Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Musiikki

Avointa henkilökulttia – solistit sen tekevät

Meidän Festivaalin persoonallisen Avajaiskonsertin päättivät Pekka Kuusisto (vas.) viulu, piano, laulu ja elektroniikka, PaperiT (kesk.) laulu sekä Samuli Kosminen (oik.) lyömäsoittimet ja elektroniikka.

Pekka Kuusiston luotsaama kesäjuhlaviikko, Meidän Festivaali, etsii ja koettelee rajojansa. Yleisö epäröi sekin, ei ryntäile ainakaan avajaisiin suurin joukoin. Lippuja myytiin jo periaatteella ”kaksi yhden hinnalla”. Kun konsertti alkoi, Sibelius­salissa oli edelleen yli puolet istuimista tyhjinä.

Ei ollut nuorten suurta invaasiota, festivaalipaitoihin pukeutuneet kuulijaneidotkin vieressäni ihastelivat mieluummin älylaitteittensa valaistuja viestisivuja, kunnes karkasivat kesken ohjelman tiehensä. Samoin tekivät muutamat aikuisetkin viimeisen esityksen loputtoman transsin jyskyttäessä tärykalvoja.

Johtajan kunnianhimoinen ja omannäköinen todellisuus ei siis ota tuulta ainakaan toistaiseksi täysillä. Vaikuttaa jopa siltä, että Meidän Festivaali on Minun Festivaali, niin Pekka Kuusisto -keskeisesti se rakentuu. Yleisökato on ikävää, sillä onhan poikittaisille näkemyksille, kokeiluille ja rohkeudelle oltava tilansa ja tilaisuutensa.

Klarinetin iloluontoista vuoropuhelua nauhurin kanssa

Konsertin ns. klassinen osuus, Steve Reichin New York Counterpoint klarinetille ja elektroniikalle oli lakkaamattoman tutkailun, hedelmällisen uteliaisuuden kyllästämä, kuten taisi olla koko konsertinkin ajatus. Yhteyttä haetaan ja koetaan eri tavoin, liike oharoi perinteen teoreettiset periaatteet.

Teoksessa on pitkiä ääniviiltoja ja notkeata rytminikotusta, on keveätä pulahtelua kuin salakan uinti rantavedessä. Keskustelu nauhan ja solistin välillä on elävää, kohteliasta ja innostuen päällepuhuvaa. Reichin nuottikuva on avoin ja iloimielinen kimara.

́Kivat sulle ́, tuntuu säveltäjä lopussa huikkaavan.

Matthew Hunt, paljasjalkainen britti, oli kansakuntansa ohjeiden mukaan astunut saareltaan ulos, Brexit!, ja tullut ihastuttamaan suomalaista hyvinvointiyleisöä.

Mies ja kynttilä

Tuomas Toivosen Urbaani Komedia on teoksen nimenä vähän harhaanjohtava. Kun sähköistetty, loitsuava taustamantra luo kynttilänvalossa pohjaa pitkälle puheenparrelle, ei runopoljento ja ortodoksinuotti tuotakaan pelkkää hupia. Tarinan maailman ja maailmankuvan rakentaminen on paljon muuta kuin komediallista.

Traagisuutta, asiaa, toiveikkuutta, tuhoisuutta, pettymyksiä rivi riviltä.

Käsikirjoituksesta saanee sanoa, että karsiminen ja keskittäminen eivät ole paheista viheliäisimpiä. Kaikkea ei tarvitse yrittää sanoa yhden session kuluessa. Olisivatpa kontrastit, kärjistykset tai vaikkapa latteudet edes vähän värittäneet tai törkkineet sanajonoa.

Toivosen solkenaan tuottama puheloitsu sisälsi kyllä paikoin oivallisia runorytmejä ja ­sointuja sekä harkiten keskitettyjä melodiamelismoja. Mutta kokonaisuus oli kyllä loitsuvirsien lailla suomalaisen tasapaksu.

Vyöryvä prosessikuvaus

Pekka Kuusiston, Paperi T:n ja Samuli Kosmisen päätösteos oli kuin valtoimenaan kiehuva kattila elektroniikan koekeittiössä. Oli paljon savua ja hakua, mutta ei samassa suhteessa kipunoita ja löytöjä. Oli tarpeellista, oli koettelevaa kokeilua, oli timanttisia sattumia, mutta liikaa tyhjää näpertelyä ja onttoa itseen ihastumista.

Pitkänpitkässä rupeamassa trion musisointi oli paikoin lapsellista sanan hauraassa merkityksessä. Viulisti­pianisti­laulaja Kuusisto sai estradin, käymistila näkyi ja kuului. Polkeva jalkatyö sämpleristinä hallitsi menoa. Rumpali Kosmisen toimisto soi upeasti ja Paperi T:n Malarian pelko ­sanoitukset olivat ihanasti simppeleitä ja oi, rohkeita.

Luomisen tulva sai vyöryä, polttoainetta sai tuhlailla. Muusikot olivat varmasti mielissään, melkoinen osa yleisöstäkin vallan innoissaan.

Matti Saurama

Meidän festivaali
Vaiheessa, In a Phase
Taiteellisena johtajana Pekka Kuusisto
Avajaiskonsertti
Äänisuunnittelu Teemu Korpipää, valosuunnittelu Pietu Pietiäinen
Järvenpää­talo 23.7.2016

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE