Ulkomaat

Baijerin valtapuolueella on kovat paikat sunnuntain vaaleissa – Merkelin palli saattaa tutista joulukuussa

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Saksan eteläisen osavaltion Baijerin politiikka on mullistumassa sunnuntain vaaleissa. Baijeria kuusi vuosikymmentä hallinnut kristillissosiaalinen unioni CSU on menettämässä oman enemmistönsä alueparlamentissa.

Vaalivoittoon ovat mielipidekyselyiden mukaan menossa poliittisesti hyvin erilaiset puolueet. Vihreät ovat nousemassa Baijerin toiseksi suurimmaksi puolueeksi liki 20 prosentin kannatuksella.

Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) taas on saamassa noin 10 prosenttia äänistä ja pääsemässä ensimmäistä kertaa osavaltion parlamenttiin.

AfD:n nousun myötä CSU kovensi linjaansa maahanmuuttoa vastaan estääkseen äänestäjien siirtymisen oikeistopopulistien riveihin. Puolue myös haastoi liittokansleri Angela Merkeliä.

Äänestäjäkadon pysäyttämisen sijaan kova linja näyttää vieraannuttaneen monet kristillissosialistit ja saaneet heidän siirtymään maahanmuuttajien humaania kohtelua ja baijerilaisille tärkeän ympäristön suojelua korostaneiden vihreiden tukijoiksi.

– Me olemme ainoa puolue, joka ei poukkoile päivästä toiseen, sanoo Baijerin vihreiden toinen johtaja Katharina Schulze.

Baijerin vaalitappiolla voi olla vaikutusta Merkelin asemaan.

Kyselyiden perusteella CSU säilyy edelleen Baijerin selvästi suurimpana puolueena noin 34 prosentin kannatuksella. Hallitukseen se tarvitsee kumppanin ja numeroiden perusteella ilmiselvä vaihtoehto olisi vihreät. Puolueiden välillä on kuitenkin hyvin suuria erimielisyyksiä.

Baijerin aiempi kakkospuolue sosialidemokraatit on myös menettänyt kannatustaan ja kamppailee vasta kolmannesta tilasta AfD:n kanssa.

CSU on liittokansleri Merkelin kristillisdemokraattien CDU:n sisarpuolue. Baijerin vaalitappiolla voi olla vaikutusta Merkelin asemaan, varsinkin kun CDU:lle ennustetaan tappiota myös kahden viikon kuluttua pidettävissä Hessenin osavaltiovaaleissa.

CDU päättää joulukuussa, valitseeko se Merkelin jatkokaudelle puolueen johdossa. CSU:n paha tappio Baijerissa voi puolestaan heiluttaa puoleen johtajan Horst Seehoferin (kuvassa) asemaa Saksan sisäministerinä.

Baijeri on Saksan osavaltioista pinta-alaltaan suurin ja asukasluvultaan (12,9 miljoonaa) toiseksi suurin. Osavaltion talous on huomattavasti suurempi kuin koko Suomen bkt.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat