Nyheter

Bland annat pandemin och Amazon diskuterades av FSD:s styrelse

Foto: Topi Lappalainen
Johan Kvarnström inledde den allmänpolitiska diskussionen på distansmötet. Han företräder FSD i partistyrelsen.

Riksdagsledamot Johan Kvarnström inledde den allmänpolitiska diskussionen på FSD:s styrelsemöte den 4 december 2020. På grund av pandemin hölls mötet på distans på Teams.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Kvarnström konstaterade att understödet för SDP har vuxit sedan riksdagsvalet enligt opinionsmätningarna. Oavsett vem som är etta i galluparna för tillfället har SDP stor tillväxtpotential. Samlingspartiet är i kris och håller på att panikera men har enligt Kvarnström ändå försvarat rättstatsprincipen. Sannfinländarna har inte försvarat den principen och från SDP:s synvinkel är den frågan absolut central.

 

Att koalitionen med Centern blir långvarig är ett viktigt mål och det gäller att hålla regeringen ihop nu i kristider var Kvarnströms budskap.

 

– Det är svårt att göra prognoser nu men oppositionens alternativbudgetar visar ändå klart att det är regeringens ansvarstagande linje som behövs nu för att ta oss ur krisen.

 

Kvarnström är nöjd med regeringens reformer inom social- och hälsovården samt utbildningen.

 

– Det är väldigt fint att vårdreformen framskrider enligt tidtabell trots att det är coronatider.

 

Om pandemisituationen konstaterade han att läget är annorlunda med den andra vågen när det är regionala och kommunala myndigheter som fattar beslut. Med tanke på pandemin kom han också att tänka på sin företrädare i riksdagen, i fjol avlidna Maarit Feldt-Ranta.

 

– Fast man borde aldrig säga vad de som inte är med oss skulle ha tänkt i en viss situation, tror jag att Maarit skulle betona ansvar och stabilitet och upprepa de orden till leda.

 

Kvarnström talade om orange day-kampanjen som pågår till den 10 december. Själva dagen som handlar om att bli av med våldet mot kvinnor och flickor var den 25 november.

 

– Mycket mer måste göras i kampanjen. Coronan har lett till att våldet har ökat, konstaterade Kvarnström.

 

En annan kampanj som Kvarnström lyfte fram är Make Amazon Pay. Även EU-parlamentariker Eero Heinäluoma deltar i kampanjen mot den globala jätten Amazon.

 

– De har större utsläpp än hälften av världens länder. Det är en global demokratifråga att de ska betala sina arbetare och betala skatter.

 

I den livliga diskussionen var Peter Sjökvist från Närpes nöjd med den nyländska FSD-riksdagsledamotens engagemang i österbottniska frågor.

 

FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman från Helsingfors betonade vikten av att framhäva SDP som en motkraft till högerpopulismen.

 

Rebecca Åkers från Korsholm höll med Kvarnström att kampanjen mot Amazon är viktig:

 

– Hela Amazons verksamhet är mycket problematisk. Utsläppen är inte det enda problemet. De har dåliga arbetarrättigheter i Tyskland där de har lager och arbetarna har inte rätt till paus. Storföretagen är de viktigaste makthavarna i världen, betonade Åkers.

 

Erica Helin från Pargas såg optimistiskt på näthandeln ur ett europeiskt perspektiv eftersom Amazon inte har samma dominans i Europa som annanstans. Men hon ville också slå vakt om småföretagare som inte kan klara sig enbart med näthandeln:

 

– Corona har givit näthandeln en skjuts och jättemånga småföretagare har börjat med webbhandeln och det är bra. Men inställda julmarknader tvingar däremot småföretagare på knä.

 

Marianne Laxén från Helsingfors slog vakt om sådana arbetstagare som har slitsamma yrken och menade att man borde ha större förståelse för skillnader mellan yrkesgrupper:

 

– De som slits ut för fort har svårt att bli förtidspensionerade med läkarintyg. Det här borde åtgärdas.

 

Diskussionen på mötet var mångsidig och förutom för den allmänpolitiska diskussionen diskuterades bland annat FSD:s medlemsutveckling och utsikterna inför kommunalvalet samt förberedelserna inför valet till Folktinget.

 

Hedersordförande Kaj Bärlund konstaterades ha närvaro- och yttranderätt på styrelsemöten framöver.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE