Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Asiantuntijat puolustavat voimakkaasti ennakoivia koronatoimia – kansalaisten hämmennystä ymmärretään: ”Kyllä siinä on viidakko”

Lehtikuva / Markku Ulander
Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen (vasemmalla) ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa Helsingissä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt alueilta tietoa ja niiden perusteella kuusi sairaanhoitopiiriä on Suomessa lähellä kiihtymisvaihetta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Varsinaisesti vasta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on tehty päätöksiä kiihtymisvaiheen pohjalta.

Muut kiihtymisvaihetta lähestyvät sairaanhoitopiirit ovat Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä-Savo, Keski-Suomi ja Pohjois-Savo.

Kyse koronan kiihtymisvaiheen määrittelyssä ei ole pelkästään koronan tunnusluvuista vaan myös siitä, miten alueellinen tilanne hahmotetaan.

– Joissakin voi olla aika isokin hyvin rajattu ja hallittu tilanne, joka muuttaa luvut huonoiksi, mutta ei välttämättä tee kokonaistilannetta huonoksi, osastopäällikkö Tuija Kumpulainen selvitti STM:n ja THL:n viikoittaisessa koronatiedotustilaisuudessa tänään.

Kumpulainen totesi, että sairaanhoitopiirissä on nyt laitettava paljon paukkuja siihen, että kiihtymisvaiheesta voidaan palata perustasolle.

– Kyllä sieltä päästään perustasolle, kun tehdään riittävästi oikeita asioita, hän kannusti.

– En yhtään ihmettele, että joissain alueilla kansalaiset voivat olla hämmästyneitä, mitä heiltä odotetaan. Jos lukee kansallisia lehtiä ja kansallista päätöksentekoa ja sitten kuitenkin pitäisi noudattaa alueellisia suosituksia. Kyllä siinä on viidakko, Puumalainen totesi ja painotti etenkin alueellisen koronaviestinnän merkitystä.

Tiedotustilaisuuden asiantuntijat painottivat voimakkaasti ennakoivien koronatoimien merkitystä, kun heiltä kysyttiin rajoitusten negatiivisista vaikutuksista taloudelle.

– Kannattaa pitää mielessä myös se, mihin tilanne voi edetä, jos toimenpiteitä ei tehdä, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen muistutti.

Hän totesi, että mikäli sairaanhoito ylikuormittuu, voitaisiin joutua hyvin nopeasti rankkoihin rajoitustoimiin. Sen vuoksi on parempi ennakoida ja pyrkiä pitämään tilanne hallinnassa.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki painotti, ettei virus ole muuttunut.  Jos viime keväänä ei olisi tehty kovia rajoitustoimia, terveydenhuollon palvelujärjestelmä olisi ylikuormittunut.

– Sen takia on parempi nyt reagoida tässä vaiheessa.

Voipio-Pulkkikin sanoi, että alueelliset toimenpiteet ovat osoittautuneet hyvin tehokkaiksi. On hyviä esimerkkejä onnistumisista. Siksi ei ole mitenkään selvää, että eri sairaanhoitopiireissä väistämättä ajaudutaan epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE