Ulkomaat

Balilla kymmenet tuhannet matkailijat ovat jääneet jumiin – Agung-vuori puskee sankkaa savua

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Indonesian Balilla kymmenet tuhannet matkailijat ovat jääneet jumiin tulivuoren sylkemän savun suljettua Denpasarin kansainvälisen lentokentän.

Denpasarin lentokenttä suljettiin aamulla kello 7.15 paikallista aikaa. Se pysyy kiinni ainakin 24 tuntia. Pienempi Lombokin saaren kenttä sen sijaan on jälleen avoinna. Se suljettiin hetkeksi sunnuntai-iltana.

Viranomaiset ovat nostaneet Agung-tulivuorta koskevan lentovaroituksen korkeimmalle tasolle ja kehottaneet kymmenen kilometrin säteellä tulivuoresta asuvia lähtemään kodeistaan. Vuoren lähistön evakuointialueilta on lähtenyt jo ainakin 25 000 ihmistä.

Balin saaren pääkaupungin Denpasarin kentän kautta kulkee vuosittain miljoonia matkustajia. Bali on suosittu rantalomakohde.

Turismiviranomaiset: Etelä-Balin lomakohteissa ei välitöntä vaaraa

Indonesian turismiviranomaiset vakuuttavat, ettei Etelä-Balin turistialueilla oleskeleville aiheudu suoraa vaaraa tulivuoren toiminnasta.

Suosituimmat loma-alueet sijaitsevat noin 70–80 kilometrin päässä vuoresta, kun taas välitön vaara-alue on noin kymmenen kilometrin säteellä vuoresta, sanotaan Balin turismiviraston tiedotteessa.

Retket vuoren läheisyyteen on peruttu.

Viranomaiset ovat kehottaneet turisteja pysymään rauhallisina ja kysymään neuvoa ja tilannetietoja hotelliensa henkilökunnalta.

Balilla yli 400 suomalaista

Useita lentovuoroja peruttiin tulivuoren aktiivisuuden takia jo viikonloppuna.

Suomen ulkoministeriön mukaan ainakin 439 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Balille. Suomen Jakartan-suurlähetystön mukaan Denpasarin lentokentälle on perustettu EU Helpdesk -neuvontatiski eurooppalaismatkustajille. Balilla olevia matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita.

Uutistoimisto AP:n mukaan turistien kuljettamiseksi pois lentokentältä on varattu ylimääräisiä busseja.

Lentoliikenteen tilanne voi muuttua nopeasti tulivuoren tilanteen mukaan.

Agungilla jatkuvia pieniä purkauksia

Agung-vuoresta on puskenut hetkittäin sankkaa savua viime tiistaista lähtien. Sunnuntaiaamuna vuori päästi ilmaan harmaata savua, joka ylsi jopa neljän kilometrin korkeuteen.

Varhain tänään vuori puski ulos savua, joka ylsi jopa 3,4 kilometrin korkeuteen, kertoo Indonesian valtion vulkanologi Gede Suantika uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa Agung-vuoren lähistöllä tuntuu jatkuvasti järistyksiä.

Indonesian kansallinen katastrofivirasto kirjoitti Facebookissa, että vuorella havaitaan ”jatkuvia tuhkapurkauksia, joita joskus seuraa räjähdysmäinen purkaus ja vaimea pamaus”. Viraston mukaan vuoren käytös viittaa siihen, että suurempi, välitön purkaus voi olla todennäköinen.

Tulivuori heräili syyskuussa

Agung antoi elonmerkkejä jo syyskuussa, minkä jälkeen viranomaiset varoittivat, että vuori voi purkautua hyvin pian. Lokakuussa tulivuoren aktiivisuus laski hetkeksi.

Vuori purkautui viimeksi yli 50 vuotta sitten, jolloin lähes 1 600 ihmistä kuoli.

Indonesiassa on kaikkiaan noin 130 aktiivista tulivuorta. Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, jossa mannerlaatat yhtyvät.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat