Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

”Askel vaaralliseen suuntaan” – Iranin ydinohjelmasta saavutettu sopu raivostutti Israelin

Benjamin Netanjahu kutsui turvallisuuselimet koolle.

Eilen saavutettu alustava sopu Iranin ydinohjelmasta on kirvoittanut kehuja ja haukkuja maailmalta. Yhdysvallat on kuvannut sopua historialliseksi, Israel puolestaan historialliseksi virheeksi.

Demokraatti.fi/STT

Israel uskoo, että Iran tavoittelee edelleen ydinasetta. Sovun takia pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui Israelin johtavat turvallisuusviranomaiset koolle.

– (Sopu) on askel hyvin vaaralliseen suuntaan. Se jättää Iranille edelleen tuhansia sentrifuugeja, joilla se voi jatkaa uraanin rikastamista. Iran voi myös jatkaa tutkimusta ja kehitystyötä uusien ja parempien sentrifuugien rakentamiseksi, sanoi Israelin hallituksen edustaja Mark Regev.

Yhdysvaltain ja Israelin historiallisesti vahvat suhteet ovat heikentyneet huomattavasti Obaman kaudella. Yhdysvalloissa republikaanit kiirehtivätkin epäilemään Iran-sovun kestävyyttä.

Edustajainhuoneen puhemiehen, republikaanien John Boehnerin mukaan Yhdysvallat antoi neuvotteluissa liikaa periksi Iranille. Boehner vaatii, että kongressin pitää ottaa kantaa lopulliseen sopimukseen ennen kuin Iranille asetettuja talouspakotteita ryhdytään purkamaan.

Obama on varoittanut kongressia kaatamasta sopua, jota on yritetty saada aikaan 12 vuotta. Lopullisen sopimuksen pitäisi syntyä kesäkuun loppuun mennessä.

Iranissa neuvottelijoita juhlittu sankareina

Iranissa ydinohjelmaneuvottelijat ovat saaneet sankarin vastaanoton. Teheranissa katujen varsille kerääntynyt väkijoukko hurrasi ja heilutti Iranin lippuja, kun ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin autosaattue lähti lentokentältä.

– Eläköön Zarif, eläköön Araghchi, väkijoukko huusi viitaten myös Iranin pääneuvottelijaan Abbas Araghchiin.

Sopu sai ihmiset juhlimaan Teheranin kaduille myös viime yönä. Varsinkin nuoret iranilaiset toivovat, että Iran pääsee pian eroon kansainvälisistä talouspakotteista, jotka ovat kurittaneet maan taloutta ankarasti.

– Toivon, että Iranille ei enää aseteta lisää pakotteita. Toivon, että väärä käsitys Iranista unohdetaan ja suhteemme ulkomaailmaan kohenee, sanoi 26-vuotias Fatemeh Hashemian.

Samaa toivoi 38-vuotias taksikuski Hassan Khudiarah.

– Tämä on meille erittäin hyvä askel. Toivon, että jonain päivänä ongelmamme ovat ohi ja nekin, jotka eivät vaikuta pitävän meistä, kohtelisivat meitä ystävinä. Emme halua konfliktia, hän sanoi.

Sopua kehuvat viestit levisivät laajalti myös Twitterissä, vaikka palvelu on virallisesti kielletty Iranissa.

Ranska: Pakotteiden purkamisesta ei sovittu

Kansainvälisiin neuvotteluihin osallistunut Ranska on korostanut, ettei Iranin-vastaisten pakotteiden purkamiselle ole vielä sovittu mitään aikataulua.

– Olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta emme ole vielä tien päässä, muotoili Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.

– Iranilaiset haluaisivat, että pakotteet puretaan heti. Me helpotamme pakotteita, jos he kunnioittavat sitä, mitä on sovittu. Jos he eivät noudata sitoumuksiaan, voimme tietysti palata aiempaan tilanteeseen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kiitti sopua ja sanoi, että sopu Iranin ydinohjelmasta ei ole koskaan ollut näin lähellä. Iranin liittolainen Venäjä toivoi, että sopu vaikuttaa myönteisesti Lähi-idän turvallisuustilanteeseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE