Internationellt

Bränslebrist hotar sjukvården i Gaza

Foto: Mohammed Omer/IPS
Kö vid bensinstation i Gaza City.
Foto: Mohammed Omer/IPS
Kö vid bensinstation i Gaza City.
Foto: Mohammed Omer/IPS
Kö vid bensinstation i Gaza City.

FN varnar för en snabbt försämrad humanitär situation i Gaza där den akuta bristen på bränsle får långtgående konsekvenser.

 

FN-organ vädjar om stöd från biståndsgivare eftersom bränslebristen inom kort kan leda till att viktiga verksamheter drabbas allvarligt i Gaza.

Världsorganisationens generalsekreterare Antonio Guterres underströk i början av veckan att Gaza befinner sig i en ”konstant humanitär nöd”, där ”två miljoner palestinier dagligen kämpar med en sammanfallen infrastruktur, en elkris, en brist på grundläggande service”.

Bränslebristen hotar nu de sjukhus och avloppsverk i Gaza som är beroende av elgeneratorer för att kunna fungera.

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, uppger att akutsjukvården och många olika typer av behandlingar hotas om inte bränslereserverna snart fylls på. Dessutom kan avloppssystem, avsaltningsanläggningar och sophantering drabbas.

– Sjukhus har redan börjar stänga. Flera leverantörer av service kommer att tvingas upphöra med sin verksamhet under de kommande veckorna om inte resurser tillkommer, och situationen kommer att förvärras dramatiskt – vilket hotar att drabba hela befolkningen, säger Roberto Valent, som är OCHA:s humanitära koordinator i Gaza.

– Vi kan inte tillåta att detta sker, tillägger han.

Hittills uppges 16 sjukhus och vårdcentraler ha fått stänga. Detta samtidigt som barnsjukhuset al-Durra ska ha tvingats att drastiskt skära ner på verksamheten på grund av bristen på bränsle.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bedrivs akutvården vid sjukhuset Best Hanoun på minimal kapacitet och dess bränslereserver beräknas bara räcka till mitten av nästa månad.

OCHA uppger att det behövs 6,5 miljoner dollar för att få fram 7,7 miljoner liter bränsle till Gaza. I en vädjan uppger organet att detta är det minimum som krävs för att undvika att samhällsservicen faller samman.

– Det behövs omedelbart stöd från biståndsgivare för att se till att de utsatta palestinierna i Gaza får tillgång till livsavgörande sjukvård, till vatten och fungerande avlopp, säger Roberto Valent.

Nyligen meddelade USA att man kommer att drastiskt minska sina bidrag till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Närmare 65 miljoner dollar har dragits tillbaka från FN-organet, som hjälper över fem miljoner flyktingar i regionen med bland annat sjukvård och social service.

Energikrisen i Gaza började redan 2006, men förvärrades under förra året på grund av en schism mellan de palestinska myndigheterna i Ramallah och Gaza kring finansieringen och beskattningen av bränsle, samt Israels efterföljande beslut om att minska elleveranserna till områdena.

 

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast