Opinion

Begreppet ”hushåll” måste uppdateras till 2010-talet

Ursula Korpijärvi är ordförande för Åbo Socialdemokratiska Studerande (ÅSS).
Ursula Korpijärvi är ordförande för Åbo Socialdemokratiska Studerande (ÅSS).
Ursula Korpijärvi är ordförande för Åbo Socialdemokratiska Studerande (ÅSS).

Socialdemokratiska Studerande vid Åbo Akademi anser att en reform av det allmänna bostadsbidraget behövs och att begreppet ”hushåll” måste uppdateras till 2010-talet.

DEBATT

Från och med augusti har studeranden varit berättigade till det allmänna bostadsbidraget i stället för det tidigare bostadstillägget för studerande.

Reformen var på många sätt välkommen och har underlättat vardagen och förbättrat privatekonomin för många studeranden. Men reformen har även sina avigsidor. Exempelvis beaktar det allmänna bostadsbidraget inte att studeranden ofta befinner sig i en annorlunda livssituation än andra bostadsbidragstagare. Studeranden är ofta unga, och det känns orimligt att anta att studeranden som bor ihop automatiskt skulle ha en gemensam ekonomi. Särskilt hårt drabbas par där den ena arbetar medan den andra studerar.

Kärlek och samboförhållanden är inte någonting som staten borde motarbeta, tvärtom, att uppmuntra folk att bo tillsammans skulle förbättra välmående och minska den utbredda ensamheten som i dagens läge är ett växande problem även bland studerande.

Därtill uppstår problem med de nuvarande regelverken då kompisar av olika kön väljer att dela bostad, vilket leder till mängder av utredningar och pappersarbeten för att bevisa att man inte har ett förhållande. FPA:s utredare utgår också från en ganska heteronormativ uppfattning och låter samkönade
förhållanden gå förbi ”utredningsradarn”.

Allmänna bostadsbidragets nuvarande regler och utformning är föråldrad och oändamålsenlig. Socialdemokratiska Studerande vid Åbo Akademi anser därför att en reform av det allmänna bostadsbidraget behövs och att begreppet ”hushåll” måste uppdateras till 2010-talet.

Ursula Korpijärvi
Ordförande, Åbo Socialdemokratiska Studerande (ÅSS)

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast