Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

”Bisnestoiminnan ja luonnonsuojelun välille luodaan harmaa vyöhyke” – SDP vaatii Metsähallituslaki uudelleen valmisteltavaksi

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP ja Vasemmistoliitto vastustavat Metsähallituksen metsätalousliiketoiminnan yhtiöittämistä sekä taloushallinnon uutta kolmiosaista rakennetta, joka heikentää luontopalveluiden toimintaa.

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo, ettei Metsähallituslain valmistelu täytä hyvän lainvalmistelun kriteereitä avoimuuden ja selkeyden suhteen.

– On hyvä muistaa, ettei EU:n kilpailulainsäädäntö vaadi yhtiömuotoa eikä laissa huomioida Metsähallituksen alkuperäistä tarkoitusta yhteisen omaisuutemme vaalijana sekä monien osin vastakkaistenkin intressien yhteen sovittajana.

Hänen mukaansa Metsähallituksen johtamisjärjestelmän uudistus on epäonnistunut.

– Johtamisjärjestelmän sekavuus johtaa siihen, että jatkossakin syntyy tilanteita, joissa Metsähallitus puhuu kahdella äänellä, mikä ei ole toivottavaa.

SDP vastustaa epämääräisen ja tarpeettoman kolmannen taseen perustamista.

– Metsähallituksen kannattaisi jatkaa nykymallin mukaan kahdella taseella. Nyt bisnestoiminnan ja luonnonsuojelun välille luodaan harmaa vyöhyke, joka mahdollistaa retkeilyalueilla rahastamisen. Tätä pelkoa ei valiokuntakuulemisessa ole voitu sulkea pois.

Ojala-Niemelän mukaan paljon huolia on ilmassa Metsähallituksen luontopalveluiden toimintamahdollisuuksien heikkenemisestä.

– On hyvä muistaa, että suojelu-, retkeily- ja virkistysalueilla ja niiden tulevaisuudella on suuri merkitys matkailuyrittäjille. Ei ole yhdentekevää, miten ja millaisella asiantuntemuksella näitä alueita jatkossa hoidetaan. Matkailun merkitys Lapin aluetaloudelle kasvaa kaiken aikaa.

– Laiha lohtu on että perustettavan metsätalousyhtiön kotipaikaksi esitetään Rovaniemeä. Näkisin mielelläni laskelmia, kuinka paljon kansanedustajien Mikko Kärnän (kesk.) ja Markus Lohen (kesk.) lupaamia työpaikkoja tämä päätös tuo maakuntaan.

SDP jätti Metsähallituslakiin vastalauseet eduskunnan ympäristö-, talous-, ja maa- ja metsätalousvaliokunnissa. SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajat esittävän yhteisessä vastalauseessaan lain hylkäämistä ja uudelleenvalmistelua.

Eduskunnan täysistunto äänestää Metsähallituslaista ensi viikolla.

Keskustelua aiheesta

Alkoholikinan kimppuun taas huomenna – ”Jokseenkin joka ryhmässä on hajontaa”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilakia koskevassa kiistassa ei syntynyt ratkaisua hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken tänään. Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen totesi, ettei valmista tullut vielä.

– Jatkamme huomenna aamupäivällä. Katsotaan silloin, pääsemmekö tässä vaikeahkossa asiassa tulokseen.

Kaikkosen totesi, että osa keskustan kansanedustajista on ollut huolissaan alkoholihaittojen kasvusta, jos vähittäiskauppoihin tulee 5,5 prosentin vahvuisia tuotteita.

– Jokseenkin joka eduskuntaryhmässä on hajontaa, Kaikkonen sanoi.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Toimi Kankaanniemi totesi, että perussuomalaisten ryhmän enemmistö torjui esitetyn kompromissin. Ryhmässä haluttiin pitää kiinni vuosi sitten neuvotellusta ratkaisusta.

Alkoholilakia koskevassa kompromissiesityksessä ehdotettiin, että hallituksen lakiesitys annettaisiin sellaisenaan, mutta kansanedustajilla olisi vapaat kädet äänestää, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Puska. Esityksen mukaisesti esimerkiksi limuviinat olisi sallittu.

 

Apulaisoikeusasiamieheksi valittiin Pasi Pölönen

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Eduskunnan täysistunto on valinnut oikeustieteen tohtori Pasi Pölösen apulaisoikeusasiamieheksi lokakuun alussa alkavalle nelivuotiselle toimikaudelle.

Pölönen sai vaalissa 145 ääntä.

Pölönen työskentelee tällä hetkellä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa esittelijäneuvoksena ja apulaisoikeusasiamiehen sijaisena.

 

Kansalaiset pääsevät muistelemaan Mauno Koivistoa – kaikki ovat tervetulleita

Kaikki ovat tervetulleita keskiviikkona muistelemaan äskettäin edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa.

Tilaisuus järjestetään 31. toukokuuta Helsingin Paasitornissa Juho Rissanen -salissa kello 15–17. Kahvia on tarjolla jo klo 14.30.

Tilaisuuden alussa puhuvat presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri Paavo Lipponen. Tilaisuuden avaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Keskustelua johdattelee Koiviston läheinen ystävä, talousmies ja entinen ministeri Seppo Lindblom.

Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 93-vuotiaana. Hänet haudattiin valtiollisin menoin helatorstaina.

Muistelutilaisuuteen voi herkistyä jo etukäteen katsomalla videolta tunnelmia Mauno Koiviston hautajaisista. Videolla soivan musiikin esittäjänä on Polyteknikkojen kuoro johtajanaan Tapani Länsiö. Videon on ohjannut ja kuvannut Kari Ylitalo ja editoinut Jarno Kivelä Jedit Oy:stä. Tuotanto on Demokraatin.

HS: Perussuomalaiset kaatoivat viinakompromissin

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Vahvoja oluita ei nähdä kaupoissa.

Hallitusryhmien puheenjohtajien kompromissiesitys alkoholilain uudistukseksi kaatui perussuomalaisten ryhmässä, kertoi Helsingin Sanomat hetki sitten verkkosivuillaan..

Ryhmä pitäytyi vanhassa, vuosi sitten sovitussa neuvottelutuloksessa.

Sen mukaan vähittäiskaupoille olisi annettu oikeus myydä ulos 5,5-prosenttisia juomia, muitakin kuin käymisteitse valmistettuja. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusta tarjosi kompromissiksi enintään 5,2-prosenttisten myyntioikeutta.

Lisäksi keskusta olisi halunnut asiasta omantunnon kysymyksen, eli oikeuden äänestää ilman ryhmäkuria. Tämäkään ei sopinut perussuomalaisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Niinistön vaalivankkuri lähti saman tien liikkeelle: kampanjasivut auki

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasivut on avattu. Niinistö ilmoitti eilen pyrkivänsä jatkokaudelle presidenttinä valitsijayhdistyksen kautta.

Valitsijayhdistyksen kannattajakorttien keruun on tarkoitus alkaa sunnuntaina Helsingissä, jos kannattajakorttien pohjat saadaan teknisesti kuntoon. Asiasta kertoi Niinistön valitsijayhdistyksen asiamies Heikki A. Ollila STT:lle.

Niinistön presidenttiehdokkuuteen tarvitaan vähintään 20 000 kannattajakorttia. Presidentinvaalin ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta, ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.