Kotimaa

Asema-aukion hyppypotkusta annettua tuomiota korotettiin hovioikeudessa – uusnatsin tuomion nimike pysyi ennallaan

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Helsingin hovioikeus on korottanut uusnatsi Jesse Eppu Oskari Torniaisen tuomiota Asema-aukion hyppypotkusta 2 vuoteen 3 kuukauteen vankeutta rasistisen motiivin takia. Hovioikeus katsoi pahoinpitelyn motiiviksi sen, että uhri oli ilmaissut vastustavansa rasistisen järjestön edustamia arvoja.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoi Torniaisen syyllistyneen vain törkeään pahoinpitelyyn ja hylkäsi syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Joulukuussa 2016 käräjäoikeus tuomitsi toista miestä potkaisseen Torniaisen kahdeksi vuodeksi vankilaan törkeästä pahoinpitelystä. Hovioikeudessa tuomio siis piteni kolmella kuukaudella.

Torniaisen potkun uhri kuoli päiviä myöhemmin sairaalassa. Tuomioistuin ei löytänyt näyttöä siitä, että Jesse Eppu Oskari Torniainen olisi syyllinen uhrin kuolemaan.

Torniainen on odottanut hovioikeuden ratkaisua vapaalla jalalla. Syyttäjä vaati Torniaiselle hovissa 5,5–6 vuoden vankeutta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjä on kertonut aiemmin hovikäsittelyssä vaativansa rasistisen motiivin soveltamista rangaistuksen koventamisperusteena, sillä uhri vastusti syyttäjän mukaan käräjäoikeuden sittemmin lakkauttaman Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ideologiaa ja näytti sen.

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus on viitannut tuomiossaan vanhaan lakiin, kun se ei ole hyväksynyt rasistista motiivia koventamisperusteeksi. Ideologian vastustaminen oli syyttäjän mukaan syynä potkulle.

Torniainen on itse kertonut suojelleensa läheistä kaveriaan, johon uhri hänen mukaansa kohdisti väkivallan uhkaa. Tarkoitus oli Torniaisen mukaan potkaista mies pois häiritsemästä.

Erimielisyyttä syyttäjän ja Torniaisen välillä on myös siitä, vaikuttiko uhrin päihtymys ja hoidon keskeyttäminen tapahtumien kulkuun ja uhrin kuolemaan.

Hyppypotku tapahtui syyskuussa 2016.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat