Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Asunnotonkin on ihminen

Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Millainen on asunnoton Suomessa? Rähjäisiin vaatteisiin pukeutunut, elämässään epäonnistunut, laiskuuttaan ja tahallisesti päihdeongelmainen keski-ikäinen mies tai nainen. Lähes kaikki stereotypiat yhdessä paketissa. Ei. Ei ole. Asunnottomuuteen liitetään yhä tänä päivänä paljon ennakkoluuloja, mutta asunnottomuuteen voi ajautua kuka vain, ihan tavallista arkea elävä ihminen, nuori tai vanha, perheellinen tai perheetön. Asunnottomien yötä vietetään tänä vuonna lauantaina 17.10, teemalla ”oma koti hurjan kallis”.

Sanna Laakso

SDP:n Keski-Suomen piirin 1. varapuheenjohtaja sekä kulttuuri-ja liikuntalautakunnan jäsen, Jyväskylä

On totta, että asunnottomuus näkyy ääripäänä myös kaduilla ja asunnottomuuteen liittyy helposti myös muita elämänhallinnan ongelmia, kuten päihdeongelmaa. Mutta tiesittekö, olen itsekin vuosikausia työskennellyt öisin ja tavannut myös heitä, joilla kotia ei ole ja kukaan heistä ei ole minulle vielä koskaan tullut sanomaan, että ”kun itse tähän tilanteeseen halusin”. Asunnottomuus ei siis pelkästään ole ilmiö öisillä kaduilla vaan inhimillinen hätätila joka vaatii ratkaisuja. Aina ei yövytä puiston penkillä. On olemassa yömajoja, osa majoittuu kavereiden luona, osa milloin missäkin. Vankilasta vapautumassa olevat vangit joilla ei ole asuntoa, ovat asunnottomia. Mutta jokainen heistä ansaitsisi oman kodin. Jokainen heistä on ihminen. Koti on ihmisen turva, se paikka jossa olet juuri sinä.

Asunnottomuus ei siis pelkästään ole ilmiö öisillä kaduilla vaan inhimillinen hätätila joka vaatii ratkaisuja

Marinin hallitusohjelmassa on sitouduttu tavoitteeseen poistaa asunnottomuus kahdessa vaalikaudessa. Jotta tähän tavoitteeseen päästään, tarvitaan oikeasti vaikuttavia toimia. On tärkeää pystyä kartoittamaan, kuinka paljon asunnottomia ja asunnottomuuden riskissä olevia meillä todellisuudessa on ja auttaaksemme, omattava tarpeeksi yksilöllisiä keinoja, jotka huomioivat jokaisen erilaisen tilanteen.

Asuntojen hinnat ja vuokrat nousevat koko ajan. Nyt meillä on päällä ennennäkemätön kriisi, jossa ihmisten arkea kurittaa korona. Riski on, että monelta lähtee työpaikka alta tai oma yritystoiminta joutuu vaikeuksiin. Taloudellinen tilanne heikkenee ja vuokranmaksusta on vaikea selviytyä. Asunnottomuuden riskiä lisäävät pienituloisuus, taloudelliset ongelmat ja velkaantuminen. Kun elämä on solmussa, ei auta mikään muu kuin ammattitaitoisen ihmisen apu. Palvelu täytyy saada nopeasti, jottei tilanne kärjisty.

Hallitus on jo nyt tehnyt tärkeitä toimia ihmisten arjen helpottamiseksi ja työ jatkuu edelleen. Vuoden 2020 budjetissa on esitetty rahoitusta ylivelkaantumisen vähentämiseen. Lisäksi kulutusluottojen korkokaton määrittely kymmeneen prosenttiin, velkaneuvonnan lisääminen ja viranomaisten ja kolmannen sektorin välisen yhteistyön lisääminen ihmisen tueksi ovat toimenpiteitä jotka auttavat vaikeassa tilanteessa. Ennen kaikkea, ihminen ei saa jäädä tilanteessa yksin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE