Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa – ”Netanjahu pitää kiinni kaikin keinoin asemastaan”

israel
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Israelissa järjestetään jälleen ensi maaliskuussa parlamenttivaalit, nyt jo kolmannet vuoden sisällä. Tämä on osoitus siitä, että maassa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tämä kertoo osin järjestelmästä ja siinä olevista rakenteellisista ongelmista eli että ei ole selviä enemmistöjä. Toinen tekijä on tietysti pääministeri Benjamin Netanjahun persoona.

Israelissa on hyvin voimakkaasti suhteelliseen vaalitapaan perustuva järjestelmä. Tällöin ei Juusolan mukaan ylipäätään ole helppo muodostaa koalitiota silloin, kun on hyvin erilaisia poliittisia mielipiteitä. Tässä on kyse enemmän tai vähemmän pysyvästä tilanteesta.

Tässä tapauksessa Netanjahun asema on Juusolan mukaan erityistapaus, mikä on johtanut siihen, että tilanne on nyt näin paha.

– Netanjahu pitää kiinni kaikin keinoin asemastaan eikä suostu antamaan periksi ja vie tavallaan poliittisen järjestelmän mukanaan umpikujaan.

”Vaalikampanjasta tulee hyvin repivä ja likainen”

Uusiin vaaleihin on aikaa kolme kuukautta, ja se on Juusolan mukaan pitkä aika Israelin politiikassa. Potentiaalisesti paljon voi tapahtua. Yhtenä mahdollisena kehityskulkuna voisi olla se, että Netanjahu haastettaisiin hänen oman Likud-puolueensa sisältä. Toistaiseksi tästä ei Juusolan mukaan kuitenkaan näy merkkejä.

– Mutta jos alkaa näyttää mielipidemittausten valossa siltä, että Sinivalkoinen puolueliitto vahvistuu, se voi aiheuttaa paineita Likudin sisälle luopua Netanjahusta. Tämä on yksi mahdollisuus päästä umpikujasta eteenpäin.

Tilanne ei Juusolan mukaan ole helppo, ja kaikki ennusmerkit osoittavat, että vaalikampanjasta tulee hyvin repivä ja likainen. Tosin tämä on Israelissa perinne muutenkin, mutta tässä tilanteessa repivyys ja likaisuus Juusolan mukaan korostuu.

Juusola uskoo, että nykyinen poliittinen tilanne ei vahvista israelilaisten uskoa järjestelmään.

– Netanjahun vastustajat syyttävät erityisesti häntä, mutta varmasti yleinen käsitys on, että kaikki kolme keskeistä toimijaa (Netanjahu, Israel Beiteinu -puolueen Avigdor Liberman ja Sinivalkoisen puolueliiton Benny Gantz) ovat syyllisiä tähän. Tämä lisää käsitystä siitä, että politiikka on likaista, mikä ei mitenkään vahvista demokratiaa, Juusola sanoo.

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE