Barack Obama Hillary Clintonista: Ei tehnyt tarpeeksi duunia pikkukaupunkien kalahalleissa tavoittaakseen valkoiset äänestäjät

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on arvioinut demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin tappion syitä maan viikko sitten pidetyissä presidentinvaaleissa, kertoo Politico-julkaisu.

Obaman mukaan Clinton ei tehnyt tarpeeksi työtä tavoitaakseen ne valkoiset äänestäjät, jotka eivät asu suurissa kaupungeissa.

— Meidän pitäisi miettiä tarkemmin poliittista organisointia. Meillä on parempia ideoita, mutta uskon myös, ettei niillä ole väliä, elleivät ihmiset kuule niitä.

Obaman mielestä demokraattien tulisi ymmärtää, että vaalikampanjoita on tehtävä kaikkialla, ympäri maata. Clinton keskittyi sen lopussa suuriin asutuskeskuksiin.

— Meidän täytyy tehdä työtä ruohonjuuritasolla, kuten minä olen tehnyt urani aikana, istuva presidentti opastaa.

Politico kertoo, että Obama keräsi paremmin ääniä muun muassa kriittisillä äänestysalueilla Keskilännessä.

— Voitin Iowassa, koska vietin 87 päivää kiertäessäni pikkukaupunkeja ja niiden kalahalleja.

Obama sanoo, että näin paikallisilla oli mahdollisuus nähdä ja kuunnella häntä sekä saada tuntua siitä, kenen puolesta hän kamppaili.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Tupakkateollisuus huiputtaa köyhiä — ”Harhaanjohtavaa ja monilta osin valheellista”

Kuva: Lehtikuva

Moni köyhä ja keskituloinen maa pidättyy tupakoinnin vähentämiseen tähtäävistä toimista, koska tupakkateollisuus uskottelee niille, että sen tuotteiden myynnin rajoittaminen heikentäisi valtion taloutta, Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Yhdysvaltain syöpäinstituutin tuore tutkimus kertoo.

”Teollisuus puhuu laittoman kaupan kasvusta, työttömyydestä, verotulojen vähenemisestä ja muista kielteisistä talousvaikutuksista. Se on harhaanjohtavaa ja monilta osin valheellista”, tutkimusraportin toimittanut professori Frank Chaloupka sanoo.

Tutkimus osoittaa, että savukkeiden valmistajien huoli markkina-asemastaan vähävaraisissa maissa on aiheellinen. Tupakan mainoskielto näet vaikuttaa tehokkaammin köyhissä ja keskituloisissa kuin rikkaissa maissa.

Myös savukeaskiin lisätty kuva tupakoitsijan keuhkoista toimii pelotteena paremmin, jos ihmiset eivät ole aiemmin saaneet savuttelun vaaroista kertovaa valistusta ja ovat omaksuneet mainonnan tarjoaman myönteisen mielikuvan nautintoaineesta.

Tupakkaveron korotuskin puree köyhissä maissa paremmin kuin rikkaissa, koska hinnankorotus käy asukkaiden laihalle kukkarolle, Chaloupka jatkaa.

Hän muistuttaa, että tupakan haitoista koituu maailmassa arviolta 1 260 miljardin euron kulut, joista tupakkaveroilla katetaan vain noin viidennes. Tupakoinnin seurauksena kuolee kuusi miljoonaa ihmistä vuodessa, ja luvun ennustetaan nousevan yli kahdeksaan miljoonaan vuonna 2030.

IPS – Lyndal Rowlannds

AVAINSANAT

Hätkähdyttävä laskelma: Brexitin kannattajista kuollut jo 120 000

Kuva: Lehtikuva

Englantilainen The Independent -lehti kertoo laskelmista, joiden mukaan Britannian EU-eron puolesta äänestäneistä on kuollut viime kesän jälkeen jopa 120 000. EU:hun jäämistä kannattaneista on kuollut vain noin 30 000.

Erot selittyvät sillä, että Brexitin puolesta äänestäneet olivat selvästi iäkkäämpiä kuin EU:hun jäämistä kannattaneet. Paljon onkin puhuttu siitä, että EU:sta halusivat lähteä ne, jotka eivät lopulta ole sitä kokemassa. Selvitys näyttäisi antavan tälle ajatukselle tukea.

Lisäksi brittilehden viittaamista luvuista selviää, että yli 120 000 EU-kannattajaa on tullut kesän jälkeen äänestysikään, kun Brexitiä tukeneista näin on käynyt vain noin 40 000:lle.

Uudeksi ääniprosenttijakaumaksi tulisi uusilla laskelmilla 52,08 %—47,92 % Britannian EU-jäsenyyden jatkumisen puolesta. Kesän kansanäänestyksessä Brexit voitti prosentein 51,89—48,11.

AVAINSANAT

Kohulista ja väite: Maailman rikkaimmista ihmisistä yksikään ei ole ansainnut omaisuuttaan kovalla työllä tai lahjakkuudella

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan kahdeksan maailman rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin 50 % kaikista ihmisistä. Rikkaimpien joukossa ovat muun muassa amerikkalaiset Bill Gates ja Mark Zuckerberg.

Oxfamin sivuilla olevan väitteen mukaan yksikään heistä ei ole ansainnut omaisuuttaan lahjakkuudella tai kovalla työllä. Järjestön mukaan heidän omaisuutensa on kertynyt perimällä tai sellaisilta toimialoilta, jotka ovat taipuvaisia korruptioon ja hyvä veli -järjestelmiin.

Oxfam sanoo, että seitsemän kymmenestä maapallon asukkaasta elää maassa, jossa taloudellinen eriarvoisuus on kasvanut 30 viime vuoden aikana.

Järjestön mukaan maailmassa voi nykykehityksellä olla ensimmäinen biljonääri 25 vuoden kuluttua. Biljoona on miljoona miljoonaa.

Maailman kahdeksasta rikkaimmasta kaksi on Amerikan ulkopuolelta: espanjalainen Amancio Ortega jameksikolainen Carlos Slim Helu. Listalla ei ole yhtään naista.

Keskustelua aiheesta

Trump yllätti taas: ”Kongressilla ei voi mennä tässä asiassa pupu pöksyyn”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin mukaan hänellä on jo valmis suunnitelma väistyvän presidentin Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen, niin sanotun Obamacaren, korvaamisesta.

Trump sanoi Washington Post –lehden haastattelussa myös pakottavansa lääkeyhtiöt neuvottelemaan suoraan hallinnon kanssa lääkkeiden hinnoista.

– Lääkeyhtiöt ovat olleet poliittisessa suojelussa, mutta eivät tule enää olemaan, Trump sanoi lehdelle.

Totuttuun tapaan Trump ei paljastanut lehdelle mitään suunnitelmansa yksityiskohdista eikä siitä, miten hän aikoo saada sen läpi kongressissa.

– Kongressilla ei voi mennä tässä asiassa pupu pöksyyn, koska ihmiset eivät anna sen tapahtua, Trump ennakoi.

Trumpin mukaan kenenkään ei tarvitse pelätä uudistusta.

– Tulemme saamaan vakuutuksen kaikille. Joissain piireissä on esitetty ajatus, että jos et pysty maksamaan sitä, et saa sitä. Niin ei käy. Lain piirissä olevat ihmiset tulevat saamaan loistavaa terveydenhuoltoa. Se tulee olemaan huomattavasti yksinkertaistettua muodoltaan, mutta paljon halvempaa ja paljon parempaa, tuleva presidentti ylpeili.

AVAINSANAT

Turkkilainen rahtikone maahan Kirgisiassa: ainakin 32 kuoli

Kuva: Lehtikuva-AFP

Kirgisiassa ainakin 32 ihmistä on kuollut turkkilaisen rahtikoneen pudottua maahan lähellä pääkaupunki Bishkekissä sijaitsevaa päälentokenttää. Viranomaisten mukaan kuolleiden joukossa on ainakin kuusi lasta.

Viranomaisten mukaan suurin osa kuolleista on paikallisesta Dacha-Suun kylästä, jonne Turkish Airlinesin kone putosi. Kone oli AFP:n mukaan matkalla Hongkongista Istanbuliin Bishkekin kautta. Tiedot koneen lentoreitistä ovat vaihdelleet.

Lentokentän mediapalvelusta kerrotaan uutistoimisto Tassille, että koneen kyydissä oli vain miehistö. Viranomaisten mukaan neljä lentäjää kuoli onnettomuudessa. Koneen miehistön määrää ei ole vahvistettu.

Viranomaisten mukaan kone putosi maahan puoli kahdeksan aikaan aamulla paikallista aikaa.

Päälentokenttänä toimiva Manas on lentokenttäviranomaisten mukaan suljettu lentoliikenteeltä ainakin iltaan asti.

Keskustelua aiheesta