Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

BBC: Etiopialaissotilaiden syytetään estävän pakolaisten pääsyn Tigraysta rajan yli Sudaniin

LEHTIKUVA / AFP Ashraf Shazly
Etiopialaispakolaisia ja UNHCR:n ruokatelttoja Sudanin rajalla sijaitsevassa Hamdayitin kaupungissa 27.marraskuuta.

Etiopian pohjoisosassa sijaitsevasta Tigrayn osavaltiosta naapurimaa Sudaniin rajan yli liikkuvien pakolaisten määrä on vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun sotilaat ovat alkaneet valvoa rajaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

BBC kertoo huomanneensa etiopialaissotilaat Hamdayetin rajanylityspisteellä ensimmäistä kertaa keskiviikkona. Tämän jälkeen yleisradioyhtiö on kuullut pakolaisten tarinoita siitä, miten heidän sukulaisiaan on estetty lähtemästä Etiopiasta.

– Saavuin eilen aamulla ja halusin mennä takaisin kotiini tuodakseni perheeni tänne, kertoi mies, joka ei halunnut tulla identifioiduksi.

Hän kertoi kuitenkin BBC:lle, ettei voinut sotilaiden vuoksi palata Tigrayhin hakemaan sukulaisiaan.

– Rajalla on sotilaita ja niitä, jotka menivät minua ennen pyydettiin olemaan palaamatta, hän jatkoi.

Etiopian hallinto ei ole vastannut BBC:n lukuisiin kommenttipyyntöihin.

Tigrayn kapinalliset ja Etiopian armeijan joukot ovat ottaneet yhteen Tigrayssa jo kolmen viikon ajan ja kymmenet tuhannet ovat paenneet Sudanin rajan yli.

Taisteluita paennut Sudaniin yli 43 000 ihmistä

BBC:n mukaan rajanylityspaikan lähettyvillä Sittet-joen ympäristössä on vartiossa kymmenkunta sotilasta, jotka katsovat Tigrayn suuntaan. Molemmille puolille rajaa jätetyt veneet lojuvat pitkälti käyttämättöminä, vaikka rajanylityspaikka on tavallisesti varsin vilkas.

Tiedon saanti Tigrayn tilanteesta on hankalaa, koska Etiopia on katkonut yhteyksiä alueelle. BBC:n mukaan sukulaiset eivät ole pystyneet pitämään yhteyttä toisiinsa informaatiokatkosten vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan etiopialaissotilaat ovat estäneet siviilien kulun myös Humerassa, noin 20 kilometrin päässä rajasta, kertoo BBC. Tämä on järjestön mukaan johtanut siihen, että Sudaniin saakka pääsevien pakolaisten määrä on laskenut merkittävästi.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tilastojen mukaan uusien pakolaisten määrän huippu nähtiin kymmenennen päivän aikoihin. Tuolloin yli 6 800 ihmistä ylitti rajan Sudaniin yhden päivän aikana.

Viranomaiset kertovat BBC:lle, että pakolaisia on saapunut Sudaniin päivittäin keskimäärin 3 000. Rajalle lähetettyjen sotilaiden saapumisen jälkeen lukumäärä on kuitenkin pudonnut noin 700:aan päivässä.

UNHCR:n tilastojen mukaan kolmen viikon aikana alueelta on paennut Sudaniin yli 43 000 ihmistä, kertoo BBC.

YK:n alainen järjestö sanoi myös perjantaina, että lähes 100 000:lta Tigrayssa olevalta eritrealaispakolaiselta on vaarassa loppua ruoka kesken jo maanantaina, mikäli täydennykset eivät tavoita heitä.

Maailman johtajat osoittavat huoltaan Mekelestä

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed tapasi maan pääkaupungissa Addis Abebassa perjantaina Afrikan unionin maiden lähettiläitä, joiden oli määrä toimia sovittelijoina.

Tapaamisen jälkeen Abiy kiitteli tiedotteessa eleestä sekä siitä, miten se oli osoitus siitä, että afrikkalaisiin ongelmiin pyritään etsimään afrikkalaisia ratkaisuja. Tästä huolimatta hän kertoi jatkavansa sotilastoimia Tigrayn alueella.

International Crisis Group -järjestö kertoi perjantaina, että viikkoja kestäneiden taisteluiden seurauksena olisi kuollut tuhansia. Kuolleiden joukossa on järjestön mukaan turvallisuusjoukkojen jäsenten lisäksi myös monia siviilejä.

Kansainvälistä huolta on noussut erityisesti noin puolen miljoonan asukkaan Mekelestä. Maailman johtajat ja ihmisoikeusryhmät ovat varoittaneet, että isku Mekeleen voisi rikkoa sodan sääntöjä.

Taisteluiden kiihtymisestä, kuolonuhrien lisääntyvästä määrästä ja ihmisten ajamisesta kodeistaan on osoittanut huoltansa muun muassa paavi Franciscus. Paavin huolesta kertoi perjantaina Vatikaanin edustaja Matteo Bruni.

Eritreaan ammuttiin rakettitulta

Tigrayn paikallishallinto sanoi perjantaina armeijan pommittavan kaupunkeja ja kyliä aiheuttaen mittavaa vahinkoa, mutta ei kuitenkaan maininnut erityisesti Mekeleä.

Lisäksi naapurimaa Eritrea joutui perjantai-iltana tulituksen kohteeksi, kun Tigrayn alueelta ammuttiin ainakin yksi raketti Eritrean puolelle, kertoivat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle. Raketti-isku lisäsi jälleen huolia siitä, että Etiopian sisäinen konflikti on leviämässä laajemmalle Afrikan sarven alueella.

Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) kertoi aiemmin tässä kuussa olleensa vastaavanlaisen iskun takana. Eritrea oli valikoitunut TKVR:n kohteeksi, sillä heidän mukaansa eritrealaisia sotilaita on ollut mukana Tigrayn joukkojen vastaisissa sotatoimissa.

Etiopian hallitus on kiistänyt eritrealaisten mukanaolon.

STT–Arttu Mäkelä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE