Ulkomaat

”Aurinkokuningas” Macron puolusti Brysseliä: ”Ei saa syyttää EU-maiden sisäisistä ongelmista”

Lehtikuva
Lehtikuva

Eurooppalaisten on herättävä puolustamaan arvopohjaansa ja demokratiaa. Tämä oli viesti, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitteli ajatuksiaan Euroopan tulevaisuudesta EU-parlamentissa Strasbourgissa.

Parlamenttisali hiljentyi, kun Macron asteli parlamentaarikkojen eteen. Puheelta odotettiin eurooppalaisen yhteistyön ilotulitusta ja sitä todella saatiin. Perusoikeuksien kunnioittaminen, yksilönvapaus ja tasa-arvo ovat arvoja, joita pitää Macronin mukaan puolustaa. Ne pitävät eurooppalaiset yhdessä.

Ihmisten on Macronin mielestä herättävä puolustamaan eurooppalaista mallia. Poliitikot jäsenmaissa eivät saa syyttää Brysseliä maidensa sisäisistä ongelmista. EU:n soimaamista on nähty varsinkin itäisen Euroopan maissa, mutta Macron ei maita nimennyt.

Euroopan uudistajana ja aurinkokuninkaana tituleerattu Macron oli odotettu vieras parlamentissa. Viime syksynä pitämässään Sorbonnen linjapuheessa hän viitoitti tietä EU:n uudistuksille ja tälle odotettiin nyt jatkoa.

Ranska on valmis maksamaan lisää EU:n budjettiin.

Vielä syksyllä Macron lasketteli läkähdyttävän listan uudistuksia, joita EU-maiden tulisi viedä eteenpäin. Presidentti luetteli nytkin listan asioista, jotka pitäisi saavuttaa vielä tämän vaalikauden aikana, mutta maltillisemmin.

EU-maiden on vihdoin päästävä eteenpäin neuvotteluissa turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ja unionista on löydyttävä solidaarisuutta tulevia kriisejä varten, Macron sanoi.

Ranskan voimakkaasti ajama digiyritysten verouudistus pitäisi saada etenemään. Isoille digitaalisille yrityksille asetettaisiin väliaikainen vero, joka komission esityksen mukaan perustuisi liikevaihtoon. Lakiesitys on saanut pienet maat takajaloilleen, sillä ne pelkäävät verotulojen karkaamista.

Talous- ja rahaliiton uudistaminen on ollut Macronille tärkeää. Hänen mukaansa tarvitaan tiekartta, jota pitkin pankkiunioni saadaan viimeisteltyä. Tämä tarkoittaa käytännössä muun muassa yhteistä pankkien talletussuojaa.

Budjetista pitäisi varata siivu taloutta vakauttavaan työkaluun.

– Meidän pitää rakentaa eurooppalaista yhteistyötä myös kansalaisten suojelemiseksi, puolustusyhteistyötä ja puolustusrahastoa ajanut Macron lisäsi.

Ranska on valmis maksamaan lisää EU:n budjettiin, ja siihen suuntaan maa aikoo Macronin mukaan neuvotteluita viedä.

Euroopalla on Macronin mukaan yhä suurempi vastuu myös kansainvälisistä konflikteista. Vasta viime viikonloppuna Ranska toteutti USA:n ja Britannian kanssa iskuja Syyriaan kemiallisten aseiden kohteisiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat