ehdokasmainos

Bob Dylanille Nobel — Li Andersson teki ”hätä”ratkaisun

Kuva: Lehtikuva

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson onnittelee Bob Dylania kirjallisuuden Nobel-palkinnosta.

Onnittelut ovat hieman epätavalliset. Iltalehti arvosteli muun muassa Anderssonia pari päivää sitten siitä, ettei tämä ollut onnitellut talouden Nobelin saanutta Bengt Holmströmiä.

”Holmströmin palkinto-onnitteluihin ei yhtynyt liioin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka on viime vuodet yrittänyt poseerata kriittisenä taloustietäjänä.”

”Andersson julkaisi maanantaina Twitterissä yhden viestin. Hän kertoi juhlineensa Aleksis Kiven päivää ostamalla uuden kirjan, Riku Korhosen romaanin Emme enää usko pahuuteen”, Iltalehti moitti.

Andersson vastaa tavallaan, ilmeisen ironisesti.

— Pitää nopeasti onnitella kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaa Bob Dylania, ettei Iltalehti luule, että hän on minulle punainen vaate.

Andersson onnitteli Dylania Twitterissä.

Ruotsin Akatemia perustelee 75-vuotiaan Dylanin luoneen uutta runollista ilmaisua amerikkalaiseen lauluperinteeseen.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kirjavisa: Tulenkantaja vailla kosmopoliittisia näkyjä

pimia-trip

Olavi Paavolaisen kohdalla runsas vastaussato oli toki odotettavissa, mutta tämä tuli yllätyksenä, että hänen ”naapurinsa” ja Tulenkantaja-toverinsa olisi heti perään yhtä tunnistettava tapaus. Mutta hyvä näin, vilkkaat visaviikot ovat iloksi kaikille.

Unto Vesa kiirehti Tampereella jo torstaina postilaatikolle viestiä lähettämään, koska ”pitääpä vastata heti tänään, kun Bob Dylan on päätetty palkita Nobelin kirjallisuuspalkinnolla!”

Oiva syy hoppuilla!

”Uutinen palautti mieleen muistoja paitsi Dylanista, myös Kirjavisastamme. Piti oikein googlata (siis: kirjavisa Bob Dylan), montako vuotta siitä oli, kun hänen muistelmansa olivat kohteenamme. Neljä vuotta ja kymmenen päivää sitten, syksyn 2012 avaus. Oli aika mukava lukea silloisia arvioitamme Dylanin mahdollisuuksista: toiset epäilevämpiä, toiset optimistisempia. Seison edelleen ylväästi silloisten Dylan-perustelujeni takana :-) vaikka uumoilinkin Philip Rothin ehtivän kenties ennen häntä.”

Pienten harharetkien jälkeen Untolta löytyi tällekin viikolle oikea vastaus:

”Kunnes huomasin kotiseutuvihjeen viittaavankin edellisen viikon kirjailijaan, siis Olavi Paavolaiseen ja tämän kavereita taas olikin Ilmari Pimiä, jonka runo siis on kyseessä.

Helsinkiläinen Raila Rinne tuulettaa kahta voittajaa.

”Tänään on onnenpäivä Kirjavisan voiton ja Dylanin Nobelin ansiosta.

Runous ei ole vahva lajini, mutta annetut vihjeet olivat niin selkeät, että ryhdyin katsastamaan Tulenkantajien karjalaisjäseniä. Niinpä löysin Ilmari Pimiän, runoilijan Olavi Paavolaisen aikakaudelta ja – Kivennavalta! Niin oli myös Edith Södergran, Suomen Pohjoismaissa ehkä tunnetuin lyyrikko.

Ilmari Pimiä muistetaan Karjalan runoilijana teoksistaan ’Unen maa’ ja ’Rakas entinen Karjala’. Hänen ’Valitut runonsa’ julkaistiin 1948 ja sitten seurasi hiljaisuus. Pimiä hankki elantonsa kuvataiteen opettajana Tampereella, Viipurissa ja Helsingissä, jossa viimemainitussa hän palveli Kirkkopuiston tyttökoulua pitkään, vuosina 1940–1965. Työn päättäessään Pimiä on ollut siis jo 68-vuotias, mallia uusille eläkeläisille?

Sitaatin säkeet ovat Pimiän runosta ’Kuin linnut tumman veen’, joka sisältyy hänen 1980 julkaistuun runoja ja muistelmia kokoavaan teokseensa ’Jäivät seudut rakkahimmat’.”

V-P. Salminen Helsingistä saa hänkin tuoreen nobelistin mukaan vastaukseensa.
”Dylanille Nobelin-palkinto ja Ilmari Pimiä Kirjavisassa. Siinäpä lokakuisen torstaipäivän ulottuvuudet lyriikan osalta.
Pimiän runokokoelmiin eivät varmaan enää kovin monet tartu, mutta antologioissa hänen suosituimmat säkeensä elävät.
Itse löysin visarunon luopumisen tuntoja luotaavasta koosteesta nimeltä Päivänlasku (1982). Myöhäiseen keski-ikään jo saapuneena lukijana poimin oitis tuon teoksen itselleni kierrätyshyllystä äskettäin. Noissa hyllyissähän vallitseekin nykyään varsinainen runsaudenpula…”

* * *

Runotehtävien vankkumaton ystävä Tuulikki Lepomäki-Lahtinen Helsingistä tarkentaa vielä runon kokolma-alkuperää.
”Runo on Ilmari Pimiän Kuin linnut tumman veen. Tätä runoa esitetään paljon myös kuoroteoksena. Ilmari Pimiä oli syntynyt vuonna 1897 ja eli 92-vuotiaaksi. Hän syntyi Kivennavalla ja toimi piirustuksenopettajana myös Helsingissä. Hän oli Olavi Paavolaisen lapsuuden ystävä ja mukana Tulenkantajissa.

Runo on esikoisteoksesta ’Näkinkenkä’ vuodelta 1926. Karjala oli väkevästi mukana Pimiän runoissa. Viimeinen kokoelma ’Jäivät seudut rakkahimmat’ ilmestyi vuonna 1980.

Itselleni eivät Pimiän runot ole olleet kovinkaan tuttuja, johtuneeko siitä, että juureni ovat Hämeessä ja Uudellamaalla, eivät Karjalassa. Kyseinen runo on kuitenkin kaunis ja herkkä.”

Espoolainen Pertti Vuorelakin on ryhtynyt paikkaamaan aukkoa runosivistyksessään.

”Ilmari Pimiä (1897–1989) on minulle nimenä tuttu monista kirjallisista yhteyksistä, mutta mies ja hänen runonsa ovat jääneet tuntemattomiksi. Nyt oli aika korjata tämä puute.”

Tamperelaisella Irma Lehdolla tuntuu olevan runojen tunnistamisen tukena valokuvamuisti.

”Olin heti ensilukemalta varma, että olen lukenut tuon runon ennenkin ja jopa monta kertaa. Mutta runoilijaa en saanut mieleeni. Arvelin Aale Tynniä! Harhaan meni, mutta ei sittenkään pahasti. Hyllyssäni on opukset Tämän runon haluan kuulla 1 ja 2. Kakkososasta sivulta 246 löytyy Aale Tynnin runo ’Oi päivät, jolloin sydän kohmettuu’ jälkeen tuo Ilmari Pimiän runo ”Kuin linnut tumman veen…”, runokokoelmasta Näkinkenkä 1926.
Olin siis lukenut runot aina samalla kertaa, ja sama tuntohan niissä on; katoavaisuus ja kuoleman läheisyys.

Entä sitten Ilmari Pimiä? Enpä hänestä paljon ennen tätä tiennyt. Eikä ihme. Unto Kupiainen ei mainitse häntä kirjassaan ’Suomen kirjallisuuden vaiheet’. Se oli aikoinaan tenttikirjani, kun pänttäsin päähäni suomalaisia kirjailijoita ja runoilijoita. Olen pahoillani, rakas opettajani, puolestasi, sillä olisihan sinun myös yltä päältä karjalaisena pitänyt jollain tavoin mainita Olavi Paavolaisen lapsuudenystävänä tunnettu ja Tulenkantajiinkin kuulunut karjalaispoika Ilmari Pimiä.”

Mauri Panhelainen Jyväskylästä tietää Kupiaisen Pimiän toisissa yhteyksissä kyllä noteeranneen.

”Ilmari Pimiä ei ole tyypillinen Tulenkantaja, vaikka sen ydinjoukkoon seuraelämässä ja Paavolaisen kautta kuuluikin. Hänen runoutensa ei syökse tulista koneromantiikkaa tai kosmopoliittisia näkyjä, vaan se etsiytyy idylliseen karjalaiseen maisemaan, joka on Unto Kupiaisen mukaan on ’täynnä linnunlaulua, tuulen humua, auringon rusotusta, kasteisia niittyjä ja vesien kuultoa’. Luonnonlyyrikko, jos kuka.

Vanhempana Pimiästä tuli kotikyliinsä Kannakselle kaipaavien karjalaisten tulkki, joka teki juhla- ja muistorunoja juhliin ja pitäjäkirjoihin. Kivennavan suntion poikana hän oli kasvanut lähellä kirkkoa, jonka varjo lankesi aurinkoisina päivinä hänen kotitalonsa ylle. Sotien jälkeen Pimiä julkaisi kokoelman uskonnollisia runoja, jonka taustana olivat lapsuuden maisemat ja kokemukset.”

* * *
”Jahas, tämä olikin jatkotehtävä edelliseen”, toteaa Eero Reijonen, joka viestiä kirjoittaessaan jatkoi yhä lomaansa Kreikan saaristossa.
”Ei Paavolainen, eikä viikon visataitelijakaan, ollut kolmesta kovasta kivennapalaisesta runoilijasta se paras. Titteli kuuluu Edith Södergranille, edelläkävijälle, vaikka tämä ehti kuollakin jo ennen kuin tulenkantajien valkea kunnolla edes syttyi. Oikeastaan ainoa runon täysammattilainen porukassa. – – –

Sokrates-aukiolle vielä muutamaksi päiväksi palanneelle visalomailijalle Ilmari Pimiä muistuu mieleen kolmantena miehenä Olavi Paavolaisen ja Pentti Haanpään ryyppysakissa Haanpään varusmiesaikana Kiviniemen kasarmilla. Paavolainen teilasi tämän tapaamisen innoittamana ’Kentän ja Kasarmin’ ja Haanpään itsensäkin.- – –

Kelpo runoilija Ilmari Pimiä toki oli. Itse tutustuin taiteilijaan jo nöösipoikana Alppilassa. Parhaan kaverini kannakselainen, vieläpä kivennapalainen isä oli hankkinut muutaman kirjan hyllykköönsä ’Rakas entinen Karjala’ -teoksen, jota minä, Tex Willereihin tilapäisesti kyllästyttyäni lueskelin. Paavolaisen proosaa ja Pimiän lyriikkaa, eikä se silloinkaan muistaakseni ainakaan kalanmaksaöljyä pahemmalta maistunut. – – –

Visarunoilija lähetti Nuoren Voiman liittoon, tuohon tuon ajan taiteilijoiden perus-, keski- ja melkein korkeakouluunkin, työnäytteenään runonsa ’Luostarinpuutarha’. NVL:n palaute oli suurta taidetta sekin, Monty Python  -luokkaa: ’Runo on liian hyvä vasta-alkajan työksi. Emme voi julkaista.’ Myöhemmin toki sekin kelpasi, samoin kuin samoihin aikoihin syntynyt visarunokin.”

Sirpa Taskinen Helsingistä on joutunut penkomaan vastausta syvältä.

”Ilmari Pimiä (1897–1989) on jäänyt niin unohduksiin, että pääkaupunkiseudulla hänen runokokoelmansa löytyvät enää Pasilan kirjaston varastosta. Ja joudun tunnustamaan, että vaikka kolmisenkymmentä hänen runoistaan on sävelletty, en muista kuulleeni niistä yhtäkään. En edes hänen parhaimmakseen arvioitua visarunoaan Kuin linnut tumman veen (esikoiskokoelmasta Näkinkenkä 1926), vaikka siitä on olemassa peräti viisi sävellystä! – – –

Pimiän runot ovat luonnonlyriikkaa, tunnelmamaalausta. Se saavutti aikanaan suurta vastakaikua; hän oli jo ennen sotia Kannaksella tunnettu juhlarunoilija, jonka runoja esitettiin pienissä ja suurissa tilaisuuksissa. Sotien jälkeen hän tulkitsi koskettavasti siirtoväen tuntoja ja erityisesti kaipuuta menetetyille kotiseuduille.”

Vilkkaan viikon muita tietäjiä olivat Marja-Liisa Julkunen Joensuusta, Tuula Rinkinen Hyvinkäältä, Juhani Niemi Hangosta ja Erkki Viertola. Palkinto Irma Lehdolle. (rb)

Viikon 43 sitaatti

Tällä kertaa sitaatti on sisällöllisesti aika poikkeuksellinen, todellista namedroppingia. Ehkä nimilitaniasta on itsessään jo vihjeeksi, mutta lisätään vielä, että tämä palkittu esikoisteos tietysti myös filmattiin, ja suomalaisittain menestyksekkäästi.
Kuka kirjoitti mitä? Vastaukset 2.11. mennessä osoitteella Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 HKI tai meilitse kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Sitten hän luetteli hirveästi nimiä. Minusta se kuulosti siltä kuin hän olisi laskenut tuhanteen niin kuin matikankirjassa.
Katten musen, tiotusen.
Kekkonen, Chaplin, Onassis, Olof Palme, Nixon, Gunnar Helén, Lennart Hyland, Henry Kissinger, Carl-Gustaf Lindstedt, kenraali Franco, Evert Taube, Ohukainen ja Paksukainen, Lasse Holmqvist, kuningas, Beppe Wolgers, Gunnar Larsson, Kjell Isaksson, Gösta Petterson, Pelle Svensson, Roger Moore, Yves Montand, Pekka Langer, Per-Olov Enquist, Che Guevara, Bob Dylan, Elvis, Mao ja Ingmar Bergman.
Kun tilanne näyttää tältä, voi helposti luulla että vain miehet kuolevat, äiti sanoi sitten.”

Keskustelua aiheesta

Jari Tervo kirjamessujen avajaisissa: ”Kaunokirjallisuus edistää empatiakykyämme”

Kuva: Kari Hulkko
avajaiset
Maarit Feldt-Ranta paljasti olevansa innoissaan päästyään kirjamessujen avajaisissa "lämppäämään salaista ihastustaan" Jari Tervoa.

Helsingin kirjamessujen pääteema on tänä vuonna Pohjoismaat. Neljän päivän aikana messuilla esiintyy yli 50 kirjailijavierasta Pohjolan naapurimaistamme. Ajan hermolla ollaan siinä mielessä, että ensi tiistaina jaettavan Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaista messuilla esittäytyy peräti yhdeksän.

Messuteeman merkeissä avajaisissa  puhunut  PN:n Suomen valtuuskunnan  varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta kiitteli messujärjestäjiä hienosta teemavalinnasta, ja totesi, että Pohjoismaat muodostaa kulttuurisesti ainutlaatuisen alueen, jossa kirjallisuus on aina ollut arvossaan.

Omaa suhdettaan kirjallisuuteen ja lukemiseen Feldt-Ranta kuvasi muistolla  eräästä lapsuuden huippuhetkestä.

– Vuoden kohokohtia oli, kun tammikuussa ilmesty kirja-alennusmyyntien luettelo. Kokoonnuimme koko perhe sitä selaamaan, ja me lapset saimme tilata vuosittain aina muutaman kirjan.

Feldt-Rannan rakkaus kirjaan on säilynyt aikuisiälle:

– Tässä digitalisoituneessa ajassa kirjaan tarttuminen tekee minun oloni turvalliseksi.

”Nämä päivät eivät todellakaan ole Euroopan huippuhetkiä”

Messujen varsinaisen avajaispuheenpitänyt kirjailija Jari Tervo käytti tapansa mukaan tilaisuutta hyväkseen ja suomi rajusti Suomen ja koko EU:n muukalaiskammoista ilmapiiriä ja pakolaispolitiikkaa.

– Me suomalaiset olemme muitten eurooppalaisten joukossa uskoneet ihmisoikeuksista huolehtimisen Turkille, joka ei tule koskaan pääsemään Euroopan Unionin jäseneksi juuri sen vuoksi, että se ei kunnioita ihmisoikeuksia, Tervo jyrisi.

Hän kutsui Turkkia hädänalaisten pakolaisten auttamisessa ”alihankkijaksemme”, joka on Tervon mukaan diktatorisesti hallittu maa, jonka päämies pitää äskeistä vallankaappausyritystä Jumalan lahjana.

– Se on mahdollistanut Turkissa kurin koventamisen, kymmenien tuhansien oihmisten vangitsemisen ja yksinvallan sementoinnin.

Turkin politiikan ryöpytyksen rinnalla myös kotimainen oikea äärilaita sai Tervola täyslaidallisen. Hän tarttu muun muassa perussuomalaisen kansanedustaja Juha Eerolan kommenttiin Helsingissä äärioikeiston mielenosoituksessa tapahtuneeseen kuolemantuottamukseen, jota tämä kuvaili ”ikäväksi sattumukseksi”

– Natsiväkivalta ei koskaan ole ikävä ”sattumus”. Kun lepakko yölennollaan törmää tuulivoimalan potkuriin, se on ikävä sattumus.

Puheensa lopussa Tervo  pääsi kirjallisuusaiheeseenkin, mutta senkin hän sai kytketyksi päivän pääteemaansa.

– Edelleen paras tapa sujahtaa toisen ihmisen nahkoihin on kaunokirjallisuuden lukeminen. Se edistää empatiakykyämme, myötäelämistä.  Ellei elä myötä, ei olä ollenkaan.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: ”Lennokas tyylitaituri, keikaroiva kameleontti”

paavolainenolavi-1200x675
Olavi Paavolainen onnistui Synkällä yksinpuhelullaan hämmentämään monia.

Turun kirjamessuilla vieraillut visaukko löysi erään antikvariaatin messutiskiltä pitkään haikailemansa kirjan, joka piti esipuhepäiväyksen vuoksi lyödä sitten saman tien visakansan syyniin. Runsaan palautteen tehtävä tuottikin.

Marja-Liisa Julkunen Joensuusta avaa pelin

”Kyseessä on Olavi Paavolaisen – ehkä juuri kirjan synnnyttämän kohun vuoksi – viimeiseksi jääneestä kirjasta ’Synkkä yksinpuhelu’, jota sotapäiväkirjaksikin kutsutaan.
Paavolaisella oli tapana kirjoittaa pieniä lappusia, jotka olivat julkaistavan kirjan pohjana. Synkän yksinpuhelun laput alkavat 8.8.1939 ja päättyvät 8.11.1945.

Paavolaisen hyvä ystävä Matti Kurjensaari pitää ”avainlappuna” seuraavaa: ’Tiedän, että sodan hemkilökohtainen elämättä jättäminen on se syöpä, joka kaivaa sisimpääni. Sillä sota on ainoa mittapuu, jota meidän aikamme käyttää. Olkoon se oikein tai ei – sama se. Riitelen tuosta asiasta ehtimiseen poikien kanssa. TK-miehenä oleminen on naurettava, tragikoominen korvike. Jos en olisi upseeri, tahtoisin olla rintamalla. En pelkää kuolemaa, mutta upseerina pelkään vastuuta toisten elämästä.’”

Helsinkiläinen Sirpa Taskinen on ollut sattumoisin juuri asian äärellä.

”Kuinka ollakaan, olen juuri lueskellut Panu Rajalan Paavolais-elämänkertaa ’Tulisoihtu pimeään’. Siinä tietenkin käsitellään perusteellisesti Synkän yksinpuhelun (1946) valmistelua ja sen saamaa vastaanottoa. Paavolainen jäi kiinni jälkiviisastelusta eli päiväkirjansa muokkaamisesta ja joistain asiavirheistä, joihin tartuttiin hanakasti. Rajalan arvelun mukaan mustamaalauksessa kunnostautui erityisesti V. A. Koskenniemi vaimoineen, mutta innolla paneutuivat haukkumiseen myös monet muut Paavolaisen aikaisemmin mollaamat tahot ja muutoin vain innokkaat piskit.

Toki myötämielisiäkin arviointeja oli, mutta yleiskuva jäi kielteiseksi. Kunnianpalautus tuli vasta 1960 Eino Leinon palkinnon muodossa.”

Vexi Lehto Salosta on jo tarttumassa Paavolaisen vihdoin julkaistuihin Neuvostoliiton retken ylöskirjauksiin.

”Visakirja olen lukenut muistaakseni 70-luvulla, eikä se silloin ilmeisesti tehnyt minuun suurta vaikutusta. Ilmestymisajankohtanaan kirja on varmasti ollut järisyttävämpi.

Paavolaisen kirjoja olen vuosikymmenten varrella lukenut, ’uusimpaankin’ aion tutustua kunhan saan ’Volga virtaa nyt Moskovaan -teoksen käpäliini. Paavolaisen kirjat ovat tutustumisen ja lukemisen arvoisia.”

Helsinkiläinen takavuosien pallovirtuoosi (ja muuten visaäijän joukkuekaveri) V-P Salminen avaa mukavan pesishenkisissä tunnelmissa.

”Syyskauden avauksessa en saanut visalukkarin syötöistä aikaan muuta kuin huteja. Mutta nyt lähtee. Toivottavasti ei mene takalaittomaksi.
Olavi Paavolainen on näköjään sivuutettu kirjavisassa 24 vuoden ajan. Tämä ei kylläkään kerro mistään yleisemmästä unohduksesta. Uusia Paavolaiseen liittyviä julkaisuja kun on saatu ihan viime vuosinakin.

Lennokas tyylitaituri, keikaroiva kameleontti – suomalaisittain Paavolainen edustaa kulttuurikirjoittamista parhaimmillaan ja pahimmillaan. ’Olen temmannut irti älyn katkaisijan ja antanut vain tunteen ja vaistojen puhua.’ (Lähtö ja loitsu)”

* * *

Mauri Panhelainen Jyväskylästä tuumailee teoksesta näin:

”Synkkään yksinpuheluun sisältyy sisältyy kasapäin kiinnostavia episodeja ja havaintoja. Syyskuussa 1941 – menestyvän hyökkäysvaiheen vanavedessä – TK-miehet Paavolainen, Martti Haavio ja Sakari Pälsi kiertelevät tutkimassa ja valokuvaamassa Itä-Karjalan valloitettuja kyliä.

Paavolainen panee merkille, että karjalaisväestö on laimean myötäsukainen uusille isännille. Sen sijaan vepsäläiset, joiden vauraan näköisiä kyliä löytyy Äänisen rannoilta Petroskoin valtauksen jälkeen, ovat pidättyväisiä, suorastaan torjuvia. Haavio sanoo, että vepsäläiset ovat Itä-Karjalan hämäläisiä, mutta Paavolaisen mielestä kylmyyttä ei voi noin yksinkertaisesti selittää.”

Espoolainen Eero Reijonen on ratkonut visaa sivistävissä maisemissa.

”Visaisännän ajoitus pakottaa lomailevan visakallon varjoon, toki kirpeän juoman kera. Ja jättämään vaimon agoralle pitämään kojukauppiaille synkkää yksinpuheluaan. Puitteet ovat toki sopivat; ikkunan alla olevan aukion nimi näkyy olevan Sokrates.

Tekijästä on visaajalle muodostunut ristiriitainen kokonaiskuva. Visakirja, kirjailijan merkkiteos on kestänyt hyvin aikaa, tai oikeastaan se on uudelleen ajankohtainen. Valitettavasti.

Tekijän ajan johtavimpana arvostelijana suorittama Pentti Haanpään ’Kentän ja kasarmin’ teurastus 20-luvun lopulla oli joukon mukana ajamassa Piippolan kirjailijaa julkaisukieltoon, joka vaikutti paljon rankemmalta seuraukselta kuin kannakselaisen kansanedustajasuvun vesan saama omiensa selänkääntö. Haanpään saama arvostelu oli yksi törkeimmistä ja sitä paitsi yksi täysin metsään menneistä arvioinneista ikinä. – – –

Olen Paavo Haavikon kansaa melkein samaa mieltä siinä, että kirjailijoista Suomeen riittäisivät Aleksis Kiven ja Pentti Haanpään patsaat. Jälkimmäistä saataneen odottaa hamaan maailma tappiin.

Veteli tuleva visakirjailija onneksi korville ns. ystäviäänkin, tässä tapauksessa ihan aiheesta ”Suursiivous eli kirjallisessa lastenkamarissa (1932) ” on puolihävytön ja muutenkin mukava luettava ja opetti varmaan Mika Waltariakin ns. tavoille. – – –

Ensimmäinen muistikuva visateoksesta on ajalta ennen lukiota ’Tossusta’, jota myös Sörkän Norssiksi tituleerattiin. Joku varhaiskypsä vekara, todennäköisesti joku ylempien luokkien ns. ’Tannerin-koplalaisen’ pikkuveli piti äidinkielen tunnilla esitelmän visakirjasta. Itse esitelmästä en muista mitään, mutta jälkiseuraamukset sitä paremmin. Koulumme vararehtori, sama maantiedonlehtori, jota Alpo Ruuth kuvaa kirjassaan ’Kämppä’, omisti koko seuraavan maantiedontunnin siihen, että hän valisti meitä totuuksilla suuresta naapurikansasta, siitä jota kuvaamaan on olemassa viisikirjaiminen sana, jota kouluhallitus on kieltäytynyt käyttämästä.

Kotona kaivoin tietysti esiin tämän mielenkiintoisen kirjan. Pettymyksekseni Myklen ’Punainen rubiini’, kaverilta lainattu kohukirja, oli tuntunut pojankossista paljon kiinnostavammalta. Niin se nuoruus kuluu: Tämä vanha äijänkäppänä Sokrateen aukion varrella ei enää paljon välitä minkään värisistä rubiineista, mutta synkkää yksinpuhelua hän kyllä arvostaa.”

* * *

Tamperelainen Jari-Pekka Vuorela sanoo tehtävää helpoksi tapaukseksi…

”Mutta vihje tarjoaa kiintoisaa suomalaista kustannushistoriaa. Ensimmäisen painoksenhan julkaisi WSOY, mutta myöhemmät Otava. Pingviinikirjoihin Paavolainen pääsi tosiaan Kailan, Reichin ja kumppanien kanssa.

Kun luin kirjan koululaisena, elettiin jo television ja supermarkettien aikaa, mutta melkein puolen vuosisadan kuluttua tajuan, että useimmille sota ei silloin ollut muinaishistoriaa.
Paavolainenhan oli silloin jo kuollut vietettyään viimeiset vuotensa Radioteatterin johtajana. Eipä hänestä kai siinäkään hommassa suurta haittaa ollut.
Niin sanoakseni ammatillisista syistä Synkkä yksinpuhelu on epäilemättä edelleen helpoimmin sisäistyviä sotakirjoja.”

Raila Rinne Helsingin ”Pasilan vihreältä laidalta” kiinnittää myös huomionsa laatuisaan pokkarisarjaan.

”Vinkin kirjailijanimet johdattivat Otavaan, joka näkyy 1980-luvulla julkaisseen taskukirjasarjaa Pingviinikirjat. Omakin Synkän yksinpuhelun kappaleeni kuuluu tähän aiemmin kokonaan havaitsemattomaani sarjaan ja on painettu 1982. Kiitoksia, tulipa nyt sekin sarja tutuksi.”

Ossi Lehtiö Tervakoskelta on lukenut leimoja kirjailijan nahasta

”Useita ja erilaisia leimoja kirjailijaan lyötiin sotien välillä, kun hän siivosi lastentarhaa. Osallistuminen Hitlerin mahtaviin propagandatilaisuuksiin leimasi hänet vähintään natsiksi. Piti oikaista kuvaa ja lähteä sinne, minne osa natseistakin lähti sodan jälkeen. Ja matka suureen ja mahtavaan Staliniaan oli sitten vuorossa, vaan se ei siis ehtinyt aikalaiskirjaksi.

Sodan jälkeen Olavi Paavolaisen pettymys purkautui rajuna ja mielenkiintoisen kirjan nimeltä Synkkä yksipuhelu. Siinä hän tavallista paremmin kansainväliseen tietoon päässeenä purkaa tuntojaa. Ja taas oli älämölö valmis.”

Perusvisalainen Pertti Vuorela Espoosta päättää tämän kerran muistelot.

”Muistan lukeneeni Synkän yksinpuhelun vasta joskus 1960-luvulla opiskeluaikana. Se hautautui kuitenkin muiden myllerrysten ja opintokiireiden alle. Päiväkirjan tarkkuus, poleemisuus ja mainio kieli jäivät silti mieleeni.

Luin nyt uudestaan päiväkirjaa. Edelleen kiinnittää huomiota se, että Olavi Paavolainen oli eläytyvä ajan ja hetken tarkkailija, joka huomasi nykykielellä sanottuna myös heikot signaalit. Hän kirjoitti tuosta ajasta epäilevää monologia, joka kyseenalaisti virallisena totuutena pidetyt asiat. Kirjassa on myös tarkkoja havaintoja rintamalta ja jopa vankileiriltä kuten TK-mieheltä sopii odottaakin. Tuntuu myös siltä, että tuodessaan esiin virallisen totuuden kääntöpuolen, se valmisti maaperää Väinö Linnan Tuntemattomalle sotilaalle. Kielellisestikään teksti ei tunnu vanhalta.”

Paavolaisen tunnistajia olivat myös Juhani Niemi, Hanko ja Aulikki Holma, Turku.

Palkittu olkoon Vexi Lehto. (rb)

Viikon 42 sitaatti

Kesällä tuli kuluneeksi 30 vuotta tämän maansa erään tunnetuimman kirjailijan kuolemasta. Tätä Garcia Marqueziinkin rinnastettua lyhyen proosan mestaria suomennettiin vielä 1990-luvullakin, ja sitä satoa on myös visateos. Sen yli sadasta ”hakusanasta” löytyy kiehtovaa väkeä: amfisbaina, basiliski, eläin josta E. A. Poe uneksi, kahlittu emakko, musteapina ja monia muita.
Kuka on kirjoittanut ja minkä mainion teoksen? Vastaukset 26.10. mennessä osoitteeseen Demokraatti/ Kirjavisa, PL 338 tai kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Englannin kielessä esiintyy sanonta ’grin like a Cheshire cat’ (’irvistää kuin Cheshiren kissa’). Sen syntyperää on yritetty selittää monin eri tavoin. Yksi selitys on, että Cheshiren seudulla myytiin aikoinaan irvailevan kissan muotoisia juustoja. On myös väitetty, että Cheshiren nimeäminen kreivikunnaksi (earldom) olisi herättänyt suurta hilpeyttä alueen kissoissa. Yhden tulkinnan mukaan Rikhard III:n aikaan alueella toimi Caterling-niminen metsänvartija, joka virnisteli kammottavalla tavalla salamesästäjiä jahdatessaan.”

Keskustelua aiheesta

”Haluaisin heitä vieläkin siitä tilille” – Mauri Kunnasta sapettaa entisten taistolaisten kohtelu silkkihansikkain

Kuva: Jari Soini
42-kunnas-verkkoon
Poliitikoista Paavo Lipponen tehnyt vuosien varrella vaikutuksen Mauri Kunnakseen. – Hän on vahva tyyppi ja se vetosi minuun, Kunnas sanoo.

Kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja graafikko Mauri Kunnas on halunnut koko elämänsä pysytellä irti politiikasta, mutta mielipiteitä häneltä ei ole siitä puuttunut.

Kunnas kummastelee, miten fiksut ihmiset saattoivat 1970-luvulla puolustaa Neuvostoliiton diktatuuria ja pakkovaltaa. Heidän joukossaan oli myös Björn Wahlroos.

– Voimakas taistolaisuus tunki joka paikkaan. Haluaisin heitä vieläkin siitä tilille. Vähän harmittaa, että entisiä taistolaisia kohdellaan yhä silkkihansikkain, hän summaa.

Opiskeluaikana Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa vasemmistolaisuus näkyi ja kuului, ja sekös ärsytti Kunnasta. Vasemmistoryhmittymä piti säännöllisesti koulun salissa kokouksiaan, jossa he paasasivat milloin mistäkin asiasta.

Kunnas sanoi kerran porukalle vastaan.

Sanomisensa sisältöä hän ei muista, olennaista oli vastavirtaan asettuminen. Vaiti olleet kaverit tulivat taputtelemaan selkään.

”Voimakas taistolaisuus tunki joka paikkaan.”

Toisen kerran Kunnas heitti porukan Kuuban kommunismi-puheisiin, ”ei pidä paikkaansa”, vaikka hän ei tiennyt, mikä asioiden todellinen laita oli. Hän kuitenkin huomasi, ettei vastapuolikaan tiennyt. Sen jälkeen kokousten pitäjien pasmat olivat sekaisin, ja muutkin innostuivat huutelemaan heille.

– Niin taiteen piirissä kuin politiikassa kaikki Neuvostoliitosta tuleva oli upeaa. Moni on puolustautunut jälkikäteen sillä, ettei silloin vielä tiedetty asioista, mutta kyllä helvetin hyvin tiedettiin. Se oli niin yksisilmäistä touhua, Kunnas lataa.

Kunnaksella on selkeä työväentausta.

Hänen kaksi enoaan oli punakaartissa. Isovanhemmat Josefina ja Juho Lastunen olivat perustamassa Tyrvään työväenyhdistystä. Mummola sijaitsi kotitalon lähellä. Josefina oli arkiuskovainen, tiukka ja terävä-älyinen, jota koko suku kuunteli ja kunnioitti. Kotona ei kuitenkaan kukaan puhunut politiikasta.

Josefina oli aloittamassa myös koulukeittolatoimintaa. Puuseppäisoisä Juho koki 1860-luvun kovat nälkävuodet, joista Mauri kuuli monia tarinoita. Isoisäänsä Kunnas ei kuitenkaan ehtinyt nähdä.

Isänisä oli puolestaan perustamassa Sarkolan työväenyhdistystä. Edesmennyt Hämeen läänin maaherra, demari Risto Tainio oli yksi mieleenpainuvista naapureista.

– Kasvuympäristöni oli sosialidemokraattista maailmaa, vaikka taistolaisuus sotki sitä vähän, Kunnas kiteyttää.

Lue koko Mauri Kunnaksen haastattelu torstain 20. lokakuuta Demokraatista ja katso video, jossa Mauri Kunnas kommentoi kirjan aseman säilymistä lasten maailmassa.

D-Studio: Miten kirja pärjää lasten maailmassa, Mauri Kunnas?

Kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja graafikko Mauri Kunnas lienee tasavallan paras vastaaja kysymykseen, miten saada lapsi kiinnostumaan kirjasta kaiken muun tarjonnan ja hälinän keskellä.

Kysymystä mielessään pyörittelevä kirjailija muistuttaa, että lapsille on tarjolla tekstikirjoja ja kuvakirjoja.

Hän toteaa hahmottavansa ensisijaisesti sen, mitä on tehtävissä kuvakirjojen puolella.

– Luottaisin kuviin ja kuvien voimaan, Mauri Kunnas sanoo.

Perinteinen kirja toimii hänen mielestään edelleen hyvänä pohjana, alustana.

– Sillä on paljon etuja sähkömediaan verrattuna, Kunnas painottaa.

– Uskoisin, että kuvakirja säilyy.

Kunnaksen mukaan käynnissä on kuitenkin ”kauhea kamppailu ajasta”.

D-Studio on Demokraatin videotuotantoa verkossa.

Keskustelua aiheesta