Huvudnyheter

Bayerns nya polisrättigheter – “Var och en är i farozonen”

En politisk satsning på brottsförebyggande åtgärder kan självfallet vara en seriös metod att skydda potentiella offer mot övergrepp av tänkbara förövare.  Men hur långt kan ett motsvarande polisarbete drivas? I den sydtyska delstaten Bayern tycks man ha funnit ett svar på denna fråga. Det finns dock ett krux.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

Det är att det i viss mån erinrar om Philip K. Dicks novell Minority Report (senare Steven Spielberg-film med samma titel). Där lyckas polisen i Washington DC som bekant att avslöja och fängsla tänkbara förövare innan själva brottet faktiskt har ägt rum.

Den bayerska varianten är självfallet inte riktigt lika dramatisk. Parallellen ligger närmast i grundtanken att utöka polisens lagliga rättigheter mot möjliga gärningspersoner.

Till ett av nyckelorden i reformen som den CSU-ledda bayerska lantdagen antog veckan före pingst hör begreppet ”prevention”.
Enligt den färska lagstiftningen som på kansli-tyska kallas för ”Polizeiaufgabengesetz” (PAG) orienteras framtida polisingrepp på ”hotande risker” som kan utgå från enskilda individer.

I Spielbergs scenario var det narkotikamedikationer som gav speciella protagonister en förmåga att spå framtida brott. Den aspekten fattas förstås i den bayerska verkligheten. Avgörande roller får däremot poliser och domare. Det är deras talanger att identifiera vilka personer som utgör en ”hotande fara” som kommer att spela en betydande roll. Den tidigare gällande rättsnormen var att ingripa mot ”konkreta risker”.


Alla berörs
En jämförbar regel att sänka den polisiära handlingströskeln godkändes redan för några år sedan av den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe. Men det finns en klar skillnad. Som förutsättning fastslog domarna att det enbart gäller i samband med hotande terroraktioner.
”Var och en är i farozonen”, skriver ledarskribenten och ex-domaren Heribert Prantel i Tysklands största kvalitetstidning Süddeutsche Zeitung. Den nya regeln kan därmed gärna uppfattas som en enorm misstroendeförklaring mot den egna befolkningen åtminstone i Bayern.

Konkret kan den omstridda preventivtanken innebära att brottsmisstänkta personer frihetsberövas upp till tre månader. En ansvarig domare kan sedan förlänga den perioden om det föreligger indicier som talar för ett fortsatt hotläge. Enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel ligger skandalen även i det faktum att jurister inte längre bedömer om en person är skyldig eller oskyldig utan om polisens uppfattning att det rör sig om en möjlig förövare är korrekt.
Något som också underlättas är (den bayerska) polisens rättigheter att övervaka personer och rannsaka lägenheter eller datorer, läsa brev mm.

Att över 30 000 demonstranter häromveckan medverkade i en manifestation mot PAG i München uppfattade den bayerska delstatsregeringen förmodligen inte ens som en tankeställare att den nya lagen också uppfattas som misstroendevotum mot den egna befolkningen. Tvärtom, den polisansvarige inrikesministern Joachim Herrmann anser i en kommentar att den nya lagen framöver åstadkommer mera trygghet i landet. Och detta gäller dessutom för en delstat som enligt aktuell polisstatistik välsignas med sjunkande brottssiffror.


SPD protesterar
Till helhetsbilden om CSU:s reformiver med inslag av äventyrade fri- och rättigheter hör den bayerska delstatsvalen i höst. Under den överhängande faran att förlora den absoluta majoriteten i Bayern förankrar man värderingar som annars kännetecknar det högerpopulistiska partiet AfD (Alternative für Deutschland).

Den bayerska strategin backas dessutom upp av de kristen-sociale inrikesministern i Berlin Horst Seehofer. Tillsammans med partikollegan Herrmann propagerar han för målsättningen att införa den bayerska modellen även i de övriga femton tyska delstaterna.

Men mot dessa planer att få hela förbundsrepubliken att framstå som en stat med urholkade demokratiska rättigheter i snarare turkisk anda organiseras även motstånd. Protester kommer bland annat från polisfacket GdP (Gewerkschaft der Polizei) som anser att förtroendebasen mellan polisen och befolkningen destabiliseras.

Dessutom kommer de bayerska oppositionspartierna SPD och De gröna att väcka åtal mot PAG inför Bayerns och Tysklands respektive författningsdomstol.
Och då har den politiska realiteten definitivt lämnat Spielbergs fiktion i ”Minority Report”.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE