Nyheter

Berg: Reformen av klientavgiftslagen minskar avgifterna för nästan en miljon finländare

Jukka-Pekka Flander
Kim Berg (SDP) är riksdagsledamot från Vasa valkrets.

Regeringen vill revidera lagen om klientavgifter inom social – och hälsovården. SDP:s riksdagsledamot Kim Berg välkomnar förslaget, som kan minska hälsovårdsavgifterna för upp till en miljon finländare.

ABL

 

I lagutkastet utvidgas avgiftsfriheten och avgifterna görs skäligare. Berg, som är medlem i social – och hälsovårdsutskottet, konstaterar att det ökar jämställdheten inom hälsa.

 

– Klientavgifterna för social – och hälsovårdstjänster är tyvärr en vanlig orsak till utsökning. Låginkomsttagarna betalar ofta de största avgifterna och genom ändringen av klientavgiftslagen kan man åtgärda dessa missförhållanden.

 

I och med propositionen blir även besök hos sjukskötare inom primärvården avgiftsfria och det tas inte längre ut avgifter av minderåriga för undersökning och vård som tillhandahålls av en poliklinik.

 

– Även om många besök hos en sjukskötare redan har varit avgiftsfria i många kommuner har det fortfarande tagits ut avgifter i cirka 40 procent av kommunerna. Ändringen förbättrar jämlikheten till denna del, eftersom bostadsorten i fortsättningen inte inverkar på om avgifterna tas ut eller inte, säger Berg.

 

Det kommer också att göras ändringar i avgiftstaket – det vill säga klientavgifternas maximibelopp för klienten under ett kalenderår, i dagsläget 683 euro. I och med propositionen kommer avgiftstaket även inkludera avgifter som tagits ut för terapier och avgifter som betalats med utkomststöd.

 

”Vård med så låg tröskel som möjligt är mycket viktigt då det kommer till mentalvårdstjänsterna”

 

Berg, som även är medlem i riksdagens mentalhälsopolitiska delegation, är stolt över att terapierna inkluderas i avgiftstaket och att mentalvårdstjänsternas avgiftsfrihet inom primärvården förtydligas.

 

– Vård med så låg tröskel som möjligt är mycket viktigt då det kommer till mentalvårdstjänsterna och de ändringar som föreslås i propositionen är verkligen välkomna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE