Huvudnyheter

Bollen tillbaka hos Centern – tisdagen blir avgörande för regeringen

Foto: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
Mycket har hänt på bara några månader, sedan regeringens budget presenterades i september. Blir Centern och Katri Kulmunis (andra från vänster) misstroende statsminister Antti Rinnes fall?

Sent på måndagen, efter ett långt möte med partistyrelsen, kastade Antti Rinne tillbaka bollen till Centern i den match som under måndagen tog formen av en regeringskris. Han kräver nu ett tydligt svar: är Centern redo att fortsätta samarbetet eller inte? 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Centerns vacklande stöd för statsminister Antti Rinne har utvecklat sig till en regelrätt regeringskris. Även om Centern än så länge inte har nämnt Rinne vid namn eller ens uttryckligen krävt hans avgång är det tydligt att förtroendet för SDP:s partiledare är avgörande för regeringens öde.

 

Klockan 14 på tisdagen inleds den planerade interpellationsdebatten i riksdagen, om Rinne inte avgått innan det. På onsdagen röstar sedan riksdagen om förtroendet för regeringen.

 

Lyckas inte Rinne få Centerns stöd i omröstningen faller regeringen och ett nyval väntar. Det är sannolikt inte ett önskvärt scenario för något av regeringspartierna, med tanke på de senaste opinionsmätningarna. Vid ett nyval förväntas Sannfinländarna bli de stora vinnarna – och åtminstone SDP tappa stort.

 

Om Rinne istället lämnar in sin och regeringens avskedsansökan till presidenten inleds istället nya regeringsförhandlingar, där den stora frågan sannolikt skulle bli valet av statsminister. Centern har signalerat att man nog är redo att fortsätta med regeringsbasen och -programmet, men saknar förtroende för Rinne som statsminister.

 

Inom SDP finns det av förståeliga skäl ett motstånd mot detta, eftersom det sannolikt också skulle innebära ett byte av partiordförande – på Centerns begäran. Potentiella ordförandenamn som lades fram under gårdagen är partiets vice ordförande, kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman.

 

Partisekreterare Antton Rönnholm betonade ändå på måndag kväll, efter partistyrelsens möte, att partiordförande Rinne fortfarande åtnjuter partiledningens och -styrelsens fulla stöd. Bollen är nu hos Centern, som Rinne kräver på klara besked under tisdagen.

 

– I kväll har vi diskuterat situationen, och jag måste konstatera att om min kommunikation kallats otydligt så har Centerns kommunikation varit ännu mer otydlig, sade Rinne till pressen utanför partikansliet i Hagnäs.

 

Rinne vill nu veta om partiet är redo att fortsätta samarbetet med regeringen och statsministern eller inte. Han sade sent på måndagen till Helsingin Sanomat att han kommer försöka boka ett möte med Kulmuni på tisdag morgon, i syfte att få ett svar och utgående från det dra sina slutsatser om vägen framåt. Tisdagen blir alltså avgörande för regeringen Rinnes framtid.

 

Riksdagsgrupperna träffas

 

Mötet mellan Rinne och Centerns ledning hölls enligt planerna på tisdag morgon, från klockan 9 framåt. Centern upprepade efter det gårdagens budskap om att man vill se en handlingskraftig regering och inte har förtroende för Rinne.

 

Båda partiernas riksdagsgrupper träffas som bäst. Iltalehti rapporterar, med hänvisning till sina källor, att Rinne ska träffa presidenten klockan 12. Då väntas statsministern avgå. Enligt andra källor vill Rinne föra fram Sanna Marin som ersättare, men trots det fortsätta som partiledare.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE