tuntematonsotilas
kaisaniemi
Juhannustupla

Ay-liikettä ravisteleva Antti Palola: ”Suurin virhe on, että huudamme vain ”ei”, työnnämme pään pusikkoon ja laitamme korvat lukkoon”

Kuva: Jari Soini

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo olevansa uudistushenkinen, suoraan ja konstailematta mielipiteensä ilmaiseva tyyppi – pohjalainen härkä. Takaisin kimpoava palaute ei aina taputa olalle vaan lyö ympäri korvia. Kumpaakin lajia tuli joulukuussa, kun Palola puhui uudistuksista, joita ay-liike hänestä kaipaa.

– Ne ovat asioita, joista pitää uskaltaa puhua. Jos kaikki olisivat tyytyväisiä ja uskoisivat tämän päivän ay-liikkeeseen, ei meidän tarvitsisi käydä imago- tai järjestäytymiskampanjoita, joita nyt käydään, Palola huomauttaa Demokraatille.

Palola kirjoitti taannoisen puheensa tarkoituksella kärjistävään, populistiseenkin tyyliin. Kun vähän provosoi, viriää keskustelu varmemmin. Palola ärsytti sanomalla ay-liikkeen jääneen ajamaan ”työelämän hyväosaisten” asiaa. Niiden, joilla on vakityö ja säännöllinen palkka. Vakituisen työn olosuhteet eivät ole silpputyöläisille ja nollatuntisopimuksilla tekeville relevantteja.

– Moni väittää, että ay-liike on kyllä huomioinut heidät. Miksi sitten heiltä itseltään tulee sellaista viestiä, että emme ole tehneet riittävästi? Tästä olen huolissani, Palola sanoo.

Kaikkeen ei tietenkään pidä sanoa ”kyllä”, mutta voisimme sanoa useammin ”ehkä”.

Palola on myös esittänyt pesäeroa puoluepolitiikan ja ay-toiminnan välille. Hän on itse SDP:n jäsen ja arvostaa sitä kunniakasta historiaa, jossa tuolla sidoksella on ollut suuri merkitys. Hän kuitenkin pohtii, onko merkitys enää samanlainen.

– Monet nuoret kokevat puoluepolitiikan esteenä ay-jäsenyydelle tai aktiivisuudelle ay-liikkeessä. Voi olla myös toisin päin, että puolue kiinnostaisi, mutta ay-yhteys ei, Palola perustelee.

Palola miettii paljon, miltä ay-liike näyttää nuorten silmissä. Ei ole hyvä, että se näyttäytyy monille ei-liikkeenä. Palola muistuttaa, että yhteiskunnan turvaverkkojen uusiminen on väistämättä edessä. Se voidaan tehdä fiksusti, jos ay-liike on mukana.

– Kaikkeen ei tietenkään pidä sanoa ”kyllä”, mutta voisimme sanoa useammin ”ehkä”. Suurin virhe on, että huudamme vain ”ei”, työnnämme pään pusikkoon, laitamme korvat lukkoon ja toivomme, ettei mikään muutu, Palola lataa.

Lue Antti Palolan erikoishaastattelu Demokraatista 25.2.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brexit lopettamassa muidenkin EU-maiden maksuhyvitykset

EU-komissio valmistelee jäsenmaita vaikeisiin päätöksiin, kun unionin budjetti pienenee Britannian EU-eron myötä.

Budjetista vastaavan komissaarin Günther Oettingerin mukaan Britannian lähtö jättää EU:n budjettiin 10–11 miljardin euron aukon. Britannia on saanut muilta jäsenmailta maksuhyvitystä.

Brexitin myötä muidenkin maiden hyvityksistä pitäisi komission mukaan luopua. Pieniä hyvityksiä ovat saaneet Tanska, Hollanti, Ruotsi ja Itävalta.

Komissio esitteli keskiviikkona vaihtoehtoja budjetin uudistamiseen. Jäsenmaiden pitää valita, laittavatko ne lisää rahaa EU:n budjettiin vai leikataanko menoja.

Hanna Mäntylä sai vapautuksen kansanedustajan toimesta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kansanedustaja Hanna Mäntylä siirtyy asiantuntijaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön Strasbourgiin.

Eduskunta on myöntänyt kansanedustaja Hanna Mäntylälle (uv.) vapautuksen kansanedustajan tehtävästä. Mäntylä siirtyy asiantuntijaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön Strasbourgiin.

Mäntylän tilalle eduskuntaan nousee Lapin vaalipiirissä ensimmäisellä varasijalla ollut Matti Torvinen. Hän on kertonut liittyvänsä perussuomalaisista irtaantuneeseen Uusi vaihtoehto -ryhmään.

Reijo Paanasen uusi asemapaikka on Tukholma – SDP:n ex-puoluesihteeri Pohjoismaiden teollisuustyöntekijöiden pääsihteeriksi

Kuva: Kari Hulkko

– Nyt se tapahtui! Minut on juuri valittu Pohjoismaiden teollisuustyöntekijöiden pääsihteeriksi.

Näin päivitti SDP:n edellinen puoluesihteeri Reijo Paananen Facebook-sivulleen  ja Twitter-tililleen tänään aamupäivällä. Islannin Reykjavikissa tehdyn päivityksen hymiö kertoo kirjoittajan olevan loistotuulella.

Paanasen uusi asemapaikka on länsinaapurissa.

– Jos valinta toteutuu, edessä on muutto Tukholmaan, missä Pohjoismaiden teollisuustyöntekijöiden pääpaikka on. Muutos ei ole suuri. Sisaruksiani on jo pitkään asunut Ruotsissa, Paananen kertoi Demokraatille keväällä.

Pohjoismaiden teollisuustyöntekijät – Nordic-In on teollisuusliittojen yhteisorganisaatio, jossa on 1,1 miljoonaa eri teollisuusalojen palkansaajaa järjestöjensä kautta. Suomesta on mukana seitsemän liittoa.

Reijo Paananen toimi SDP:n puoluesihteerinä vuodestä 2012 Lahden puoluekokoukseen helmikuussa 2017.

Blues ja jazz soivat taas tanssilavalla Valkeakoskella

Jukka Eskolan (keskellä) soultriossa rumpuja soittaa Teppo Mäkynen ja urkuja Mikko Helevä.

Valkeakosken Kirjaslammen rannalla sijaitseva tanssilava muuttuu jälleen viikonloppuna laadukkaan bluesin ja jazzin areenaksi. Kaksipäiväinen Kirjazz & Blues järjestetään nyt toista kertaa.

Perjantai 30.6. on blues-päivä, jonka pääesiintyjänä nähdään Heikki Silvennoinen Acoustic Time. Heikki Silvennoinen lukeutuu eittämättä maamme kovimpiin blueskitaristeihin ja -laulajiin, vaikka hänet  vielä laajemmin ehkä tunnetaankin Kummeli-koomikkoryhmän jäsenenä.

Silvennoisen lisäksi perjantain ohjelmassa on huippuluokan bluesduo Micke & Lefty eli Micke Björklöf ja Lefty Leppänen. Kaksikko on niittänyt mainetta Micke Björklöf & Blue Strip -bändin riveissä ja kiertänyt myös pienemmällä kokoonpanolla aina Keski-Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Japania myöten. Heti Valkeakosken keikan jälkeen Micke ja Lefty nousevat lauantaina Blue Stripin kanssa kesän bluespäätapahtuman,  Järvenpään Puistobluesin päälavalle.

Perjantaina Valkeakosken blues-ohjelmassa kuullaan myös paikallista comboa Tapsa Tuomisto & Bad Brakes.

Lauantain jazz-päivää tähdittää Jukka Eskola Soul Trio. Trumpetisti Jukka Eskola kuuluu ehdottomasti tämän hetken arvostetuimpien jazzmuusikoiden joukkoon. Moderniin klubijazziin kallellaan oleva Eskola on soittanut lukuisten kotimaisten ja ulkomaisten artistien kanssa sekä useissa eri kokoonpanoissa, joista tunnetuin lienee kansainvälisestikin mittavaa suosiota nauttinut The Five Corners Quintet. Soul Triossa jhänen rinnallaan soittavat Mikko Helevä (urut) ja Teppo Mäkynen (rummut).

Eskolan lisäksi jazz-päivän ohjelmassa ovat jazz-jamit, joissa vierailee myös laulaja Anna Inginmaa. Inginmaa on vaikuttava musiikintekijä, joka on viime aikoina tehnyt yhteistyötä muun muassa Kauko Röyhkän ja The Hypnomenin kanssa.

Paikallisväriä saadaan myös jazz-päivään, kun Jukka Iisakkilan luotsaama koskilaisbändi The Breed esittää Pekka Pohjolan musiikkia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Eduskunta keskustelee tänään kellojen siirtämisen mielekkyydestä

Kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta on edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Eduskuntakäsittelyn vaatimuksena on 50 000 ihmisen kannatus. Aloiteen kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettamisesta on allekirjoittanut yli 70 000 suomalaista.

Aloitteessa ehdotetaan, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan kesäaikaan siirtymisen lopettamista. Kannattajien lukumäärä harppasi roimasti eteenpäin, kun Suomessa jälleen siirrettiin kelloja tunnilla eteenpäin maaliskuun lopussa.

Kansallisella päätöksellä kesäajasta ei voida noin vain irtautua, sillä viisareiden siirrosta säädetään EU-direktiivissä, joka sitoo Suomea EU:n jäsenmaana. Eduskunta voi kuitenkin antaa asiasta esimerkiksi lausuman.

Kesäaika on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1981 alkaen. EU:n pysyvä direktiivi kesäajasta tuli voimaan vuonna 2002.

Suomalaiset kansalaisaloitteen allekirjoittajat eivät ole yksin hankkeen kanssa, sillä keskustelua on herätelty myös Euroopan parlamentissa.

Eduskunnan täysistunto alkaa klo 14.