Asunnon hankkiminen vaikeutuu vuonna 2016

Asuntolainoille on tulossa kiinteä lainakatto. Valmisteilla olevan lakiehdotuksen mukaan pankit saavat jatkossa myöntää asunnon hankintaan lainaa enintään 90 prosenttia sitä varten annettujen vakuuksien määrästä, valtiovarainministeriö kertoi.

Asunnon ostajalla pitää siis olla vähintään 10 prosentin omarahoitusosuus tai vastaava määrä muita vakuuksia.

Ensiasunnon ostajilla katto olisi 95 prosenttia, eli heiltä vaadittaisiin pienempi omarahoitusosuus kuin muilta.

Lisäksi Finanssivalvonta (Fiva) saisi valtuudet tiukentaa lainakattoa jopa 80 prosenttiin, jos asuntomarkkinat uhkaavat vakavasti ylikuumentua.

Lain on tarkoitus tulla voimaan heinäkuusta 2016 alkaen.

Lainakaton pystyttäminen tyssäsi aiemmin pankkien vastustukseen. Uudesta mallista on elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan neuvoteltu tiiviisti valtiovarainministeriön ja Finanssialan keskusliiton (FK) kanssa. Molemmat ovat sitoutuneet siihen.

Vapaavuoren mukaan Suomen asuntomarkkinoilla ei nyt näy erityisiä ylikuumenemisen merkkejä, vaan lainakattoa tarvitaan pitkän aikavälin vakauden varmistamiseksi.

Finanssialan Keskusliiton mielestä lainakatto edellyttää valtiolta uusia toimia, joilla helpotetaan nuorten asunnonhankintaa. FK esittää, että nykyinen ASP-säästämisjärjestelmä uudistettaisiin ja muun muassa ASP-säästämisen ala- ja yläikärajoja väljennettäisiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat