Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Boris Johnson lupaa Britannian ottavan vastaan hongkongilaisia – “Jos Kiina osoittaa pelot oikeutetuiksi”

Britannian ja Kiinan sanasota Hongkongista otti keskiviikkona uusia kierroksia, kun Britannian johto viestitti jo varautuvansa massiiviseen poismuuttoon Kiinalle kuuluvalta erityishallintoalueelta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pääministeri Boris Johnson lupasi Britannian ottavan vastaan hongkongilaisia, jos Kiina ottaa kiistellyn turvallisuuslain käyttöön erityishallintoalueella. Kirjoitus julkaistiin Hongkongissa ilmestyvässä South China Morning Postissa.

– Monet Hongkongissa pelkäävät elämäntapansa, jota Kiina on luvannut suojella, olevan uhattuna. Jos Kiina osoittaa pelot oikeutetuiksi, Britannia ei voi hyvällä omallatunnolla vain kohauttaa olkapäitään ja mennä pois. Sen sijaan meidän on kunnioitettava sitoumuksiamme ja tarjottava vaihtoehto, Johnson kirjoitti.

Kiinan vastausta ei tarvinnut kauaa odottaa. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Britannian sekaantuminen Hongkongin asioihin kostautuu Britannialle itselleen. Britannian olisi syytä luopua siirtomaa-ajan ajattelutavastaan ja tunnustaa se tosiasia, että Hongkong on palannut Kiinan hallintaan, tiedottaja lisäsi.

Noin 350 000:lla Hongkongin asukkaalla on Britannian merentakaisten alueiden kansalaisuus, British National (Overseas), BN(O). Lisäksi 2,5 miljoonalla hongkongilaisella on oikeus hakea sitä.

Johnsonin mukaan Britannia on valmis uudistamaan maahanmuuttosääntöjään siten, että BN(O)-passi oikeuttaisi aiempaan pidempään oleskeluun maassa ja avaisi mahdollisuuden hakea kansalaisuutta.

Keskusteluja liittolaisten kanssa

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kertoi jo tiistaina keskustelleensa hongkongilaisten mahdolliseen joukkopakoon varautumisesta Britannian liittolaisten kanssa. Raab kertoi puhuneensa niin kutsutun Five Eyes -tiedusteluyhteisön kanssa, johon kuuluvat Britannian ohella Yhdysvallat, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia.

Johnson vetosi lehtikirjoituksessaan Kiinaan, etteivät kaavaillut maahanmuuttojärjestelyt olisi tarpeen.

– Odotamme Kiinan noudattavan kansainvälisiä sopimuksia juuri sen vuoksi, että meidän puolestamme Kiina on tervetullut maailmanyhteisön johtavien jäsenten joukkoon, Johnson muotoilee.

Britannia luovutti Hongkongin hallinnan Kiinalle vuonna 1997. Samalla sovittiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteesta, jonka mukaan hongkongilaiset säilyttävät itsehallintonsa ja vapautensa 50 vuoden ajan. Vain ulkosuhteiden ja puolustusasioiden hoito siirtyi Pekingiin.

Johnsonin lehtikirjoitus osui herkkään aikaan, sillä torstaina on Tiananmenin verilöylyn vuosipäivä. Hongkong on kieltänyt vuoden 1989 tapahtumien muistotilaisuudet, mutta monien uskotaan uhmaavan kieltoa.

Samaan aikaan Hongkongin alueparlamentti äänestänee laista, joka kieltäisi Kiinan kansallislaulun halventamisen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE