Internationellt

Brasilien valde en president som föredrar militärdiktaturen

Pixabay
Pixabay
Pixabay

Extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro vann presidentvalets andra omgång i Brasilien med 55 procent av rösterna. Ett större spänningsmoment än själva valet är hur demokratin kommer att kunna överleva när majoriteten föredrog en kandidat som upplever att militärdiktaturen fungerade bättre som ett system.

Arbetarpartiets Fernando Haddad fick till stånd en stark slutspurt men med 45 procent av rösterna fick han ändå se sig klart besegrad.

 

En av de första som gratulerade Bolsonaro till segern var Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Gratulationerna berodde knappast enbart på att Brasilien nu får en president med ett italienskt släktnamn utan framför allt på de ideologiska likheterna de två högerpopulisterna emellan. Stilen är också mycket liknande, precis som Bolsonaro är Salvini känd för att skymfa sina motståndare fränt. Den totala respektlösheten inför medmänniskan och känslan av att etablissemanget nu skakas om ordentligt tycks gå hem hos stora väljarskaror.

 

“Korruptionsskandalerna fick de brasilianska väljarna att proteströsta”

 

Bolsonaros och Salvinis framgångar vittnar om en global högerpopulistisk våg som hotar att skölja den brasilianska demokratin och mycket annat med sig.

 

Korruptionsskandalerna fick de brasilianska väljarna att proteströsta på extremhögern. När både den etablerade vänstern och den etablerade högern hade misskrediterats tillräckligt, uppstod extremhögern som ett oprövat kort. Många såg i Bolsonaro den enda obefläckade politikern i ett genomkorrumperat land. Hans våldsbejakande retorik fick väljarna att tro att tuffa tag och tortyr biter på kriminaliteten. I extrema ideologier är utrensningstanken ofta central och genom sin korruption bidrog de etablerade politikerna till sin undergång.

 

Bolsonaro kommer självfallet att behöva den etablerade högern till stöd om han ska regera landet effektivt. Just därför är marknadsliberal åtstramningspolitik att vänta, även om många fattiga väljare trodde på något annat när de hörde på Bolsonaros populistiska tal. Det ska inte glömmas att enligt opinionsmätningarna hade expresidenten Lula da Silva fortfarande folkmajoriteten bakom sig när det beslutades att han inte får kandidera från fängelset. Det innebär att många väljare som i första hand hade tänkt rösta på en vänsterkandidat beslöt sig för att ändå rösta på extremhögern.

 

Beteckningen extremhöger är problematisk med tanke på att extremhögern ingalunda självklart är den mest marknadsliberala delen av högern. Bolsonaro vann med en blandning av vänster- och högerpopulistisk retorik. Att den ekonomiska politiken kommer att vara monetaristisk och drabba de fattiga hårt började bli klart först efter den första omgången när det gällde för Bolsonaro att hitta gemensamma nämnare för hela högern inför den avgörande omgången och inte minst inför regeringsbildningen. Det som gör politiker som Bolsonaro extrema är utan tvivel sättet att bedyra tortyr, våld och vapenmakt som recept på samhälleliga problem. Arbetarpartiets medlemmar i delstaten Acre borde skjutas, sade Bolsonaro när han besökte delstaten i fråga under sin vinnande presidentkampanj.

 

Arbetarpartiet bildade den sista försvarslinjen mellan Bolsonaro och det brasilianska presidentämbetet. Filosofiprofessorn Haddad uppfattades som en väluppfostrad och artig person men mindre karismatisk än den fräna och våldsbejakande militären Bolsonaro. Trots hotet från högern lyckades den brasilianska vänstern inte ena sina leder bakom Haddad. Ciro Gomes,  vänsterkandidaten som slogs ut i den första omgången med 12,5 procent av rösterna, vägrade att öppet ställa sig bakom Haddad i den avgörande striden. De brasilianska väljarna uppfattade Arbetarpartiet som maktfullkomligt, med tanke på att partiet hade regerat från 2003 till 2016. Strävan efter förändring var en viktig faktor bakom Bolsonaros kometartade kampanj.

 

En ytterligare central förklaring bakom resultatet är att den etablerade högern avsatte Dilma Rousseff för två år sedan genom ett politiserat riksrättsförfarande och korruptionen fortsatte under deras styre. Därför sågs de inte som ett seriöst alternativ av väljarna. I stället för att ta avstånd från Bolsonaro såg de chansen att behålla makten med hans hjälp. Valets segerherre har redan med sina skrattretande yttranden lyckats framstå som en clown och därför tänker högerkrafterna att de inte behöver ta honom alltför seriöst. Tack vare honom kan Brasilien fortsätta med kursen högerut och eftersom han inte själv har varit med om att ha regeringsmakten förr, uppfattas han som en ny kraft av väljarna.

 

Manschauvinisten som förolämpade färgade väljare lyckades vinna en majoritet inför en väljarkår där majoriteten är icke-vita. Speciellt för många kvinnor var det ett stort steg att rösta på Bolsonaro som har sagt att efter fyra söner fick han en dotter på grund av en stund av ögonblicklig svaghet. Att han fick röster av kvinnor berodde på att många ändå uppskattade hans tal om patriotism, familjevärderingar och Gud. I kristna kretsar var Bolsonaro en favorit oberoende av väljarnas kön. I de brasilianska pingstkyrkorna där han åtnjöt starkt stöd är majoriteten av de aktiva församlingsmedlemmarna kvinnor. Enligt honom ska Brasilien vara ett kristet samhälle och för den sekulära minoriteten gäller det bara att anpassa sig efter det. Sedan var det för många kvinnor som för många män, att rösta på Bolsonaro innebar ett rungande nej till hela systemet. Militärdiktaturen är så långt tillbaka i historien att många har glömt övergreppen och de var villiga att lyssna på Bolsonaros tal om att allt var bättre förr. Själv har Bolsonaro under åren sagt att utrensningarna inte gick tillräckligt långt under diktaturens tid.

 

Speciellt majoriteten av HBT-väljarna i Brasilien fruktade Bolsonaros seger. Kandidaten som har sagt att om han ser två män kyssas på gatan, får han lust att slå dem, var förstås en mardröm ur HBT-perspektiv. Om den typen av retorik fortsätter, kan det lätt leda till ytterligare hatbrott mot de sexuella minoriteterna. Trots detta fanns det opinionsmätningar som visade att 29 procent även av HBT-väljarna stödde Bolsonaro. Dessa siffror är ännu inte förenliga med det slutgiltiga valresultatet men kan tänkas riktgivande. Bland HBT-väljare som stödde Bolsonaro förekom det förhoppningar om att trots att den blivande presidenten själv gång på gång har demonstrerat sin homofobi, kommer andra personer i regeringen kunna tygla honom. Sedan fanns det de som pessimistiskt menade att de ändå i praktiken kommer att utsättas för hatbrott också om presidenten skulle stödja deras rättigheter och därför hade svårt att se skillnaden för deras vardag. Hatbrott förekom det i Brasilien också under den perioden som samkönade äktenskap legaliserades. Hur man än vänder på steken, var det långtifrån enbart vita, heterosexuella män som valde Bolsonaro trots att han rutinmässigt förolämpar personer från andra grupper i samhället.

 

Topi Lappalainen

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast