D-analyysit

Berner tahtoo, Sipilä myöntää, Orpo kieltää – kun kuulin ministerin ehdotuksen, repesin nauramaan ja ajattelin, että onpa loistava aprillipila

Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kun kuulin ministeri Anne Bernerin ehdotuksen 400€:n lahjasta sähköpyörän ostajille, repesin nauruun ja ajattelin, että onpa loistava aprillipila. Hymy hyytyi, kun tajusin, ettei vielä ole aprilliaika. Berner on tosissaan.

No jokapojalla ei todellakaan ole varaa 1500–2500€ maksavaan sähköpyörään.

Berner perustelee apuaan sillä, että sähköpyörän käyttö kuormittaa ilmastoa vähemmän, kuin autoilu, siispä annetaan ostajille 400€, koska he tekevät hyvän työn.

Oletteko, arvoisa ministeri Berner, ajatellut, että sähköpyörän sähkökin on jostain tuotettava?

Minä tunnen monta ihmistä, jotka vaihtaisivat autoilun pyöräilyyn, jos olisi varaa.

Moni polkisi mieluummin kotimaisella 400–600€:n Tähtipyörällä tai Tunturilla kuin ajaisi viime vuosisadan päästörikkaalla autollaan. Osa huolisi vanhan kunnon mummomankelin, jos sen jostain saisi. Mutta ei, näille ihmisille ei valtionapua tule, ei edes harkinnanvaraista tukea sosiaalipuolelta. Ajakoot siis ministerin arvomaailmassa vanhoilla autoillaan.

Sinänsä lihasvoimalla kulkeva pyörä saastuttaa huomattavasti vähemmän kuin sähköpyörä. Oletteko, arvoisa ministeri Berner, ajatellut, että sähköpyörän sähkökin on jostain tuotettava?

Ministeri Berner väittää tuen olleen jo hallitusohjelmassa. Pääministeri Juha Sipilä sanoi STT:lle, että hankintatuki on osa isompaa päätöstä ja isompaa uudistusta ja siitä on käyty keskusteluja. Valtiovarainministeri Petteri Orpo kiistää keskustelut. Orpon mukaan ehdotus tuli puskista ja hän ihmetteleekin, miten lausuntokierrokselle voidaan lähettää asia, mitä valtioneuvosto ei ole käsitellyt.

Näinköhän sähköpyörästä tuli hallituskysymys. Ei tainnut Sipilä tietää, että otti käenpojan pesäänsä, kun houkutteli sinne varsin porvarillisen ajatusmaailman omaavan Bernerin.

Niin se taitaa olla, että ennemmin maa repiää kuin ahnetta ahdistaa.

Tämä hyvätuloisten hyysääminen on mennyt yli. Nyt riittää. Muistutuksena, että uuden etanoli-metanoli tai sähköauton ostaja saa romutuspalkkiona vanhasta autostaan 2000€ ja muutoin vähäpäästöisen uuden auton ostaja saa 1000€.

Runsaspäästöisillä 15–20 vuotta vanhoilla autolla ajajat eivät saa mitään, jos vaihtavat autonsa 10 vuotta uudempaan autoon. Jos näitä tuettaisiin, vaikutukset olisivat suuremmat kuin sähköpyörällä huristellessa.

Mutta niin se taitaa olla, että ennemmin maa repiää kuin ahnetta ahdistaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat