Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Asiantuntijat huolissaan: perustuslakivaliokunnan työtaakka kasvanut rajusti

Asianajaja Markku Fredman (vas.), entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja Kimmo Sasi ja professori Kaarlo Tuori (oik.) puivat perustuslakivaliokunnan tilaa SuomiAreenassa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan nykytilanne herättää huolta alan asiantuntijoissa.

Helsingin yliopiston oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori kiinnitti Porin SuomiAreena-tapahtumassa huomiota perustuslakivaliokunnan nopeasti kasvaneeseen työtaakkaan.

Kun 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa valiokunta käsitteli 2–3 asiaa vuodessa, nousee valiokunnan lausuntojen määrä Tuorin mukaan nykyisin yli 60:een.

– Perustuslakivaliokunta aiheuttaa kansanedustajille kovin paljon työtä. En tiedä onko tämä se syy, miksi perustuslakivaliokunta on yhtäkkiä eduskunnan sisäisessä valiokuntien ranking-listassa pudonnut pahnanpohjimmaiseksi, Tuori sanoi.

– Vielä 25 vuotta sitten perustuslakivaliokunnassa istuivat kokeneet parlamentaarikot ja sen jäsenyys oli kunniatehtävä, tehtävä johon astuttiin pitkän parlamentaarisen uran päätteeksi.

Tuori ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana pitkään aikoinaan toiminut ex-kansanedustaja Kimmo Sasi kiinnittivät huomiota siihen, että valiokunnan jäsenistä suuri osa on nykyisin ensimmäisen kauden kansanedustajia.

– Tämä ei tietenkään ole hyvä, jos ajatellaan sekä perustuslakivaliokunnan asiantuntemusta että sen arvovaltaa, Tuori sanoi.

Lisää aiheesta

Myöskään Sasin mukaan perustuslakivaliokunnan kokoonpano ei ole nykyisin ideaalinen sen tehtäviä ajatellen.

– Perustuslakivaliokunnassa pitäisi olla ne henkilöt eduskunnasta, jotka juridiikkaa parhaiten tuntevat, Sasi painotti SuomiAreenassa.

Ministeriöistä ja valtioneuvostosta lähetetään nykyisin ikäänkuin koepalloja eduskuntaan.

Oikeuskanslerin tehtävästä toukokuussa eläkkeelle jäänyt Jaakko Jonkka arvioi, että perustuslakivaliokunnan lisääntynyt työmäärä johtuu ainakin osittain lainvalmistelun heikentyneestä tasosta, kun kiireessä valmistellut ja raakileiksi jääneet lakiesitykset pitää kierrättää valiokunnan kautta mahdollisten perustuslaillisten ongelmien selvittämiseksi.

– Minulla on sellainen tuntuma, että ministeriöistä ja valtioneuvostosta lähetetään nykyisin ikäänkuin koepalloja eduskuntaan, Jonkka sanoi.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meri (ps.) vahvisti Tuorin arvion perustuslakivaliokunnan rajusti kasvaneesta työmäärästä. Meren mukaan valiokunnan aikataulupaine on valtava. Hänen mielestään suinkaan kaikki valiokuntaan lähetettävät asiat eivät sinne kuulu.

– Välillä tuntuu, että jos mietintövaliokunta ei tiedä mitä asian kanssa tekisi, niin se heitetään perustuslakivaliokunnan ongelmaksi, Meri tiivisti.

– Seula voisi olla vähän tarkempi, että meidän käsittelyymme tuotaisiin vain ne todelliset asiat eikä poliittisesti vaikeita asioita ja tehtäisi niistä näennäisiä perustuslakikysymyksiä.

Meri ei allekirjoita Tuorin arviota perustuslakivaliokunnan vajoamisesta eduskunnan sisäisessä rankingissa.

– Minä olen todella ylpeä, että saan olla siinä valiokunnassa. En koe olevani pahnanpohjimmainen, Meri sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE