Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Avin ja hiippakuntien yhteinen näkemys: Joulukirkkoon pääsee koronapassitta, Kauneimpiin joululauluihin ei

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Monelle joulun ajan perinteisiin kuuluu Kauneimpiin joululauluihin ja joulukirkkoon osallistuminen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tänäkin vuonna joulunaikaa sävyttää korona. Helsingin hiippakunta on tuoreeltaan linjannut, että sisätiloissa järjestettäviin jumalanpalveluksiin kuten joulukirkkoihin, kirkollisiin toimituksiin ja seurakunnan muuhun tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan voi ottaa enintään 1/3 tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä, jos tilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä.

Niinpä esimerkiksi 300 hengen kirkkotilaan voidaan kirkollisiin toimituksiin tai jumalanpalveluksiin kuten joulukirkkoon ottaa enintään 100 ihmistä. 900 hengen kirkkoon pääsee vastaavasti 300 joulunviettäjää.

Aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koske tällaisia uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia ja muita vastaavia toimituksia. Näin ollen myöskään koronapassin käyttöönotto julkisessa uskonnonharjoituksessa ei ole mahdollista. Joulukirkkoon voikin halutessaan marssia ilman koronapassia.

Sen sijaan Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa passi on tarpeen, mikäli tilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä. Kauneimmat joululaulut ei siis vertaudu tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan vaan avin mukaan ne ovat kokoontumisrajoitusten piiriin kuuluvia yleisötilaisuuksia, vaikka ne järjestettäisiinkin kirkossa. Jos tilaisuudessa on käytössä koronapassi, ei Kauneimpien joululaulujen osallistujamäärää rajoiteta lainkaan. Kirkko voi olla täysi.

”Täyttää pykälän vaatimukset.”

Ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta katsoo, että Helsingin hiippakunnan ohjeet joulukirkkojen ja Kauneimpien joululaulujen osalta noudattavat avin määräyksiä. Kokoontumislain suoman poikkeuksen vuoksi juuri voimaan astunut 20 hengen kokoontumisrajoitus Uudellamaalla ei koske esimerkiksi jumalanpalveluksia.

Näitäkin tilaisuuksia koskee kuitenkin tartuntalain 58 d pykälän määräys. Sen mukaan yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttö on järjestettävä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

– Järjestäjä voi itse päättää millä toimilla lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä ehkäistään, eli esimerkiksi rajaamalla osallistujamäärää ja estämällä ruuhkautumista. Nähdäkseni 1/3 rajaus kirkon enimmäisosallistujamäärään täyttää pykälän vaatimukset, Oona Mölsä sanoo.

20 hengen rajoitusta Kauneimmille joululauluille ja koronapassin käyttöä sen ylittyessä Mölsä perustelee sillä, että uskonnollinen yhdyskunta voi myös järjestää tilaisuuksia, jotka eivät liity uskonnon harjoittamiseen.

– On tulkittu, että Kauneimmat joululaulut eivät ole sellaisia julkista uskonnonharjoittamista varten järjestettyjä kirkon tunnusomaiseen toimintaan kuuluvia tilaisuuksia, jotka jäisivät kokoontumisrajoitusten ulkopuolelle, Mölsä sanoo.

– Lain esitöissä tuodaan esiin, että tulkinta on näiden tilaisuuksien osalta suppea.

Oona Mölsä arvioi, että aiemmin uskonnollisissa yhdyskunnissa olisi noudatettu tiiviisti avin säätämiä henkilömäärärajoituksia. Nyt Helsingin hiippakunnassa on kuitenkin linjattu, että kirkot voidaan täyttää peräti kolmannekseen kapasiteetistaan uskonnollisissa tilaisuuksissa ja konserttiluontoisissa tapahtumissa kuten Kauneimmissa joululauluissa koronapassin avulla täyteen.

Mölsä toteaa, että vielä viime vuonna 58 d -pykälää ei ollut tartuntatautilaissa. Lisäksi koronapassi on vasta nyt ensimmäistä kertaa mahdollista ottaa käyttöön yleisötilaisuusrajoitusten vaihtoehtona.

”Meidän harkinta oli aika lyhyt.”

– On totta, että aiemmin kun on ollut rajoitustoimenpiteitä, ei ole ollut koronapassia käytössä. Silloin kategorisesti kautta linjan kaikkia tilaisuuksia ovat koskenut samat rajoitustoimenpiteet, Helsingin hiippakunnan valmiuspäällikkö ja piispa Teemu Laajasalon erityisavustaja Satu Huttunen vahvistaa.

– Silloin on rajoitettu myös jumalanpalvelusosallistujien määrää sen mukaisesti mikä kokoontumisrajoitus on ollut. Tällä kertaa tiettyihin tilaisuuksiin kuten Kauneimpiin joululauluihin voidaan ottaa käyttöön koronapassi. Julkiseen uskonnonharjoituksen toiminnassa olemme määrittäneet osallistujamäärärajoitusta sen mukaisesti, että estämme tilankäyttöön liittyvät terveysriskit.

Huttunen kertoo, että samankaltaiset ohjeet kuin Helsingin hiippakunnassa on tulossa myös Espoon ja Porvoon hiippakunnan seurakuntiin Etelä-Suomen avin alueella.

Huttunen toteaa luottavansa, että seurakunnat osaavat järjestää tilaisuudet terveysturvallisesti tartuntatautilain 58 d -pykälän vaatimalla tavalla. Hän sanoo myös yhteiskunnan turvallisuusstrategian turvaavan kirkon edellytykset toimia väestön henkisen tasapainon ja hyvinvoinnin vahvistajana sekä henkisen huollon ylläpitäjänä.

– Tämä koskee myös joulukirkkoja, joilla on suuri merkitys suomalaisille.

Tiesikö piispan erityisavustaja aiemmin, ettei Kauneimmat joululaulut ole hengellinen tilaisuus?

– Kun avi selkeästi teki päätöksen, että se lasketaan yleisö- tai yhteislaulutilaisuudeksi, meidän harkinta oli aika lyhyt.

– Olen pyrkinyt valmiuspäällikön tehtävässä olemaan arvioimatta viranomaispäätöksiä. Toki ymmärrän, että tämä voi aiheuttaa ihmisille vaikeutta ymmärtää, mikä eri tilaisuuksien ero on. Seurakunnat pyrkivät viestimään selkeästi, missä tilaisuuksissa tarvitaan koronapassia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE