Huvudnyheter

Avtalet om kärnvapenförbud träder i kraft i dag – Finland borde underteckna

Jukka-Pekka Flander
- Nedrustningen måste komma igång på allvar, uppmanar Johan Kvarnström.
I dag, 22 januari 2021, blir FN:s kärnvapenförbud (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) en juridiskt bindande del av folkrätten. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) anser att Finland nu, bättre sent än aldrig, borde ansluta sig till avtalet.

 

– På FN-dagen i fjol ratificerade Honduras konventionen som det femtionde och därmed avgörande landet för att avtalet måste träda i kraft. I dag är FN:s kärnvapenförbud verklighet. Men det betyder inte på något sätt att världen är fri från det allvarliga hotet som kärnvapen utgör. Mycket arbete kvarstår och vi måste sätta press på kärnvapenmakterna. Ett sätt är att ansluta sig till avtalet, vilket Finland absolut borde göra, säger Johan Kvarnström.

 

Enligt en opinionsundersökning gjord av Kantar år 2019 stöder 84 % av finländarna att Finland ansluter sig till FN:s kärnvapenförbud.

 

Tre nuvarande regeringspartier, inklusive SDP, föreslog redan före riksdagsvalet att Finland skulle ansluta sig. Enligt Kvarnström borde Finlands regering och riksdag därför ta upp frågan för ny diskussion och verka för att Finland ansluter sig till avtalet.

 

– Kärnvapen är nu inte enbart omoraliska utan vi har också ett gällande FN-avtal med mål att helt förbjuda dem. Ett avtal som kräver att nedrustningen måste komma igång på allvar. Användningen av dessa vapen kan få katastrofala och långvariga följder för mänskligheten och miljön, säger Kvarnström.

 

Organisationen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) var initiativtagare till FN:s kärnvapenförbud. ICAN-kampanjen tilldelades Nobels fredspris 2017.

 

– Ett över fem år långt arbete koordinerat av ICAN kunde idag uppleva en viktig delseger. De förtjänar även idag ett stort tack, konstaterar riksdagsledamot Kvarnström som undertecknat ICAN Finlands upprop om att Finland bör ansluta sig till avtalet.

 

– Även om det redan har trätt i kraft så kan det få snabbare effekt ju större uppslutningen är. Dessutom måste vi göra vad som är moraliskt nödvändigt och rätt, säger Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE