Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Asetus on johtamassa vasta muutama viikko voimaantulonsa jälkeen absurdiin ylilyöntiin” – Kansanedustajalta kirjallinen kysymys Saunajärven susilaumasta

LEHTIKUVA / HANDOUT / ILPO KOJOLA
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos asensi GPS-lähettimen yhdeksälle sudelle Pohjois-Savossa maaliskuussa 2012. Kuvassa pannoituksessa Sonkajärven lauman alfauros.

Kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan varajäsen Mai Kivelä (vas.) on järkyttynyt Riistakeskuksen antamasta luvasta hävittää ihmisiä karttava susilauma Kainuussa Venäjän rajan tuntumassa. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat keskiviikkona. Kivelä on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.)

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi joulukuussa 2021 asetuksen, joka sallii suden kannanhoidollisen metsästyksen vuoden 2022 alusta. Aiemmin susien kaato on ollut mahdollista vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla, joiden avulla on voitu tappaa ihmisille ja kotieläimille vaaraa aiheuttavia eläinyksilöitä.

– Asetus on johtamassa vasta muutama viikko voimaantulonsa jälkeen absurdiin ylilyöntiin. Saunajärven sudet ovat ihmisen näkökulmasta ihannesusia, jotka elävät susielämäänsä rauhassa ketään häiritsemättä. Asetus tulisi kumota, Kivelä lataa tiedotteessaan.

– Vaikuttaa siltä, että kiintiömetsästyksen salliminen on johtamassa tilanteeseen, joka kannustaa hävittämään susia, joista ei ole ihmisille minkäänlaista muuta kuin mielikuvatason haittaa. Tällaisten susien valikoiminen tapettavaksi koituu pitkällä tähtäimellä myös ihmiselle vahingoksi, kun ne eivät pääse siirtämään ihmisarkaa perimäänsä eteenpäin.

Kaatoluvan hakija on perustellut hakemustaan susilauman ihmisarkuuden vähenemisellä ja alueen metsäpeurakannan pienenemisellä. Sekä laumaa kolme vuotta seurannut luontokuvaaja että Riistakeskus kuitenkin toteavat, etteivät väitteet pidä paikkaansa. Saunajärven syrjäinen lauma ei ole aiheuttanut akuutteja vahinkoja.

”Asetuksen valmistelussa olisi minimissään pitänyt odottaa Luken selvityksen loppuraporttia.”

Riistakeskus perustelee puoltavaa päätöstään sillä, ettei muuta tyydyttävää ratkaisua kannanhoidollisen tavoitteen saavuttamiseksi ole. Lupapäätöksessä viitataan Luonnonvarakeskuksen väliraportissaan määrittämiin viitearvoihin.

Viitearvolaskentaan vetoaminen on Kivelän mukaan kyseenalaista. Luonnonvarakeskus (Luke) valmistelee susikannan suotuisan suojelutason viitearvon määrittämiseksi selvitystä, joka on valmistumassa syksyllä. Ministeriö käytti kannanhoidollista metsästystä koskevan asetuksen valmistelussa keskeneräistä laskentatyökalua, vaikka oli tiedossa, että yhdessä sen osassa oli jopa vääriä tuloksia tuottava ohjelmointivirhe.

– Asetuksen valmistelussa olisi minimissään pitänyt odottaa Luken selvityksen loppuraporttia, eikä viedä sitä pakolla eteenpäin keskeneräisillä tiedoilla, Kivelä sanoo.

– Kysynkin, aikooko ministeri reagoida Saunajärven lauman tapaukseen, ja miten varmistetaan, ettei kiintiömetsästys johda epätarkoituksenmukaiseen tappamiseen? Ja koska uhanalaisen suden kiintiömetsästyksen salliminen on yhteiskunnallisesti kiistanalainen asia, tulisiko asetus käsitellä valtioneuvoston asetuksena?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE