Politiikka

”Bisnestoiminnan ja luonnonsuojelun välille luodaan harmaa vyöhyke” – SDP vaatii Metsähallituslaki uudelleen valmisteltavaksi

Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP ja Vasemmistoliitto vastustavat Metsähallituksen metsätalousliiketoiminnan yhtiöittämistä sekä taloushallinnon uutta kolmiosaista rakennetta, joka heikentää luontopalveluiden toimintaa.

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo, ettei Metsähallituslain valmistelu täytä hyvän lainvalmistelun kriteereitä avoimuuden ja selkeyden suhteen.

– On hyvä muistaa, ettei EU:n kilpailulainsäädäntö vaadi yhtiömuotoa eikä laissa huomioida Metsähallituksen alkuperäistä tarkoitusta yhteisen omaisuutemme vaalijana sekä monien osin vastakkaistenkin intressien yhteen sovittajana.

Hänen mukaansa Metsähallituksen johtamisjärjestelmän uudistus on epäonnistunut.

– Johtamisjärjestelmän sekavuus johtaa siihen, että jatkossakin syntyy tilanteita, joissa Metsähallitus puhuu kahdella äänellä, mikä ei ole toivottavaa.

SDP vastustaa epämääräisen ja tarpeettoman kolmannen taseen perustamista.

– Metsähallituksen kannattaisi jatkaa nykymallin mukaan kahdella taseella. Nyt bisnestoiminnan ja luonnonsuojelun välille luodaan harmaa vyöhyke, joka mahdollistaa retkeilyalueilla rahastamisen. Tätä pelkoa ei valiokuntakuulemisessa ole voitu sulkea pois.

Ojala-Niemelän mukaan paljon huolia on ilmassa Metsähallituksen luontopalveluiden toimintamahdollisuuksien heikkenemisestä.

– On hyvä muistaa, että suojelu-, retkeily- ja virkistysalueilla ja niiden tulevaisuudella on suuri merkitys matkailuyrittäjille. Ei ole yhdentekevää, miten ja millaisella asiantuntemuksella näitä alueita jatkossa hoidetaan. Matkailun merkitys Lapin aluetaloudelle kasvaa kaiken aikaa.

– Laiha lohtu on että perustettavan metsätalousyhtiön kotipaikaksi esitetään Rovaniemeä. Näkisin mielelläni laskelmia, kuinka paljon kansanedustajien Mikko Kärnän (kesk.) ja Markus Lohen (kesk.) lupaamia työpaikkoja tämä päätös tuo maakuntaan.

SDP jätti Metsähallituslakiin vastalauseet eduskunnan ympäristö-, talous-, ja maa- ja metsätalousvaliokunnissa. SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajat esittävän yhteisessä vastalauseessaan lain hylkäämistä ja uudelleenvalmistelua.

Eduskunnan täysistunto äänestää Metsähallituslaista ensi viikolla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat