Asunnottomien yötä vietettiin lämpimissä tunnelmissa

Kuva: Petra Peltonen
Asunnottomien yön tilaisuus keräsi maanantai-iltana väkeä Turun Kauppatorille.

Turun Kauppatorilla vietettiin eilen Asunnottomien yötä. Usean järjestön yhteisvoimin pystyyn pistämässä tilaisuudessa jaettiin lämpimiä vaatteita ja kenkiä, kuultiin musiikkiesityksiä ja nautittiin tarjoiluista. Alkuillasta tarjolla oli kahvia ja kuumaa mehua, hieman myöhemmin paikalle saapui soppatykki sekä vohvelinpaistajat.

Kaupunginvaltuuston kokouksesta loppuillaksi paikalle ehtinyt Turun kaupunginvaltuutettu Mari-Elina Koivusalo (sd.) oli vaikuttunut tilaisuudesta.

– Torilla oli paikalla useita ihmisiä, joiden en olisi arvannut olevan asunnottomia, ennen kuin he itse sen kertoivat. Asunnottomien joukossa on ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet asuntonsa. Osa on jopa työssäkäyviä. Onkin hyvä, että asunnottomat pääsevät itse kertomaan tilanteestaan suoraan päättäjille, Koivusalo toteaa.

Kaupunginvaltuutettu Koivusalo vakuuttui illan aikana erityisesti siitä, että Turkuun on saatava lisää kohtuuhintaisia asuntoja.

– Moni asunnoton on motivoitunut järjestämään asiansa kuntoon, mutta kohtuuhintaisten asuntojen puute, korkeat takuuvuokrat sekä asunnottomuuden aiheuttama negatiivinen leima estävät asunnon saannin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran mukaan asunnottomuus on Turussa hieman kasvanut viime vuosina. Kokonaisuudessaan Turussa arvioidaan olevan satoja asunnottomia. Koivusalo korostaa, että päättäjien tavoitteena täytyy olla asunnottomuuden poistaminen.

Asunnottomien yötä vietetään vuosittain YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta.

Keskustelua aiheesta

Saaristomaakunnan edustajat iloitsevat: Taas yksi hallituksen esitys ajoi karille

Kuva: Timo Vainio

SDP:n varsinaissuomalaiset kansanedustajat Ilkka Kantola ja Katja Taimela ovat tyytyväisiä siitä, että yhteysalusten maksukokeilu peruuntuu.

Liikenne- ja viestintäministeriön syyskuinen esitys ehti jo huolestuttaa saariston vakinaisia asukkaita. Yhteysalusten maksut uhkasivat nostaa liikkumisen kustannuksia tuhansilla euroilla.

Ministeriön tämänpäiväisen tiedotteen mukaan yhteysalusliikenteen kehittäminen jätetään maakunnille vuoden 2019 alusta. Saaristoliikenteen järjestäminen tällä hetkellä on valtakunnallisesti keskitetty Varsinais-Suomen Ely-keskukselle.

– Olen tyytyväinen, että ministeriö kuunteli saariston aktiivisia asukkaita ja koko maakunnan tahtotilaa tässä asiassa. Kokeilun perumisella pelastetaan paljon saariston elinkeinotoimintaa, Kantola korostaa.

Toinen saariston matkailuelinkeinolle tärkeä kysymys on hallituksen suunnittelemat vene- ja moottoripyöräverot. Harrastajajärjestöt ovat ennustaneet, että verojen kokonaisvaikutus menee negatiivisen puolelle. Vero karsii harrastajamääriä, ja samalla valtiolta jää saamatta verotuloja polttoaineesta, huolloista ja varaosista.

Taimela muistuttaa, että saariston matkailu- ja palveluelinkeinoille nämä harrastajat ovat tärkeitä asiakkaita.

– Viime viikolla kaikki hallituspuolueiden ryhmäpuheenjohtajat vakuuttivat mahdollisuutta luopua hallitusohjelmassa sovitusta uudesta verosta. Toivon nyt hallitukselta samaa kokonaisharkintaa, Taimela huomauttaa.

Juttua korjattu: Saaristoliikenteen järjestäminen on keskitetty tällä hetkellä valtakunnallisesti Varsinais-Suomen Ely-keskukselle.

”Rahan on riitettävä hyvin sekä ruokaan että lääkkeisiin” – Hallitusta patistetaan heti toimeen

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Eduskunta kävi eilen lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta koskien eläkeindeksin muuttamista. Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) muistuttaa, että eläkeläisköyhyys ja pienituloisuus ovat todellisia ongelmia, joihin on löydettävä ratkaisut.

– Paras tapa kaikkein pienituloisimpien eläkkeensaajien aseman parantamiseksi on takuueläkkeen korottaminen ja kansaneläkkeen tason parantaminen. Myös verotuksen keventäminen on tehokas keino parantaa toimeentuloa, Eloranta linjaa.

Hän myös alentaisi palvelumaksuja ja maksukattoja, parantaisi lääkekorvausten tasoa ja kehittäisi asumistukea ja hoitotukea.

Jokainen ikäihminen on ansainnut säällisen toimeentulon.

Eloranta pitää tärkeänä, että eduskunta käsittelee eläkeläisiä pitkään puhuttaneen asian perusteellisesti.

– Tulee kuitenkin muistaa, että tämä aloite koskee yksinomaan työeläkkeitä. Työeläkeindeksin muuttaminen ei paranna kansaneläkettä tai takuueläkettä saavien eli kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ikäihmisten tilannetta, Eloranta painottaa.

Hän kiirehtii hallitukselta toimenpideohjelmaa eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi ja eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi.

– Jokainen ikäihminen on ansainnut säällisen toimeentulon, jossa raha riittää hyvin sekä ruokaan että lääkkeisiin, Eloranta muistuttaa.

Puolueelle kaksi uutta kunniajäsentä Varsinais-Suomesta – Petra Peltonen puoluehallitukseen

Varsinaissuomalainen Petra Peltonen valittiin SDP:n puoluehallituksen jäseneksi.

Viikonloppuna SDP:n puoluekokouksessa valittiin jälleen puolueen johto, puoluehallitus sekä puoluevaltuusto. Varsinais-Suomea puolueen poliittisessa johdossa edustaa seuraavat kolme vuotta Petra Peltonen, joka valittiin puoluehallituksen jäseneksi. Peltonen on 26-vuotias valtiotieteiden maisteri ja tiedotussihteeri Turusta.

Puoluevaltuustoon Varsinais-Suomesta valittiin Kimmo Aho Naantalista, Juuso Alatalo Mynämäeltä, Saija Karnisto-Toivonen Salosta, Mari Lahti Turusta sekä Piia Noronen Turusta. Varajäseniksi valittiin Tuula Hällfors-Laaksonen Loimaalta, Eero Kivinen Turusta, Jukka Sirén Kaarinasta, Merja Roos Turusta sekä Raimo Korhonen Uudestakaupungista.

Puolueen kunniajäseniksi kutsuttiin Varsinais-Suomesta kaksi henkilöä: Heimo Mäkilä Turusta sekä Helena Vartiainen Uudestakaupungista.

Puoluehallitus on SDP:n käytännön poliittisen toiminnan johtoelin, joka kokoustaa noin kaksi kertaa kuukaudessa. Puoluehallitukseen kuuluu puolueen puheenjohtajan, puoluesihteerin ja kolmen varapuheenjohtajan lisäksi 13 jäsentä.

Puoluevaltuusto on SDP:n ylin päättävä elin puoluekokousten välillä. Puoluevaltuusto kokoustaa noin kaksi kertaa vuodessa.

Varsinais-Suomen puoluekokousedustajia kokouspaikalla Lahdessa.

Varsinais-Suomen puoluekokousedustajia kokouspaikalla Lahdessa.

 

Keskustelua aiheesta

Nuorison hyvinvointi kannustaa politikoimaan Uudessakaupungissa

Kuva: Jaana Vasama
Jarmo Kolkka ja Heikki Kallioinen haluavat panostaa erityisesti nuorten harrastusmahdollisuuksiin.

SDP:n ehdokkaiden valmistautuminen kuntavaaleihin on Uudessakaupungissa jo hyvässä vauhdissa. Vaaleissa keskustelua herättää varmasti ainakin kaupungin tulevat investoinnit. Kuntavaaliehdokkaat Heikki Kallioinen ja Jarmo Kolkka jakavat yhteisen huolen Uudenkaupungin nuorisosta.

– Minulle on tärkeää, että nuorisolla on mahdollisimman monipuoliset harrastusmahdollisuudet, liikuntatilojen lisäksi tarvitaan mm. bänditiloja, kertoo kuntavaaliehdokas Heikki Kallioinen.

Uudellakaupungilla on edessään isot investoinnit ja seuraavalla valtuustokaudella tulee päätettäväksi mm. uimahallin kohtalo sekä se, rakennetaanko kaupunkiin myös monitoimihalli.

– Liikuntapaikat tulee saada ajanmukaisiksi. Kaupunkiin tarvitaan sekä uusi uimahalli että monitoimihalli. Remontilla uimahallia ei saada kuntoon, kommentoi Jarmo Kolkka, toinen demareiden listoilta valtuustopaikkaa tavoitteleva kuntavaaliehdokas.

– Matalan kynnyksen harrastusmahdollisuudet ja toimivat lähipalvelut ovat kaupunkimme menestystekijät, kiteyttää Kolkka vaaliteemansa.

Heikki Kallioinen kantaa huolta nuorison hyvinvoinnin lisäksi kaupungin asuntotarjonnasta sekä vanhuspalveluista. Molemmat ehdokkaat ovat tyytyväisiä Ugin demareiden kunnallispoliittisen ohjelmaan, josta löytyvät myös heidän molempien vaaliteemat varsin konkreettisina ehdotuksina.

– Hyvä kampanja tästä tulee, toteavat miehet yhteistuumin.

 

Jaana Vasama, Uusikaupunki

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SDP:n puheenjohtajaehdokkaita tentattiin koulutuspolitiikasta

Kuva: Petra Peltonen
SDP:n puheenjohtajuutta tavoittelevat Tytti Tuppurainen, Antti Rinne ja Timo Harakka.

SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden kiertue rantautui Turkuun torstai-iltana. Puolitoista tuntia kestäneessä paneelissa keskityttiin tenttaamaan ehdokkaiden kantoja koulutuspolitiikasta. Heti esittelypuheenvuorossa Tytti Tuppuraiselta, Antti Rinteeltä ja Timo Harakalta kysyttiin heidän omia koulumuistojaan.

Tytti Tuppurainen kertoi olleensa jo kouluikäisenä hyvin pitkä. Sen vuoksi häntä nimiteltiin muun muassa Eiffel-torniksi ja kirahviksi. Antti Rinne muisteli koulujärjestelmän muuttumista kansakoulusta peruskouluksi juuri hänen aikanaan. Timo Harakan mielestä suomalaisen koulujärjestelmän hienoin ominaisuus on se, mikä jää usein piiloon.

– Tajusin jossain vaiheessa, että vieressä on apteekkarin poika. Se oli silmiä avaavaa, Harakka sanoi ja korosti peruskoulun tasa-arvoisuutta ihmisen taustasta riippumatta.

Yleisö halusi tietää, ovatko puheenjohtajaehdokkaat joutuneet itse koulukiusatuiksi.

Tuppurainen kertoi, että pituuden vuoksi erilaisten pilkkanimien saaminen ei tuntunut hyvältä. Rinne sanoi, ettei ole tullut koulukiusatuksi, vaan heidän luokallaan päinvastoin pyrittiin puuttumaan kiusaamistapauksiin ja saatiin jopa kitkettyä niitä. Harakalla tuntui olevan kiusaamisesta kaikkein kipeimpiä muistoja.

– Ai onko mies, jonka sukunimi on Harakka, tullut kiusatuksi? Olen koko ikäni saanut kuulla, miten asiat menevät harakoille. Ja vanhempani olivat vielä kuuroja, Harakka kertoi.

Kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta olivat kriittisiä nykyhallituksen koulutusleikkauksia kohtaan. Harakka antoi vaihtoehdoksi jo aiemmin esittämänsä oppimismiljardin.

Rinne painotti, että positiivisen rakennemuutoksen alueelle Varsinais-Suomeen tulee ehdottomasti saada tarvittavia osaajia. Rinne nosti esiin myös opiskelijoiden toimeentulon parantamisen.

Tuppurainen puhui useaan otteeseen subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta. Toisaalta Tuppurainen oli ehdokkaista kriittisin sen suhteen, voidaanko suomalaisille luvata merkittäviä koulutuspanostuksia tilanteessa, jossa valtion talous on edelleen hauraalla pohjalla.

Turun tilaisuuden juonsivat Turun yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Miika Tiainen sekä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen jäsen Milla Granlund.

SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden kiertue jatkuu lauantaina Porissa.