ehdokasmainos

Beatles-tuottaja George Martin on kuollut

Kuva: Lehtikuva
martin

Beatlesin viidenneksi jäseneksi luonnehdittu George Martin on kuollut. Beatlesin kanssa levytyssopimuksen tehnyt ja suurimman osan yhtyeen levyistä tuottanut Martin kuoli 90-vuotiaana tänään, kertovat useat viestimet.

Lisäksi levy-yhtiö Universal vahvisti tiedon hänen kuolemastaan.

Beatles-rumpali Ringo Starr pahoitteli Martinin poismenoa Twitter-viestissään. Starrin mukaan Martinia jäädään kaipaamaan.

George Martinin Beatlesille tuottamista singleistä 23 kipusi listaykköseksi Yhdysvalloissa ja 30 Britanniassa.

Martin tuotti myös muiden artistien kuten Dire Straitsin levyjä.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Ryhmiksen Farmi: Ihanneyhteisö uuden kumouksen aattona

Kuva: Ilkka Saastamoinen
ryhmis
Lampaan (Joel Mäkinen, maassa) synttäreillä ihannefarmin eloon syntyy jo isompi särö. Muut eläinhahmot vasemmalta sika (Tiina Weckström), hevonen (Milla-Mari Pylkkänen) ja kissa (Samuli Niittymäki).

Näinkö siinä oli tarkoitus käydä? Juuri tällaista ihanneyhteiskuntaako George Orwellin satiirin vallankumoukseen ryhtyneet eläimet tavoittelivat? Tätä, jossa aurinko paistaa, ruoho viheriöi, päivät kiertyvät aamusta iltaan aina samanlaisina, onnellisina. Jossa kaikki eläimet saavat olla sellaisia kuin ovat, hyvä sika hallitsee niitä hyvyydellä ja ymmärryksellä, ja odottaa vastapalvelukseksi lempeää alamaisuutta. Tässä onnelassa myös menneiden sukupolvien muisto on kunniassa.

TEATTERI

Ryhmäteatteri
Sinna Virtanen–Linda Wallgren–Juha Hurme–Henriikka Tavi: Farmi

Dramatisointi Sinna Virtanen – Ohjaus Linda Wallgren – Lavastus Kaisu Koponen – Sävellys Tuomas Skopa – Valot ja videot Ville Mäkelä – Ääni Jussi Kärkkäinen –
Puvut Niina Pasanen – Maskeeraus Riikka Virtanen – Rooleissa Joanna Haartti, Joel Mäkinen, Samuli Niittymäki, Milla-Mari Pylkkänen,Tiina Weckström

Sellaisena näyttäytyy Orwellin Animal Farmin evoluutioversio Ryhmäteatterissa. Aluksi. Kunnes onnellisten päivänkiertojen luuppiin alkaa tulla pieniä säröjä, poikkeamia, joissa voi olla ison murtuman siemen.

Vanha opinkappale toimii

Tämän farmin päivät näyttävät tosiaan kulkevat vakaata rutiinirataa. Asukit – palveltu sika omassa erityisyydessään sekä eksentrinen kissa, pöyhkeä kana, nöyrä lammas ja haaveellinen heppa – tekevät samat asiat joka päivä, mukisematta.

Sitten niiden ymmärrykseen alkaa tulla vähäisiä viestejä, että jotenkin tosinkin voisi maailma olla, jotenkin tosinkin voisi ehkä elää. Hevoset voivat jossain laukata villinä, lampaat voivat saada äänensä kuuluviin muutenkin kuin määkimällä… Uutta kapinaa ei sentään tule, mutta viriää kumuloituvaa haaveellisuutta, joka sekin voi sinällään olla uhka järjestäytyneelle yhteiskunnalle.

Orwellin satiirissa eläinten vallankumous lopulta söi kirjaimellisesti lapsiaan, mutta vakiinnutti ideologian vallan ja keskitti sen eräille. ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia; mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.” Kapinaan käyneiden elikoiden modifioitu opinkappale näyttää olevan voimissaan nykyfarmillakin.

Yhteisössä muistellaankin päivittäin suuren vallankumouksen saavutuksia. Sankareiden muotokuvat pölytetään joka aamu.

Esteettisesti ehjä, sisällöllisesti vajaa

Työpari Linda WallgrenSinna Virtanen alkoi taannoin pohdiskella, millaisista aineksista voisi syntyä ajassa kiinni oleva näytelmä, joka ottaisi vauhtia Orwellin vallankumoussatiirista. He pyysivät tiimiin vielä kirjailija Henriikka Tavin ja ohjaaja-kirjailija Juha Hurmeen.

Ryhmäteatterille syntyneessä Farmi-näytelmässä kirjoittajaporukan määrä syö vähän laatua. Esityksessä on runsaasti hyviä aihoita, mutta päämäärä jää jotenkin hahmottomaksi. Näkymöttömiin liekoihinsa kytketyillä eläinhahmoilla on kerrottavaa, mutta mitä niistä tarinapuroista syntyy? Virta?

Ohjauksellisesti ja esteettisesti kyllä, mutta sisällöllisesti vähemmän vuolas.

Esityksen hienovaraisesti muuntuva luuppirakenne on kiinnostava vain tiettyyn pisteeseen asti. Isompaa nytkähdystä odotellessa moni alkaa kiehnätä jo penkissään.

Ehdottomia vahvuuksia Farmissa ovat tarkkaan mietityt eläinhahmot. Ne ovat nimenomaan omalakisia hahmoja: näyttelijäihmisiä ei ole lähdetty eläimellistämään mutta ei toisaalta myöskään inhimillistämään elukoita. Siksi niiden käuttäytyminen kiinnostaa joka käänteessä, silloinkin, kun esitys tuntuu laahavan.

Näyttelijäviisikko toimii kollektiivisesti ja vähäeleisesti. Joel Mäkisen esittämä lammashenkilö pääsee kullä sooloilemaan musikaalisilla taidoillaan ja peritystä vallastaan nauttiva sikahenkilö (Tiina Weckström) osoittamaan johtajaominaiusuuksiaan, mutta pääosin ollaan yhtä. Siksi new säröilyt pävien kehrässä alkavatkin näyttää niin fataaleilta.

Kaisu Koposen lavastus jakaa näyttämön läpikuultavalla fondilla kahteen maailmaan, etualan kirkkauteen ja taustan harmaaseen hämärään. Odotin tämän elementin tulevan käytetyksi ohjauksessa laajemminkin, mutta ihan kaikkia mahdollisuuksia ei oteta irti. Mutta komeastihan se vapaa valkoinen hevonen siihen heijastuu.

Lavastus, puvustus ja valaistusratkaisut ovat kuitenkin kaikki hyvässä synkassa ohjauksellisen kokonaisvirityksen kanssa. Näin syntyy harmonia, jonka rikkoutumista katsoja kiihkeästi odottaa – pelolla tai toiveikkaana, kunkin luonteesta riippuen.

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: ”Lennokas tyylitaituri, keikaroiva kameleontti”

paavolainenolavi-1200x675
Olavi Paavolainen onnistui Synkällä yksinpuhelullaan hämmentämään monia.

Turun kirjamessuilla vieraillut visaukko löysi erään antikvariaatin messutiskiltä pitkään haikailemansa kirjan, joka piti esipuhepäiväyksen vuoksi lyödä sitten saman tien visakansan syyniin. Runsaan palautteen tehtävä tuottikin.

Marja-Liisa Julkunen Joensuusta avaa pelin

”Kyseessä on Olavi Paavolaisen – ehkä juuri kirjan synnnyttämän kohun vuoksi – viimeiseksi jääneestä kirjasta ’Synkkä yksinpuhelu’, jota sotapäiväkirjaksikin kutsutaan.
Paavolaisella oli tapana kirjoittaa pieniä lappusia, jotka olivat julkaistavan kirjan pohjana. Synkän yksinpuhelun laput alkavat 8.8.1939 ja päättyvät 8.11.1945.

Paavolaisen hyvä ystävä Matti Kurjensaari pitää ”avainlappuna” seuraavaa: ’Tiedän, että sodan hemkilökohtainen elämättä jättäminen on se syöpä, joka kaivaa sisimpääni. Sillä sota on ainoa mittapuu, jota meidän aikamme käyttää. Olkoon se oikein tai ei – sama se. Riitelen tuosta asiasta ehtimiseen poikien kanssa. TK-miehenä oleminen on naurettava, tragikoominen korvike. Jos en olisi upseeri, tahtoisin olla rintamalla. En pelkää kuolemaa, mutta upseerina pelkään vastuuta toisten elämästä.’”

Helsinkiläinen Sirpa Taskinen on ollut sattumoisin juuri asian äärellä.

”Kuinka ollakaan, olen juuri lueskellut Panu Rajalan Paavolais-elämänkertaa ’Tulisoihtu pimeään’. Siinä tietenkin käsitellään perusteellisesti Synkän yksinpuhelun (1946) valmistelua ja sen saamaa vastaanottoa. Paavolainen jäi kiinni jälkiviisastelusta eli päiväkirjansa muokkaamisesta ja joistain asiavirheistä, joihin tartuttiin hanakasti. Rajalan arvelun mukaan mustamaalauksessa kunnostautui erityisesti V. A. Koskenniemi vaimoineen, mutta innolla paneutuivat haukkumiseen myös monet muut Paavolaisen aikaisemmin mollaamat tahot ja muutoin vain innokkaat piskit.

Toki myötämielisiäkin arviointeja oli, mutta yleiskuva jäi kielteiseksi. Kunnianpalautus tuli vasta 1960 Eino Leinon palkinnon muodossa.”

Vexi Lehto Salosta on jo tarttumassa Paavolaisen vihdoin julkaistuihin Neuvostoliiton retken ylöskirjauksiin.

”Visakirja olen lukenut muistaakseni 70-luvulla, eikä se silloin ilmeisesti tehnyt minuun suurta vaikutusta. Ilmestymisajankohtanaan kirja on varmasti ollut järisyttävämpi.

Paavolaisen kirjoja olen vuosikymmenten varrella lukenut, ’uusimpaankin’ aion tutustua kunhan saan ’Volga virtaa nyt Moskovaan -teoksen käpäliini. Paavolaisen kirjat ovat tutustumisen ja lukemisen arvoisia.”

Helsinkiläinen takavuosien pallovirtuoosi (ja muuten visaäijän joukkuekaveri) V-P Salminen avaa mukavan pesishenkisissä tunnelmissa.

”Syyskauden avauksessa en saanut visalukkarin syötöistä aikaan muuta kuin huteja. Mutta nyt lähtee. Toivottavasti ei mene takalaittomaksi.
Olavi Paavolainen on näköjään sivuutettu kirjavisassa 24 vuoden ajan. Tämä ei kylläkään kerro mistään yleisemmästä unohduksesta. Uusia Paavolaiseen liittyviä julkaisuja kun on saatu ihan viime vuosinakin.

Lennokas tyylitaituri, keikaroiva kameleontti – suomalaisittain Paavolainen edustaa kulttuurikirjoittamista parhaimmillaan ja pahimmillaan. ’Olen temmannut irti älyn katkaisijan ja antanut vain tunteen ja vaistojen puhua.’ (Lähtö ja loitsu)”

* * *

Mauri Panhelainen Jyväskylästä tuumailee teoksesta näin:

”Synkkään yksinpuheluun sisältyy sisältyy kasapäin kiinnostavia episodeja ja havaintoja. Syyskuussa 1941 – menestyvän hyökkäysvaiheen vanavedessä – TK-miehet Paavolainen, Martti Haavio ja Sakari Pälsi kiertelevät tutkimassa ja valokuvaamassa Itä-Karjalan valloitettuja kyliä.

Paavolainen panee merkille, että karjalaisväestö on laimean myötäsukainen uusille isännille. Sen sijaan vepsäläiset, joiden vauraan näköisiä kyliä löytyy Äänisen rannoilta Petroskoin valtauksen jälkeen, ovat pidättyväisiä, suorastaan torjuvia. Haavio sanoo, että vepsäläiset ovat Itä-Karjalan hämäläisiä, mutta Paavolaisen mielestä kylmyyttä ei voi noin yksinkertaisesti selittää.”

Espoolainen Eero Reijonen on ratkonut visaa sivistävissä maisemissa.

”Visaisännän ajoitus pakottaa lomailevan visakallon varjoon, toki kirpeän juoman kera. Ja jättämään vaimon agoralle pitämään kojukauppiaille synkkää yksinpuheluaan. Puitteet ovat toki sopivat; ikkunan alla olevan aukion nimi näkyy olevan Sokrates.

Tekijästä on visaajalle muodostunut ristiriitainen kokonaiskuva. Visakirja, kirjailijan merkkiteos on kestänyt hyvin aikaa, tai oikeastaan se on uudelleen ajankohtainen. Valitettavasti.

Tekijän ajan johtavimpana arvostelijana suorittama Pentti Haanpään ’Kentän ja kasarmin’ teurastus 20-luvun lopulla oli joukon mukana ajamassa Piippolan kirjailijaa julkaisukieltoon, joka vaikutti paljon rankemmalta seuraukselta kuin kannakselaisen kansanedustajasuvun vesan saama omiensa selänkääntö. Haanpään saama arvostelu oli yksi törkeimmistä ja sitä paitsi yksi täysin metsään menneistä arvioinneista ikinä. – – –

Olen Paavo Haavikon kansaa melkein samaa mieltä siinä, että kirjailijoista Suomeen riittäisivät Aleksis Kiven ja Pentti Haanpään patsaat. Jälkimmäistä saataneen odottaa hamaan maailma tappiin.

Veteli tuleva visakirjailija onneksi korville ns. ystäviäänkin, tässä tapauksessa ihan aiheesta ”Suursiivous eli kirjallisessa lastenkamarissa (1932) ” on puolihävytön ja muutenkin mukava luettava ja opetti varmaan Mika Waltariakin ns. tavoille. – – –

Ensimmäinen muistikuva visateoksesta on ajalta ennen lukiota ’Tossusta’, jota myös Sörkän Norssiksi tituleerattiin. Joku varhaiskypsä vekara, todennäköisesti joku ylempien luokkien ns. ’Tannerin-koplalaisen’ pikkuveli piti äidinkielen tunnilla esitelmän visakirjasta. Itse esitelmästä en muista mitään, mutta jälkiseuraamukset sitä paremmin. Koulumme vararehtori, sama maantiedonlehtori, jota Alpo Ruuth kuvaa kirjassaan ’Kämppä’, omisti koko seuraavan maantiedontunnin siihen, että hän valisti meitä totuuksilla suuresta naapurikansasta, siitä jota kuvaamaan on olemassa viisikirjaiminen sana, jota kouluhallitus on kieltäytynyt käyttämästä.

Kotona kaivoin tietysti esiin tämän mielenkiintoisen kirjan. Pettymyksekseni Myklen ’Punainen rubiini’, kaverilta lainattu kohukirja, oli tuntunut pojankossista paljon kiinnostavammalta. Niin se nuoruus kuluu: Tämä vanha äijänkäppänä Sokrateen aukion varrella ei enää paljon välitä minkään värisistä rubiineista, mutta synkkää yksinpuhelua hän kyllä arvostaa.”

* * *

Tamperelainen Jari-Pekka Vuorela sanoo tehtävää helpoksi tapaukseksi…

”Mutta vihje tarjoaa kiintoisaa suomalaista kustannushistoriaa. Ensimmäisen painoksenhan julkaisi WSOY, mutta myöhemmät Otava. Pingviinikirjoihin Paavolainen pääsi tosiaan Kailan, Reichin ja kumppanien kanssa.

Kun luin kirjan koululaisena, elettiin jo television ja supermarkettien aikaa, mutta melkein puolen vuosisadan kuluttua tajuan, että useimmille sota ei silloin ollut muinaishistoriaa.
Paavolainenhan oli silloin jo kuollut vietettyään viimeiset vuotensa Radioteatterin johtajana. Eipä hänestä kai siinäkään hommassa suurta haittaa ollut.
Niin sanoakseni ammatillisista syistä Synkkä yksinpuhelu on epäilemättä edelleen helpoimmin sisäistyviä sotakirjoja.”

Raila Rinne Helsingin ”Pasilan vihreältä laidalta” kiinnittää myös huomionsa laatuisaan pokkarisarjaan.

”Vinkin kirjailijanimet johdattivat Otavaan, joka näkyy 1980-luvulla julkaisseen taskukirjasarjaa Pingviinikirjat. Omakin Synkän yksinpuhelun kappaleeni kuuluu tähän aiemmin kokonaan havaitsemattomaani sarjaan ja on painettu 1982. Kiitoksia, tulipa nyt sekin sarja tutuksi.”

Ossi Lehtiö Tervakoskelta on lukenut leimoja kirjailijan nahasta

”Useita ja erilaisia leimoja kirjailijaan lyötiin sotien välillä, kun hän siivosi lastentarhaa. Osallistuminen Hitlerin mahtaviin propagandatilaisuuksiin leimasi hänet vähintään natsiksi. Piti oikaista kuvaa ja lähteä sinne, minne osa natseistakin lähti sodan jälkeen. Ja matka suureen ja mahtavaan Staliniaan oli sitten vuorossa, vaan se ei siis ehtinyt aikalaiskirjaksi.

Sodan jälkeen Olavi Paavolaisen pettymys purkautui rajuna ja mielenkiintoisen kirjan nimeltä Synkkä yksipuhelu. Siinä hän tavallista paremmin kansainväliseen tietoon päässeenä purkaa tuntojaa. Ja taas oli älämölö valmis.”

Perusvisalainen Pertti Vuorela Espoosta päättää tämän kerran muistelot.

”Muistan lukeneeni Synkän yksinpuhelun vasta joskus 1960-luvulla opiskeluaikana. Se hautautui kuitenkin muiden myllerrysten ja opintokiireiden alle. Päiväkirjan tarkkuus, poleemisuus ja mainio kieli jäivät silti mieleeni.

Luin nyt uudestaan päiväkirjaa. Edelleen kiinnittää huomiota se, että Olavi Paavolainen oli eläytyvä ajan ja hetken tarkkailija, joka huomasi nykykielellä sanottuna myös heikot signaalit. Hän kirjoitti tuosta ajasta epäilevää monologia, joka kyseenalaisti virallisena totuutena pidetyt asiat. Kirjassa on myös tarkkoja havaintoja rintamalta ja jopa vankileiriltä kuten TK-mieheltä sopii odottaakin. Tuntuu myös siltä, että tuodessaan esiin virallisen totuuden kääntöpuolen, se valmisti maaperää Väinö Linnan Tuntemattomalle sotilaalle. Kielellisestikään teksti ei tunnu vanhalta.”

Paavolaisen tunnistajia olivat myös Juhani Niemi, Hanko ja Aulikki Holma, Turku.

Palkittu olkoon Vexi Lehto. (rb)

Viikon 42 sitaatti

Kesällä tuli kuluneeksi 30 vuotta tämän maansa erään tunnetuimman kirjailijan kuolemasta. Tätä Garcia Marqueziinkin rinnastettua lyhyen proosan mestaria suomennettiin vielä 1990-luvullakin, ja sitä satoa on myös visateos. Sen yli sadasta ”hakusanasta” löytyy kiehtovaa väkeä: amfisbaina, basiliski, eläin josta E. A. Poe uneksi, kahlittu emakko, musteapina ja monia muita.
Kuka on kirjoittanut ja minkä mainion teoksen? Vastaukset 26.10. mennessä osoitteeseen Demokraatti/ Kirjavisa, PL 338 tai kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Englannin kielessä esiintyy sanonta ’grin like a Cheshire cat’ (’irvistää kuin Cheshiren kissa’). Sen syntyperää on yritetty selittää monin eri tavoin. Yksi selitys on, että Cheshiren seudulla myytiin aikoinaan irvailevan kissan muotoisia juustoja. On myös väitetty, että Cheshiren nimeäminen kreivikunnaksi (earldom) olisi herättänyt suurta hilpeyttä alueen kissoissa. Yhden tulkinnan mukaan Rikhard III:n aikaan alueella toimi Caterling-niminen metsänvartija, joka virnisteli kammottavalla tavalla salamesästäjiä jahdatessaan.”

Keskustelua aiheesta

Suomen tragikoominen mokailuhistoria

Kuva: Kalevi Keski-Korhonen
Urho Kekkonen oli vuoden 1978 vaaleissa SDP:n presidenttiehdokas alusta alkaen. Puhuu Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen tilaisuudessa v. 1978. UKK:n ympärille nuodostuneen maalaisliiton ja keskustapuolueen K-linjan sisäpoliittinen päätavoite oli kansan kahtiajakautumisen estäminen.-
 *** Local Caption *** 13.06.1986
Urho Kekkosen valtakauden pitkittäminen on yksi "Tuhansien mokien maa" -kirjan noteeraamista poliittisista töppäyksistä.
KIRJAT

Vesa Sisättö:
Tuhansien mokien maa – Tunaroinnin Suomen historia
SKS 2016, 356 s.

Kirjan nimi, ”Tuhansien mokien maa” on onneksi metafora. Suomessa ei valtakunnan tasolla ole ehkä sentään tuhansia kertoja mokattu, vaikka töppäyksiä ja töppääjiä on riittänyt jo  alusta eli Suomen asuttamisesta n. 9000 eaa lähtien.

Aiemmen muiden maiden töpeksinnöistä kirjan ”Unohtunut avain, joka upotti Titanicin ja muita mokia” julkaissut toimittaja-tietokirjailija Vesa Sisättö kertoo Suomen mokahistorian alusta tähän päiviin, ja raottaa esirippua näkymälle mahdollisista tulevaisuuden mokista.

Jääräpäisyyttä ja valtapelejä

Mokista opitaan vain  harvoin,  samat virheet tehdään aina uudelleen. Esimerkkinä vaikkapa valtion pyrkimys säästää hinnalla millä hyvänsä. Kun kato vei sadon vuonna 1867, senaatti J. V. Snellmanin johdolla viivytteli viljalainan ottoa ulkomailta, koska yritti välttää velkaantumista tai oikeammin lisävelan ottamista viimeiseen asti. Tuloksena oli nälänhätä ja köyhien ja vähävaraisten joukkokuolema.

Suurin osa Suomenkin historian suurista mokista on poliittisia ja taloudellisia. Myös Sisätön kirjan esimerkit ovat suurimmaksi osaksi poliittisissa ympyröissä sattuneita mokia, joihin on syyllistytty jo Ruotsin ja Venäjän vallan ajoista asti – tosin tuolloin niihin syyllistyvät myös isäntämaiden hallitsijat.

Ehkä suurin ja traagisin virhe tapahtui vajaa sata vuotta sitten, kun jääräpäisyys kumuloitui kansan kahtia repineeksi sisällissodaksi, joka sai aikaan hirvittävää kärsimystä ja tuhoa .

Jyrkkien poliittisten ristiriitojen pienemmän mittakaavan tapauksena Sisättö huomioi sen, kuinka Suomi saavutti vuoden 1960 Rooman olympialaisissa mitalisaalistuksessa kaikkien aikojen pohjanoteerauksensa. Urheilujärjestökenttä jakautui tuollon puolueiden mukaan, ja TUL:n urheilijat suljettiin ulkopuolelle –  joukossa nyrkkeilyn hallitseva Euroopan mestari Olli Mäki. Nythän tuo pohjakosketus on saatu jo alitetuksi ilman järjestöriitojakin.

Presidentti Urho Kekkosen pysyttäminen vallassa, vaikka sekä ruumiin että mielen terveys alkoivat pettää, on esimerkki paitsi suomalaisten mokille altistavasta jääräpäisyydestä, myös poliitikkojen mokiin johtavista valtapeleistä.

Kekkonen oli loppukaudellaan kulissi tai marionetti, jonka hänen puoluetoverinsa halusivat pitää vallassa saadakseen tämän avulla pääministeri Mauno Koiviston ulos ja hänen tilalleen Ahti Karjalaisen, josta keskusta kaavaili uutta presidenttiä.

2000-luvun suurin moka on Nokian putoaminen maailman huipulta. Mokia ja mokaajia riitti ylimieliseksi ja hierarkiseksi muuttuneesta dinosauruksesta yhtiön ”pelastajiin” asti,  joista Stephen Elop on noussut suorastaan mokaajien symboliksi.

Sisättö uskoo, että juuri tälläkin hetkellä pinnan alla muhii mokia, jotka paljastuvat sellaisiksi vasta jälkikäteen. Mutta näinhän on aina ollut: monet tämän hetken juhlitut saavutukset, paljastuvat myöhemmin vastakohdikseen ja irvikuvikseen. Tämän vuoksi on hyödyllistä tarttua mokaamisen historiaa kartoittaviin kirjoihin ja opetella näkemään asioiden pinnan ja ulkomuodon läpi.

Pekka Wahlstedt

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: Romaani rakkaudesta ja musiikista rakkautena

Kuva: Kari Hulkko
juha itkonen kirjailija
Juha Itkonen oli syyskauden kirjavisailujen ensimmäinen kohde.

Kirjavisa kierähti syyskaudelle seremoniamestarin puolesta vähän kangerrellen, kun tehtävän verkkoasettelu jäi tekemättä. Se selittänee odotuksia pienemmäksi jääneen vastausmäärän. Mutta huonomminkin on lukukausia joskus avattu, joten ei valiteta vaan käydään satoon kiinni.

Tampereen kirjanoppinut Unto Vesa on monesti ollut nimenomaan syyskausien avausvisan ensimmäinen vastaaja. Niin tänäkin vuonna.

”Syksy lähtee liikkeelle Juha Itkosen teoksella ’Anna minun rakastaa enemmän’, kertomuksella Summer Maplen, alias Suvi Vaahteran, seikkailusta maailman rock-stagella.”

Toista laitaa, noin aikataulutukseltaan, edustaa vakiovieraamme Juhani Niemi Hangosta

”Odotus on ohi ja visa jatkuu. Ja heti vastaus jää taas viime tippaan, vaikka tunnistin kirjan välittömästi. Viime keväänä kun tuli luettua Juha Itkosen uusin ’Palatkaa perhoset’ heti tuoreeltaan (= kun se tuli kirjastoon). Kirjan kannessa oli teksti, joka istui minuun aivan sopivasti: ’Siinä minä olin ja kaipasin ja rakastin samoja asioita kuin aina ennenkin.’
Tuossa teoksessa toistuvat samat teemat, tosin hiotumpina, kuin visakirjassa eli Itkosen toisessa romaanissa Anna minun rakastaa enemmän. Aivan hyvä tarina, kahden kertojaäänen eteenpäin viemänä, Suomen suurimmasta rock-tähdestä Summer Maplesta eli Suvi Vaahterasta. Ei ehkä aivan esikoisen tasoinen, mutta kuitenkin valtion kirjallisuuspalkinnon arvoinen. Romaani musiikista, romaani rakkaudesta, romaani musiikista rakkautena.”

Pertti Vuorela Espoo luetteloi vähän kirjailijan ansioita.
”Visakirjailija on Juha Itkonen (s. 1975) kirjallaan Anna minun rakastaa enemmän (2005). Aloin lukea sitä sen rakastaa-sanan kautta. Tarina kiehtoi heti ja teksti on myös poikkeuksellisen taitavaa.
Rock-maailman ja popmusiikin kuvaus käy sen historian ja nykypäivän peruskurssista. Juha on itsekin soittanut bändeissä vielä aikuisiälläkin. Hän on myös työskennellyt Katso- ja Rumba-lehtien avustajana sekä Apu-lehdessä toimittajana ja toimituspäällikkönä. Kirjailija tuntee aihe\hpiirinsä perin pohjin. Kaikkiaan Juha on kirjoittanut kuusi romaania, novellikokoelman ja lastenkirjan yhdessä vaimonsa Maijan kanssa.”

* * *

Helsinkiläinen Sirpa Taskinen muistaa Juhan bändinkin nimen.
”Pidin aikoinaan varsin paljon kirjasta Anna minun rakastaa enemmän (2005). Annoin sen kuitenkin lahjaksi eräälle lähirokkarille, jolle kirjan runsas musiikkinimistö on tutumpi. – – –
Juha Itkonen (s. 1975), entinen Helmi-yhtyeen basisti, aikaisemmin toimittaja ja puolimaileri on nykyisin free lancer -kirjailija. Hän on syntyisin Hämeenlinnasta, mutta asustaa nyt minun kotikulmillani Arabianrannassa, jossa silloin tällöin tulee vastaan.”

Eero Reijonen Espoosta syventyy romaaniin tarinankuljetukseen perusteellisemmin.

”Visapähkinän kolmesta päähenkilöstä kaksi vie tarinaa minäkertojina eteenpäin. Varsinainen objekti, megatähti Summer Maple alias Suvi Vaahtera kuvataan heidän ajatustensa ja muutaman lehtileikkeen kautta. – – –

Keskikohdan New York kuvauksen edistyessä lukija alkaa tajuta, ettei Antilla, vaikka muutoin terävähkö kynämies onkin, ole omassa penaalissa asiat kunnossa. Pirstoutuneesta minäkuvasta löytyy kotimaisesta kirjallisuudesta parempiakin mutta paljon enemmän myös huonompia kuvauksia.

Leena, toinen kertojista, kuudettakymmenettä ikävuottaan lähestyvä kadonneen Summer Maplen äiti, on identiteetin rakentamisen harjakaisvaiheessa; juomat jäävät korkkaamatta, mutta Jumalan teatterin hänelle varaama rankka rooli viedään läpi karmit rutisten.

Koska en voi hypätä kolmikymppisen kitaristi-Antin housuihin, vaan samaistun enemmän Carole Kingin alamaiseen seniori-äitiin, uskallan kehua Helmin entistä basistia ja klassisen pianon soittajana elinkautisen lusinutta kirjailijaa taitavasti luodusta ja uskottavasta identiteetti-narratiivista.

Kisakuvernööri pyysi omakohtaisia muistoja. No, sitä saa mitä tilaa: miljöökuvauksiin voi kivasti samaistua. Sellainen on Suvin ja Antin stadilainen harjoituskämppä, Harjun ruumishuone, visaratkojan poikuuden aikoina jo toimintansa lopettaneena, mutta vahvasti kaupunginosalegendana kulkevana. Sillä oli kätevää pelottaa Alppilan kirkon varjossa varttunutta nöösipoikaa, joka selvästi haistoi kahvinpaahtimon tuoksujen lomasta kalman hajun. Nämä tuoksut ovat päässeet jopa espoolaisiin uniin vuosikymmenten jälkeen.”

* * *

Helsinkiläinen Raila Rinne pohtii vastauksessaan myös kirjojen lyhentynyttä elinkaarta.

”Ajankohtaiseksi Suvi/Summerin tarina tuli taas viime keväänä, kun Itkonen jatkoi sitä kirjassaan Palatkaa perhoset. Lukijoiden odotukset tuotteliasta ja median suosimaa Itkosta kohtaan olivat tällä välin nousseet niin, ettei uudesta kirjasta muodostunut arvostelumenestystä.

Viime viikolla Otavan kustantamaa Palatkaa perhoset -kirjaa myytiin saman yhtiön omistamassa Suomalaisessa kirjakaupassa puoleen hintaan. Kovin on lyhyt perhosen lento.
Juha Itkonen kirjoittaa erittäin sujuvaa, innostunutta ja nopealukuista tekstiä. Lisää sitä varmaankin saadaan sekä lukea kirjoina ja lehtijuttuina että katsella näytelminä.”

Jyväskyläläinen Mauri Panhelainen on luovinut verkkokeskustelujen hämmästyttävissä tyrskyissä.

”Muistan lukeneeni Juha Itkosen esikoisen vuodelta 2003, joka oli Finlandia-ehdokkaanakin. Seuraava teos, äitelän niminen viikon visakirja Anna minun rakastaa enemmän (satiiria luultavasti) jäi aikanaan lukematta ja sen jälkeen ovat jääneet muutkin. Parhaiten tunnen hänet Ylen Pyöreä pöytä-keskusteluohjelmasta, jossa hän silloin tällöin on mukana ja puhuu kohtuullisen selväjärkisesti.

Netin ansiosta voi nykyisin halutessaan helposti tutustua toisten lukijoiden mielipiteisiin. Suunnilleen Itkosen ikäiset kirjabloggarit ja heidän kommentaattorinsa puivat ja peukuttavat kirjan kuin kirjan, varsinkin kotimaiset opukset. Tässä visassa se oli hyödyllistä ja tarpeen senkin vuoksi, että visakirjan ainoa kappale oli kirjastosta lainassa, joten omakohtainen tutustuminen kirjaan jäi puuttumaan.

Itkosen kirjat ovat näköjään jakaneet mielipiteitä. Osasta lukijoita on tullut vuosikymmenessä Itkos-faneja, jotka ovat innostuneesti ottaneet vastaan uutuusteoksen Palatkaa perhoset, joka rakentuu yli kymmenen vuoden takaisen visakirjan henkilöiden myöhempien kohtaloiden ympärille. Ei ihan vähäinen osa nettikommentaattoreista puolestaan kertoo haukotelleensa hänen kirjojensa parissa, monet jopa jättäneet luku-urakan kesken.”

Avaustehtävän ratkaisivat onnistuneesti myös Tuula Hynynen Tampereelta ja Marja-Liisa Julkunen Joensuusta. Sesongin ensimmäinen palkinto lähtee Raila Rinteelle. (rb)

 

Viikon 41 sitaatti

Syksyn ensimmäisen runotehtävän kohteella on vahva linkitys edellisviikon sitaatin kirjoittajaan eikä vain kotiseutunsa kautta. Pitkän elämän elää saanut kirjailija julkaisi vielä korkeassa iässä viimeisen teoksensa, 32 vuotta edellisen julkaisunsa jälkeen.
Kuka on kyseessä, mikä teos? Vastaukset 19.10. mennessä osoitteeseen Demokraatti/Kirjavisa, PL 338 00531 HKI tai kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Ylitse kuulaan, kimmeltävän veen
käy lokkein lento yössä hiljalleen.
Ja kaislat huojuu unelmoissa.
Kuin laulu kuoleva
soi siipien havina –
Ja laine vierii ranna ruohikossa.

Ne lentää, laumat lumivalkeat,
suurten merten taakse katoovat.
Ma rinnassani tunnen riemun salaa:
kuin linnut tumman veen
elämä murheineen
noin katoo – eikä enää koskaan palaa!”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Liisan pitkäveteiset seikkailut Kansallisbaletissa

Kuva: Mirka Kleemola
liisa
Kansallisbaletin klassikkotarinan uudessa Jorma Elon koreografioinnissa Liisana tanssii Eun-Ji Ha. Antti Keinänen esittää Hatuntekijää.

Täytyy myöntää, että koreografi Jorma Elo on aikamoinen velho, kun hän pystyy tekemään niin mielikuvituksellisesta kirjasta kuin Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa niin pitkäveteisen balettiteoksen. Samalla hän onnistuu kadottamaan lähes kaiken sen anarkistisuuden, mikä kirjassa sen ilmestymisaikana (1865) oli ja on edelleen.

Suomen Kansallisbaletti

Liisa Ihmemaassa

Koreografia Jorma Elo – Musiikki Ludwig van Beethoven – G. F. Händel, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn, Joseph Haydn, Carl Maria von Weber, Hector Berlioz, Gottfried Stölzelm – Lavastus ja puvut Robert Perdziola – Valot ja projisoinnit Mikki Kunttu – Animaatiot Petri Sarkkila

Vakavasti puhuen Kansallisbaletin uuden koko perheen kantaesitysbaletin Liisa Ihmemaassa tekijänä Elo olisi tarvinnut rinnalleen niin osaavan teksti- kuin musiikkidramaturginkin. Näin ainakin isoimmat ihmetyksen aiheet olisi varmasti voitu välttää. Tosin siitä en ole varma, olisiko sittenkään alkuteoksen kielellinen hulluttelu ja brittiläisen perinteisen lastenkasvatuksen kritiikki lastenloruparodioineen onnistunut välittymään ei-kielelliseen tanssiteokseen.

Liisa hukassa

Esitys alkaa oikeastaan kahdella prologilla, joista ensimmäisen mukanaoloa eli Liisan isän kuolemaa, en oikein ymmärrä. Siihen ei jatkossa viitata missään yhteydessä. Liisan rakkaus kuolleeseen isään ja kuoleman vaikutus hänen kehitykseensä olisi kyllä pystytty tuomaan esille kihlajaiskohtauksessa, joka puolestaan oli aivan liian pitkäksi venytetty. Vähemmälläkin ymmärtää, ettei Liisa ole vielä riittävän aikuinen rakastuakseen ja kihlautuakseen.

Kun päästään itse Ihmemaahan, ei meno paljoa parane. Jollei ole lukenut kirjaa tai nähnyt edes sen pohjalta tehtyä Disney-elokuvaa, on monessa kohtauksessa vaikea pysyä mukana. Varsinkin kun useat tarinan kuljetuksen ja Liisan kehityksen kannalta olennaiset seikat joko jätetään kokonaan käsittelemättä tai vain huitaistaan nopeasti ohi. Yksi tällainen on esimerkiksi Irvikissa, jonka kuvaa kyllä näytetään silloin tällöin, mutta muuten ei selitetä mistä on kyse, eikä Liisa mitenkään reagoi Irvikissan ilmestymisiin.

Tiedän, että muusikot ja säveltäjät eivät katso hyvällä teostensa pilkkomista ja lyhentämistä. Tässä tapauksessa sellainen kuitenkin olisi tehnyt hyvää tai sitten Elon olisi pitänyt valita musiikkikoosteeseen huomattavasti lyhyempiä kappaleita. Sinänsä hienot ja ilmaisevat Beethovenin, Händelin, Griegin, Mendelssohnin, Haydnin, von Weberin, Berliozin ja Stölzelin sävellykset ovat usein liian pitkiä, jolloin kohtauksen juju vesittyy. Näin jopa lopun sinänsä näyttävässä pelikorttisotilaiden taistelussa, josta tulee vain yhtä marssimista.

Liisa statistina

Myös Liisan osuus tarinassa on ongelmallinen. Useimmissa kohtauksissa hän on lähinnä sivustaseuraaja, jonka pääasiallinen tehtävä on ihmetellä ja ilmehtiä miimisesti. Näkemäni esityksen Liisa, Eun-Ji Ha, kyllä hallitsee ilmaisun ja on muutenkin hyvin suloinen nuori tyttö. Ja kun hän pääsee kunnolla tanssimaan, kuten loppupuolen duetossa Valkoisen Ritarin (Michal Krčmář) kanssa, näyttämö heti sähköistyy myös tanssillisesti.

Toinen sekä koreografisesti että esityksellisesti esiin nouseva hahmo on Valkoinen kani, joka eräänlaisena tapahtumien johdattelijana aina putkahtelee esille milloin mistäkin. Xiaoyu He on mainio kani. Yhtä aikaa tuttu ja arvoituksellinen ja myös erinomainen tanssija.

Käsiohjelmassa Elo sanoo halunneensa tehdä Liisasta aikaisempia teoksiaan klassisemman. Sitä se onkin, jopa niin paljon, että liikutaan sillä rajalla, vaikuttaako se vanhahtavalta. Myönnän auliisti, että olen pitänyt paljon enemmän Elon aikaisempien teosten ei-niin-klassisesta liikekielestä.

Tilannetta ei pelasta baletin nuorisoryhmän tai pienten balettikoululaisten käyttö joukkokohtauksissa. Eikä sekään, että koko tanssijakunta tekee työnsä antaumuksella.

Visuaalisesti Liisa Ihmemaassa on yltäkylläinen, jopa niin, että Robert Perdziolan suunnittelemat lavastus ja puvut tuntuvat melkein jyräävän koreografian. Lavastus välillä ihan konkreettisestikin pienentämällä tanssitilaa ja toisaalta käyttämällä runsaasti aikaa vaihtoihin. Mielestäni viitteellisemmällä ylöspanolla, varsinkin kun valoissa oli käytettävissä Mikki Kuntun kaltainen huipputaiteilija, olisi kenties saatu aikaan teknisesti ja visuaalisesti huomattavasti sujuvampi esitys.

Liisa Ihmemaassa balettia markkinoidaan yli 6-vuotiaille. Väliaikoineen ja kiitosrituaaleineen liki kolmetuntinen esitys on mielestäni kyllä koko perheen teokseksi liian pitkä. Ja ainakin on parasta etukäteen tutustua itse kirjaan, jotta jaksaa seurata näyttämön tapahtumia.

Annikki Alku

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta