritys kertoi heidän “ajatustensa ja rukoustensa” olevan “tämän pahan teon” ravisteleman yhteisön luona.

Englanninkielistä “thoughts and prayers”-fraasia viljellään usein muun muassa sosiaalisessa mediassa tragedioiden jälkimainingeissa. Heitto on joutunut viimevuosina myös useaan otteeseen kritiikin kohteeksi.

Brittilehti Guardianin mukaan republikaanien on syytetty tarjoavan joukkoampumisten jälkimainingeissa uhreille ajatuksiaan ja rukouksiaan, mutta aselakiuudistuksia ampumisten estämiseksi he eivät sen sijaan tarjoa.

Vain viikko ennen ampumista Daniel Defense julkaisi Twitterissä kuvan, jossa nuori poika istuu lattialla kivääri sylissään. Samassa kuvassa esiintyy myös aikuinen, joka osoittaa sormellaan asetta kohti. Kuvan yhteydessä esiintyvässä tekstissä puolestaan puhutaan lapsen kouluttamisesta.

Epäilty ampuja oli 18-vuotias paikallinen mies, joka sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa. Hän oli täyttänyt 18 vuotta toukokuun puolivälissä.

Daniel Defensen Twitter-tilin asetuksia on sittemmin muutettu niin, etteivät tviitit näy kuin hyväksytyille seuraajille.

Yli 16 istuvaa republikaanisenaattoria saanut miljoonalahjoituksen NRA:lta

Kuluttajien oikeuksia puolustava ryhmä ja ajatushautomo Public Citizen julkaisi Uvalden ampumisen jälkeen Twitterissä listan NRA:lta rahaa saaneista senaattoreista.

Listalla ovat muun muassa viime vuosina paljon otsikoissa ollut texasilaissenaattori Ted Cruz, senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnell sekä vuonna 2012 presidentiksi pyrkinyt Mitt Romney – kaikki heistä republikaaneja.

Newsweek kertoo, että Brady Campaign to Prevent Gun Violence -kampanjan vuonna 2019 keräämien tietojen mukaan yli 20 istuvaa republikaanisenaattoria olisi saanut lahjoituksia NRA:lta.

Edellä mainituista senaattoreista 16 on saanut Newsweekin mukaan yli miljoonan dollarin lahjoituksen. Satapaikkaisessa senaatissa on tätä nykyä kaikkiaan 50 republikaanisenaattoria.

-  Tarjoan rukousta ja myötätuntoa, mutta tiedän, että se on törkeän riittämätöntä. Meidän täytyy etsiä vastauksia, Romney kirjoitti Twitterissä Uvalden ampumisen jälkeen.

Romney notkuu NRA:lta lahjoituksia saaneiden senaattorien listan kärjessä. Public Citizenin mukaan utahilaissenaattori on saanut kivääriyhdistykseltä yli 13,6 miljoonaa dollaria.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE