Berner myönsi: ”5-päiväisestä jakelusta luopuminen on yksi vaihtoehto”

Kuva: lehtikuva / emmi tulokas
Anne Bernerin mukaan postialan lainsäädännön uudistamisessa pitää arvioida kokonaisuutta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) pitää mahdollisena, että postilain uudistamisen yhteydessä Postin jakeluvelvoite pienenee nykyisestä viidestä päivästä. Hänen mukaansa pitää arvioida, tarvitaanko tulevaisuudessa 5-päiväistä jakelua vai voidaanko sitä keventää.

– Se on yksi vaihtoehto, jota kartoitetaan, Berner sanoi STT:lle.

Postin yleispalveluvelvoite koskee kirjeitä, ei esimerkiksi sanomalehtijakelua tai postipakettien jakelua.

Postialan lainsäädännön uudistaminen on parhaillaan vireillä. Bernerin mukaan nyt pitää arvioida kokonaisuutta, sen istuvuutta EU-lainsäädäntöön ja sitä, miten muissa maissa on toimittu. Hänen mukaansa pitää löytää Suomen kaltaiselle laajasti asutulle maalle paras ratkaisu ja samalla mahdollistaa digitaalisten palveluiden syntymistä.

– Kun Posti on ainoa, jota velvoite koskee, se synnyttää heille erilaisen kilpailuasetelman suhteessa muihin toimijoihin. Työryhmä lähtee tätä pohtimaan. Tarkoituksena on saada postilain uudistus käsiteltyä kevään aikana ja saada annettua se eteenpäin kesällä, alkusyksyllä, Berner sanoi.

Bernerin mukaan tarkoitus on myös katsoa vaihtoehtoisia tapoja helpottaa Postin jakelua.

– Ainoa ratkaisua ei ole se, että siirrytään pienempään jakeluvelvoitteeseen päivien määrässä. On myös se vaihtoehto, että postin jakeluun voidaan yhdistää muita toimituksia, kuten ruokaa tai verkkokauppaostoksia, Berner sanoi.

Siniset sai myös puoluesihteerin, ja se on Torvinen

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeriksi on valittu lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Torvinen päihitti puoluesihteerivaalissa vastaehdokkaansa selvin luvuin.

Puolueen puheenjohtajaksi on valittu eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus pitää ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.

HS-kritiikkiä nyt tutkijalta kohuvuodosta: Tässä tapauksessa en ole löytänyt hyvää ja selvää eettismoraalista syytä julkaisulle

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoi STT:lle.

Hän kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Ravintolassa ampunut mies kertoo olleensa niin humalassa, ettei muista asiasta mitään

Turussa mies laukaisi käsiaseen ravintolassa lauantain vastaisena yönä, ilmoittaa poliisi. Kello yhden jälkeen ammuttu laukaus osui ravintolan seinään, eikä kukaan haavoittunut luvattoman aseen luodista.

Järjestyksenvalvojat havaitsivat laukauksen jälkeen asetta taskuunsa laittaneen miehen, ottivat tämän kiinni ja käskivät muut asiakkaat poistumaan.

Ampujaksi epäilty kertoi kuulusteluissa olleensa niin vahvassa humalassa, ettei hänellä ole tapauksesta muistikuvia. 24-vuotiasta kruunupyyläistä miestä epäillään ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Turun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa oli aseen laukaisun aikaan 40–50 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nuori mies ja voin tehdä mitä vain” – Soini: Gallupit ovat viihdettä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sanoo pysyttelevänsä jatkossakin Sinisessä tulevaisuudessa taustahahmona. Ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei sulje pois.

– Ei tässä kannata, minähän olen nuori mies ja voin tehdä vaikka mitä. Mutta puoluetta en johda, se pätee jatkossakin, Soini sanoi.

Hän kehui tunnelmia puoluekokoukseen saapuessaan ”tosi hyviksi”.

– Täällä on paljon tuttuja hyviä ihmisiä paikalla, niitä jotka on nostaneet liikkeitä ennenkin eikä vaan puhuneet.

Soinin mielestä sinisten heiveröisestä gallupluvuista ei ole syytä hermostua.

– Vaaleissa ratkaistaan kannatus, gallupit ovat viihdettä. Olen ihan varma, että nämä (puolueen johto) onnistuvat, mutta helppoa ei tule olemaan, Soini sanoi saapuessaan Sinisen tulevaisuuden ensimmäiseen puoluekokoukseen Tampereelle.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Keskustelua aiheesta

Sampo Terho on nyt puoluejohtaja – halusi Sinisten pomoksi ainoana

Kuva: Lehtikuva

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on valittu odotetusti viime kuussa puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden johtoon.

Terholla ei ollut puheenjohtajakisassa vastaehdokkaita.

Sininen tulevaisuus pitää parhaillaan ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.