Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Urheilu

Australialaistutkimus: Voimisteluvalmennuksessa väkivaltaa vuosikymmeniä

LEHTIKUVA / AFP Karim Jaafar

Tutkimus on paljastanut Australian voimisteluvalmennuksessa laajalti levinneen väärinkäytösten kulttuurin. Maanantaina julkaistu selvitys antaa synkän kuvan valmennuksesta, jossa on esiintynyt väkivaltaa, seksismiä, rasismia ja muita autoritaarisen komennon epäkohtia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Australiassa ihmisoikeuksia valvovan komission mukaan selvitys osoittaa, että voimistelukulttuuriin on maassa levinnyt käytäntö, joka on hyväksynyt henkisen, sanallisen, fyysisen ja seksuaalisen väkivallan sekä terveydenhuollon laiminlyönnit.

Nuoriin kohdistunut väkivalta on jatkunut vuosikymmeniä.

Komissio suosittelee, että pahimmista väärinkäytöksistä tehdään puolueeton tutkinta. Muilta osin komissio odottaa väärinkäytöksiin ja laiminlyönteihin syyllistyneiltä anteeksipyyntöjä.

Jatkossa komissio odottaa, että valmennukseen kehitetään parempia valvontamenetelmiä ja rekisteröityjen valmentajien järjestelmää.

Australian voimisteluliitto ilmoitti vastustavansa ilmi tulleita epäkohtia. Liitto esitti ”varauksitta anteeksipyyntönsä” urheilijoille, jotka ovat joutuneet väärinkäytösten kohteeksi ja ilmoitti toteuttavansa komission kaikki 12 suositusta.

Vyöry alkoi Nassarin tapauksesta

Voimisteluvalmennuksesta on paljastunut lukuisia väärinkäytöksiä eri puolilla maailmaa.

Eniten julkisuutta on saanut Yhdysvalloissa paljastunut tapaus, jossa maajoukkueen entinen lääkäri Larry Nassar sai pitkän vankeustuomion tyttöjen ja nuorten naisten hyväksikäytöstä. Nassarin uhreja oli ainakin 265.

Australiassa lajin toimintakulttuuria ryhdyttiin tutkimaan sen jälkeen, kun maan urheilijat kommentoivat Nassarin tapauksesta tehtyä dokumenttiohjelmaa. Selvityksen tekijät saivat satoja ilmoituksia erilaisista nöyryytyksistä ja väärinkäytöksistä ennen loppuraportin julkistusta.

– Monilla urheilijoilla on ollut myönteisiä kokemuksia valmennuksesta ja hyvät välit valmentajiin. Samalla lajissa on kuitenkin vallinnut autoritaarinen ja pitkään jatkunut tapa valmentaa urheilijoita ankarin menetelmin, raportissa sanottiin.

– Ajatus voittamisesta millä hinnalla tahansa sekä negatiivisten ja väkivaltaisten valmentajien käytös ovat johtaneet urheilijoiden vaientamiseen ja mahdollistaneet urheilijoiden vahingoittamisen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE