Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Avoin yhteiskunta, yhdessäolo ja osallistuminen auttavat ihmistä löytämään paikkansa uudessa kotimaassa

Maahanmuuttajat ja pakolaiset ovat asuneet Suomessa noin kolme vuosikymmentä, mutta vielä tänäänkin pyrimme löytämään keinoja kotuttamiseen. Puhumme päivittäin siitä, miten saamme maahanmuuttajataustaiset ihmiset löytämään paikkansa uudessa kotimaassaan. He voivat kokea vaikeuksia uuden kulttuurin ja uusien pelisääntöjen kanssa. Joillekin ihmisille tämä voi olla hyvin vaikeaa, jopa shokki.

Veronica Kalhori

Mikä hidastaa kotoutumista? Kenen vastuulla kotouttaminen on? Prosessi on monipuolinen, ja yhteiskunta on yleensä vastuussa suurimmasta osasta siitä. Yksilön osallistuminen yhteiskuntaan on myös erittäin tärkeää sopeutumisen kannalta. Sopeutuminen voi viedä aikaa ja vaatia kovaa työtä sekä yksilöltä että yhteiskunnalta.

Avoin yhteiskunta, jossa jokainen näyttää suvaitsevaisuutta muita kohtaan, on avaintekijä kotoutumisprosessissa.

Yhdessä olemisella ja tekemisellä voimme nopeuttaa kotoutumista. On lukemattomia järjestöjä ja yhdistyksiä, jotka keskittyvät kotouttamisasioihin. Useimmiten maahanmuuttajayhdistykset kuitenkin keskittyvät kulttuurityöhön. Olisi erittäin kannatettavaa ja hyödyllistä, jos ne keskittyisivät enemmän kotouttamiseen – esimerkiksi maahanmuuttajien auttamiseen työmarkkinoille. Yhdistysten kannattaisi myös tehdä enemmän yhteistyötä, jotta ne voisivat auttaa jäseniään konkreettisesi.

Yhteiskunnalta yhdistykset tarvitsevat tukea, jotta ne voivat edelleen tarjota tukeaan sitä tarvitseville.

Järjestöjen ja yhdistysten lisäksi tukiperheet ovat erittäin hyödyllisiä. Suomalaiset perheet voisivat siis ystävystyä maahanmuuttajien kanssa ja auttaa heitä oppimaan kieltä ja hankkimaan työpaikan. Kanadan pääministeri Justin Trudeau korosti pari vuotta sitten monimuotoisuutta ja yhdentymistä koskevassa puheessaan, että paras tapa kotouttaa uuteen yhteiskuntaan on antaa lasten mennä julkisiin kouluihin. Siellä he tutustuvat toisiinsa ja pääsevät eroon ennakkoluuloista. Trudeaun ajatuksia voi hyvin tulkita niin, että kotoutuminen on pohjimmiltaan osallistavaa yhteiskuntaa ja rinnakkaiseloa.

Onnistunut kotoutuminen tarkoittaa kielen oppimista, koulutuksen hankkimista ja työpaikan saamista. Kotoutumisen onnistuttua maahanmuuttaja pystyy seisomaan omilla jaloillaan. Kyse on myös siitä, että ihminen pystyy olemaan aktiivinen ja hänellä on mahdollisuus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Siksi on tärkeää, että jokainen saa mahdollisuuden uuteen alkuun ja uusien asioiden kokeilemiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE