Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Bloomberg: EU:ssa harkitaan venäläisen öljyn hintakaton asettamista 65-70 dollariin barrelilta

iStock

Euroopan unionin jäsenmaat keskustelevat venäläisen öljyn hintakaton asettamisesta 65-70 dollariin barrelilta, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteidensä tietoihin perustuen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU-suurlähettiläiden neuvotteluissa tänään on tavoitteena päästä sopuun hintakaton tasosta. Hintakatto edellyttää kaikkien EU-maiden hyväksyntää.

Jos EU-maat pääsevät hintakatosta sopuun, voivat EU ja johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä ilmoittaa hintakaton tason myöhemmin tänään, lähteet sanoivat Bloombergille.

Hintakaton tarkoituksena on vähentää Venäjän saamia tuloja öljynviennistä. Samalla hintakatto pyritään asettamaan riittävästi öljyn tuotantokustannusten yläpuolelle, jotta Venäjällä säilyy kannustimet jatkaa öljyn vientiä. Yhdysvallat ei halua Venäjän lopettavan täysin raakaöljyn vientiä, koska seurauksena voisi olla öljyn hinnan jyrkkä kallistuminen.

Käytännössä hintakatto toteutettaisiin siten, että yrityksiä kiellettäisiin tarjoamasta venäläisen öljyn vientiin tarvittavia kuljetuksia ja muita palveluita, ellei öljyä myydä hintakaton alittavaan hintaan.

Hintakaton on tarkoitus tulla voimaan 5. joulukuuta. Samana päivänä on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto venäläiselle raakaöljylle, joka koskee meritse EU:hun tuotavaa öljyä.

VENÄLÄISEN Urals-raakaöljyn hinta on painunut selvästi Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinnan alapuolelle sen jälkeen, kun Venäjä helmikuussa aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

Keskiviikon aikana Brent-laadun raakaöljy oli halventunut tuntuvasti, kun EU-maiden neuvottelut hintakatosta olivat vielä kesken. Keskiviikkona alkuillasta Brent-öljyn hinta oli pudonnut suunnilleen 84 dollariin barrelilta eli päivän aikana noin neljällä dollarilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE