Belgialaislehti: Kolmas mies pidätettiin Brysselin lähellä

Kuva: Lehtikuva
bryssel-kolmas-mies
Laajat etsinnät tuottivat median mukaan toivotun lopputuloksen: Kolmas epäilty on pidätetty.

Brysselin lentokenttäiskuun liitetty kolmas epäilty Najim Laachraoui on pidätetty Brysselin lähellä, kertoo belgialaislehti DH. Lehden mukaan hänet on pidätetty Anderlechtissa.

Brittilehti Guardianin mukaan kolmannesta Brysselin iskuista epäillystä miehestä, Najim Laachraouista, annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus vuonna 2014.

Lehden mukaan miehen DNA:ta on löytynyt kahdesta Pariisin iskun yhteydessä käytetystä piilopaikasta. Poliisi etsi häntä joulukuusta lähtien väärällä nimellä.

Miehen uskotaan matkustaneen Syyriaan vuonna 2013 ja olleen avainhenkilö nuorten jihadistien rekrytointiringissä Brysselissä.

Kaksi Brysselin lentokentän itsemurhaiskijää kuoli iskussa. Belgialaismedioiden mukaan he olivat veljekset Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui. Heitä oli epäilty Pariisin terrori-iskun tekijöiden piilottelusta.

Myös Najim Laachraoui on liitetty Pariisin marraskuun terrori-iskuun.

”Minä pidän vähän lapsellisena näitä tilastointeja” — Trumpin soittoa Niinistölle ehdittiin jo odottaa

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump esitti toiveen tapaamisesta presidentti Sauli Niinistölle puhelinkeskustelussa torstaina. Niinistö kertoo Trumpin vaikuttaneen aidosti siltä, että hän haluaa tavata kunhan virkakausi ensi vuoden puolella alkaa.

Niinistö kuitenkin toppuuttelee toiveita pikaisesta tapaamisesta, sillä kyse oli hänen mukaansa varmasti myös kohteliaisuudesta.

– Hän varmasti vähän jokaiselle toivoo tällaista tapaamista muodossa tai toisessa. Ottaisin ne aika lailla kohteliaisuuden piikkiin, koska meitä valtiojohtajia on maailmassa aika monta, Niinistö sanoo.

Presidentin kanslia tiedotti puhelusta jo torstaina. Niinistö osallistui perjantaina Kaunialan sotavammasairaalan juhlatilaisuuteen ja kommentoi Trumpin kanssa käymäänsä puhelinkeskustelua siinä yhteydessä. Suomi oli pyytänyt keskustelua, ja siitä sovittiin Niinistön mukaan virkateitse.

Niinistö kertoi, että Trump oli selvästi tietoinen siitä, että hänellä on ollut ”ehkä vähän poikkeuksellinenkin yhteys presidentti Vladimir Putiniin”.

– Se (yhteys) on aina kiinnostanut amerikkalaisia ja varmasti kiinnostaa myös nyt erityisesti kun uusi hallinto alkaa.

Yhdysvaltain uuden presidentin soittoa ehdittiin jo odottaa Suomessa, sillä esimerkiksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sai tervehdyssoiton jo kaksi viikkoa aiemmin. Niinistö suhtautui asiaan diplomaattisesti ja muistutteli, ettei Trump ole vielä edes virassa.

– Minä pidän vähän lapsellisena näitä tilastointeja. — Ei näistä kannata niin tarkkaa kirjaa nyt kyllä lähteä pitämään.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Wilders ei saanut tuomiota vihapuheesta – valittaa silti päätöksestä

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20161209 CAC3112; (FILES) This file photo taken on January 29, 2016 shows Dutch far-right Freedom Party leader Geert Wilders speaking during a press conference at the end of the first ENF (Europe of Nations and Freedom) congress in Milan. Dutch anti-Islam MP Geert Wilders will appeal his conviction for discriminating against Moroccans as he believes the verdict is a "big loss for freedom of speech", his lawyer said on December 9, 2016. "Mr Wilders has indicated to us that he will appeal the conviction," lawyer Geert-Jan Knoops said in a statement. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Giuseppe Cacace
Geert Wilders.

Hollantilainen kansanedustaja Geert Wilders on syyllistynyt syrjintään mutta ei vihapuheeseen, ilmoittaa tuomioistuin päätöksessään.

Islamin vastaisuudesta tunnettu Wilders oli syytteessä Hollannissa asuvia marokkolaisia koskevista kommenteistaan. Erityisesti syytteet kohdistuivat lausuntoihin, jotka hän esitti vaalitilaisuudessa vuonna 2014.

Oikeuden mukaan Wildersin lausunnot ovat olleet sellaisia, että ne ovat kiihottaneet muita syrjimään marokkolaista syntyperää olevia ihmisiä. Sen sijaan oikeuden mukaan ei ollut riittävästi näyttöä siitä, että sanat olisivat olleet vihaan kiihottamista.

Oikeus myös hylkäsi syyttäjän vaatimuksen 5 000 euron sakon määräämisestä Wildersille.

Wildersin asianajaja ilmoitti välittömästi, että Wilders valittaa päätöksestä. Kansanedustajan mukaan tuomio on suuri tappio sananvapaudelle.

Wildersin vapauspuolueelle on povattu Hollannin ensi maaliskuun vaaleissa parlamentin suurimman puolueen asemaa.

Joidenkin tarkkailijoiden mukaan oikeudenkäynti Wildersia vastaan on lisännyt vapauspuolueen kannatusta.

Raportin raju väite: Yli 1000 venäläistä urheilijaa valtion doping-ohjelmassa

laboratorioaihekuva

Yli tuhat venäläistä urheilijaa on hyötynyt valtion tukemasta doping-ohjelmasta vuosina 2011-2015, todetaan perjantaina Lontoossa julkistetussa raportissa. Kanadalaisen lakitieteen professorin Richard McLarenin kokoamassa raportissa kerrotaan myös, että kahden venäläisen naisjääkiekkoilijan virtsanäytteistä olisi löytynyt miehen DNA:ta, jonka todetaan osoittavan, että näytteitä on manipuloitu.

Perjantaina julkaistu McLarenin raportti on jo järjestyksessään toinen. Ensimmäinen raportti julkaistiin heinäkuussa.

Maailman antidopingneuvoston julkisema raportti dopingin olevan Venäjällä ylhäältä johdettua ja järjestelmällistä.

Raportin mukaan testinäytteiden vaihtamiset eivät rajoittuneet Sotshin 2014 talviolympialaisiin. McLaren löysi todisteita, jotka johtivat muun muassa venäläisten yleisurheilijoiden sulkemiseen Rion olympialaisista.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Etelä-Korean presidentille rapsahti virkarikossyyte

Kuva: Lehtikuva
etelä-korea

Etelä-Korean parlamentti on äänestänyt presidentti Park Geun-hyen virkarikossyytteeseen asettamisen puolesta. Samalla päätös merkitsee sitä, että presidentin virkatehtävien hoito siirtyy pääministerille.

Seuraavaksi asiaa harkitsee perustuslakituomioistuin. Tuomioistuimella on puoli vuotta aikaa ratkaista, hyväksyykö se parlamentin päätöksen ja erotetaanko presidentti virasta.

Sadattuhannet ihmiset ovat vaatineet korruptioskandaalin ryvettämän presidentin eroa mielenosoituksissa jo viikkojen ajan.

Keskustelua aiheesta

Indonesian Acehissa tuhoisa maanjäristys – viranomaiset vetoavat lääkkeiden ja lääkäreiden saamiseksi

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20161208 AB068; This picture taken late on December 7, 2016 shows ongoing rescue work at night in Pidie Jaya after a 6.5-magnitude earthquake struck Aceh province. 
Rescuers scrabbled through the rubble of shattered homes, shops and mosques in search of survivors after a powerful earthquake struck western Indonesia and killed at least 97 people LEHTIKUVA / AFP PHOTO  Chaideer Mahyuddin
Ainakin 97 ihmistä sai surmansa keskiviikkona, kun voimakas maanjäristys teki tuhojaan Acehin maakunnassa.

Indonesiassa on kiireellinen kansainvälisen avun tarve Sumatralla koetun tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Maan viranomaiset vetoavat lääkkeiden ja lääkäreiden saamiseksi Acehin maakuntaan.

Keskiviikkoaamuna koettu järistys surmasi liki sata ihmistä, minkä lisäksi useat sadat ovat loukkaantuneet. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,5.

Toiveet henkiinjääneiden löytämiseksi romahtaneista rakennuksista hiipuivat, kun maanjäristyksestä oli kulunut vuorokausi.

Acehin maakunnan rannikkoseudut kärsivät erittäin pahoin vuoden 2004 tsunamissa. Nyt sattunut järistys ei aiheuttanut tsunamia.

Keskustelua aiheesta