Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Bidenin kotoa löytyi lisää salaisia asiakirjoja – Kotietsintä kesti lähes 13 tuntia

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kotoa on löytynyt kuusi uutta turvaluokiteltua asiakirjaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Presidentin asianajaja kertoi lauantai-iltana, että oikeusministeriön tutkijat olivat tehneet perjantaina Bidenin yksityiseen asuntoon Wilmingtonissa Delawaressa liki 13 tuntia kestäneen kotietsinnän. Asiasta kertoi muun muassa New York Times.

Tässä yhteydessä löytyi kuusi turvaluokiteltua asiakirjaa, joista osa oli Bidenin senaattoriajoilta, osa hänen ajoiltaan varapresidenttinä.

Asianajaja Bob Bauerin mukaan tutkijat ottivat asiakirjat ja niihin liittyvät materiaalit haltuunsa. Hänen lausuntonsa mukaan he ottivat lisäksi Bidenin käsin kirjoittamia muistiinpanoja ajalta, jolloin hän toimi presidentti Barack Obaman varapresidenttinä.

Asianajaja lisäsi, että tutkijoille annettiin täysi pääsy kaikkiin mahdollisiin materiaaleihin.

Valkoisen talon mukaan kyse on vahingossa väärään paikkaan säilötyistä materiaaleista.

Aiemmin oli tiedossa, että Wilmingtonista ja Bidenin entisestä toimistosta Washingtonista on löydetty yhteensä noin parikymmentä turvallisuusluokiteltua asiakirjaa.

Biden kommentoi aiemmin tällä viikolla asiakirjakohua. Hänen mukaansa asiakirjoissa ei ole mitään merkittävää.

-  Luulen, että tulette huomaamaan, ettei niissä ole mitään. En kadu mitään, Biden puolustautui ja sanoi toimivansa asianajajien ohjeistusten mukaan.

Valkoisen talon mukaan kyse on vahingossa väärään paikkaan säilötyistä materiaaleista.

Bidenin asianajajat ovat luovuttaneet asiakirjalöydöt Yhdysvaltain kansallisarkistolle, jolle jokaisen hallinnon on määrä luovuttaa asiakirjansa kautensa jälkeen.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on asettanut erikoissyyttäjän tutkimaan asiakirjalöytöjä. Syyttäjän tehtävänä on selvittää, rikkoiko Biden lakeja pitäessään hallussaan salaisia dokumentteja. Biden on kertonut tekevänsä yhteistyötä oikeusministeriön kanssa.

Bidenin edeltäjän Donald Trumpin hallusta takavarikoitiin elokuussa noin 11  000 asiakirjaa. Vaikka tuoreet asiakirjalöydöt ovat verrattain pienempiä, on jupakka silti kiusallinen Bidenin hallinnolle, joka on korostanut eettisiä periaatteitaan Trumpin hallintoon verrattuna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE