Politiikka

Ay-johtaja ei ihmettele enää mitään: ”Onko ollut ikinä näin vihamielisesti palkansaajiin suhtautuvaa hallitusta?”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ”kehuu” Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjan pitävän. Se kävi ilmi myös kehysriihessä.

– Onko Suomessa ollut ikinä ennen näin vihamielisesti palkansaajiin suhtautuvaa ja samalla työnantajapuolta ja rikkaita myötäilevää hallitusta, hän miettii.

Piiraisen ei ole vaikea löytää perusteluja näkemykselleen.

– Hallitus valmistelee muutosta, joka keventää irtisanomisen kriteereitä alle 20 hengen yrityksessä. Eikö koeaika ole jo riittävän pitkä aika tutustua puolin ja toisin, hän kysyy.

Lisäksi alle 30-vuotiaille yli 3 kuukautta työttömänä olleille voidaan solmia määräaikainen työsopimus ilman päteviä perusteita. Tämä on Piiraisen mukaan rikkomus ihmisten yhdenvertaisuutta kohtaan, joka on Suomen perustuslaissa.

”Seuraavalla hallituksella on kova urakka sen korjatessa epäkohdat.”

Hän hämmästelee myös sitä, että kollektiivisen irtisanomissuojan perusteita aiotaan arvioida uudelleen. Tämä liittyy yhteistoimintalain selvityshankkeeseen. Kollektiivinen irtisanomissuoja tarkoittaa sitä, että irtisanoa voi pääasiassa vain tuotannollisten ja taloudellisten syiden tai työntekijästä johtuvan painavan syyn perusteella.

Työaikapankki tulee osaksi työaikalakia. Se ei tullut Piiraiselle yllätyksenä – sekin on vahvasti kallellaan työnantajan suuntaan.

– Onneksi suurimmassa osassa työehtosopimuksia on sovittu niin, että työaikapankista on sovittava pääluottamusmiehen kanssa.

Joustotyöajan sisällyttäminen työaikalakiin on AKT:n puheenjohtajasta turhaa, koska työelämässä on jo nykyisin riittävästi joustoja muun muassa jaksotyöajan takia.

– Seuraavalla hallituksella tulee olemaan kova urakka sen korjatessa porvarihallituksen epäkohdat takaisin oikeudenmukaisiksi, Piirainen povaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat