Australiassa epäilty terrorisuunnitelma – pommi lentokoneeseen ja myrkkyisku

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / William West
Poliiseja oikeustalon ulkopuolella suunnitelluista terrori-iskuista syytettyjen kahden miehen oikeudenkäynnin aikana.

Australiassa Sydneyssä ryhmän miehiä epäillään tehneen pitkälle vietyjä terrori-iskusuunnitelmia. Poliisin mukaan miehet suunnittelivat ensin salakuljettavansa pommin lentokoneeseen, mutta sen epäonnistuttua he alkoivat suunnitella julkiselle paikalle tehtävää myrkkykaasuiskua.

Isisin johtohahmoihin kuuluvan henkilön epäillään johtaneen suunnitelmia. Hän oli muun muassa lähettänyt Sydneyyn pommin rakennusosia. Poliisin mukaan epäillyt miehet yrittivät salakuljettaa 15. heinäkuuta Etihad Airways -yhtiön lentokoneeseen pommin. Suunnitelmat kariutuivat kuitenkin jo ennen turvatarkastusta.

Sydney Morning Heraldin mukaan pommi oli piilotettu epäillyn 49-vuotiaan miehen veljen matkalaukkuun. Lähtöselvityksessä kuitenkin huomattiin, että laukku oli liian painava.

Poliisi epäilee, että matkalaukun tuoneella veljellä ei ollut mitään hajua siitä, että hänen laukussaan oli pommi. Mies jätti liian

painavan laukkunsa epäillylle lentokentällä ja meni itse lentokoneeseen.

– Uskomme, että hänellä ei ollut mitään aavistusta, sanoo Australian liittovaltion apulaiskomissaari Michael Phelan.
Phelan sanoo, että pommi-iskun suunnitelma oli yksi ammattimaisimmista suunnitelmista, mitä Australiassa on koskaan tehty.

Kun pommin vieminen lentokoneeseen epäonnistui, miehet alkoivat suunnitella toista iskua. Epäiltyjen suunnitelma oli rakentaa myrkyllistä väritöntä kaasua erittävä laite ja viedä laite täpötäyteen julkiseen paikkaan, esimerkiksi julkiseen kulkuvälineeseen.

Phelan kuitenkin painottaa, että suunnitelma oli vasta hyvin hypoteettinen, sillä kyseinen laite on todella vaikea valmistaa. Hänen mukaansa miesten valmistelut olivat vielä hyvin kaukana siitä, että heillä olisi ollut toimiva laite.

Suunnitelmien takia neljä miestä otettiin lauantaina kiinni poliisiratsioissa Sydneyssä. Kaksi heistä sai perjantaina terrorismisyytteet, joista voi seurata elinikäinen vankeusrangaistus.

Keskustelua aiheesta

Italian vauraat alueet Lombardia ja Veneto äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta

Italian lippu.

Italiassa vauraat Lombardian ja Veneton alueet äänestivät ylivoimaisesti laajemman itsehallinnon puolesta sunnuntaina käydyissä kansanäänestyksissä. Äänestykset ovat neuvoa-antavia.

Venetossa äänestysaktiivisuus oli varhain maanantaina annetun arvion mukaan 57–61 prosenttia ja Lombardiassa 40.

Venetossa äänestysaktiivisuuden oli ylitettävä 50 prosenttia, jotta tulosta pidetään pätevänä.

Veneton sekä Lombardian aluejohtajien mukaan äänestäneistä yli 90 prosenttia tuki laajempaa itsehallintoa. Tulokset viivästyivät hieman hakkerihyökkäyksen takia.

Lombardian keskuspaikka on Milano ja Veneton Venetsia. Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa asuu noin neljännes Italian väestöstä.

Kumpikin alue on Italian valtiontalouden nettomaksajia.

Keskustelua aiheesta

Ravintolaisku Nigeriassa: turvallisuuslähteiden mukaan 13 kuollutta

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Nigeriassa 13 ihmistä on kuollut ja 16 haavoittunut kolmen naisen tekemissä itsemurhaiskuissa, kertovat turvallisuuslähteet uutistoimisto AFP:lle.

Kuolonuhrien määrästä kertoneen armeijalähteen mukaan ensimmäinen hyökkääjä räjäytti itsensä pienessä ravintolassa Bornon osavaltiossa. Toisen asiaa kommentoineen turvallisuuslähteen mukaan kaksi muuta räjähdystä seurasi pian ensimmäistä ja niissä loukkaantui useita ihmisiä.

Mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittanut olevansa iskujen takana. Jihadistiryhmä Boko Haram on kuitenkin terrorisoinut vuosia Nigerian koillisosaa, jossa Bornon osavaltio sijaitsee. Väkivaltaisuuksien takia ainakin 2,6 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa sitten vuoden 2009 ja ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Julian Assange haukkuu ”manipulatiiviset feministimiehet” lyttyyn: ”Petomaisia limanuljaskoita”

Kuva: afp/steffi loos

Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa piileskelevä vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange hämmentää kirjoituksellaan pikaviestipalvelu Twitterissä.

Assange vetäytyi viisi vuotta Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista. Vaikka Ruotsin viranomaiset luopuivat tutkinnasta viime keväänä, Assange ei ole uskaltanut lähteä suurlähetystöstä.

Assange pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin, missä häntä vastaan saatettaisiin nostaa raskaat syytteet tietovuotojen julkaisemisesta WikiLeaksin kautta.

Assange kirjoittaa naisille suunnatun viestinsä aluksi päästävänsä heidät miehisen salaisuuden sisään.

”Miehet tietävät, että jatkuvasti itsensä miesfeministeiksi julistavat ovat usein petomaisia limanuljaskoita. Muut miehet eivät inhoa heitä valtavasti yleensä siksi, että he ovat pettäneet sukupuolensa vaan heidän manipulatiivisten piirteidensä vuoksi.”

Mielipiteitä jakavan Assangen twiittiä on ajettu eteenpäin yli 14 000 kertaa ja sitä on kommentoitu lähes 5000 vastauksen verran.

46-vuotias Assange on syntyjään australialainen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Donald Trump: Ilman tätä en olisi noussut presidentiksi – ”Bing, bing, bing”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentiksi noussut Donald Trump ei olisi mielestään noussut nykyiseen asemaansa ilman pikaviestipalvelu Twitteriä.

”Kun joku sanoo minusta jotain, voin tehdä ”bing, bing, bing” ja hoitaa sen. Muuten en saisi sanaa leviämään.”

Trumpin kommenteista kirjoittaa brittilehti The Independent.

Trumpin mukaan twiittaaminen on kuin kirjoituskone.

”Kun kirjoitan jotain, te panette sen showhunne”, Foxille puhunut Trump sanoi.

Trumpin twiiteistä on tullut omanlaisensa paradoksi. Asemansakin vuoksi Trump saa niille runsaasti huomiota olivat ne kuinka päättömiä tahansa.

Viime aikoina otsikoissa ovat olleet muun muassa Trumpin kirjoitukset Pohjois-Koreasta ja sen johtajasta Kim Jong-unista. Trump on nimennyt diktaattorin ”Rakettimieheksi”.

AVAINSANAT

Japanin hallitus saamassa suuren vaalivoiton

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Shinzo Abe näytti sunnuntaina ottavan selvän voiton Japanin parlamenttivaaleissa.

Ennusteen mukaan Aben hallituskoalitio oli saamassa parlamenttiin 311 paikkaa 465:stä. Aben tähtäimessä on ollut kahden kolmasosan määräenemmistö, joka tarkoittaisi 310:tä paikkaa. Sen turvin hän pystyisi ajamaan läpi muun muassa armeijauudistuksen. Perustuslain 9. artikla kieltää Japanilta varsinaisen armeijan ja sotatoimet ulkomailla.

Abe ilmoitti syyskuun lopulla ennenaikaisista vaaleista ja hajotti parlamentin alahuoneen. Vaalien ajankohtaa pidettiin poliittisena taktikointina, sillä liberaalidemokraattipuolue LDP:tä luotsaavan Aben suosio on ollut nousussa ja Japanin oppositio hajaannuksessa.

Vaalivoiton myötä Abesta on tulossa Japanin pitkäaikaisin johtaja.