Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Brexit-jumi ei auennut ja May myöntää: ”Meidän on osallistuttava eurovaaleihin”

LEHTIKUVA / AFP Philippe Huguen

Britanniassa hallitus on myöntänyt, että maan on osallistuttava eurovaaleihin, sillä sopua EU-erosta ei ehditä saada aikaan ennen vaalipäivää. Pääministeri Theresa May on aiemmin sanonut, että maa voi vielä välttää tämän kuun lopulla häämöttävät vaalit, jos brexitistä löytyy sopu viime hetkellä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mayn tiedottajan mukaan hallitus toivoo nyt, että erosopimus saataisiin hyväksyttyä ennen kuin uudet europarlamentaarikot aloittavat työnsä Brysselissä.

– Pääministeri on syvästi pahoillaan, että emme ole lähteneet EU:sta ajallaan eli 29. maaliskuuta mennessä, ja sen seurauksena meidän on osallistuttava eurovaaleihin, Mayn tiedottaja sanoi Guardianin mukaan.

Pääministeriä sijaistavan David Lidingtonin mukaan hallitus pyrkii mahdollisimman pikaiseen sopuun, ja ”ideaalitilanteessa” uusien brittimeppien ei tarvitsisi aloittaa työssään lainkaan.

Britannian EU-eroprosessi on pahasti jumissa, sillä maan parlamentti on hylännyt hallituksen neuvotteleman erosopimuksen jo kolme kertaa. May on yrittänyt löytää ulospääsyä umpikujasta, mutta opposition kanssa käydyt neuvottelut ovat olleet tuloksettomia.

EU-maiden johtajat ovat myöntäneet eroneuvotteluihin lisäaikaa lokakuun loppuun saakka.

Vaalikentille lähtö ei konservatiiveja houkuta

Useat brittipuolueet ovat jo aloittaneet EU-vaalikampanjoinnin, mutta Mayn konservatiivit eivät ole vielä vaalikentille lähteneet. Guardianin mukaan puolue pohtii edelleen, pitäisikö sen järjestää virallinen kampanja-avaus, sillä osa puolueen kansanedustajista suhtautuu vastentahtoisesti kampanjointiin eikä puolueella ole esittää selvää brexit-linjaa äänestäjille.

Kyselyjen mukaan konservatiivien ääniä on valumassa EU-vastaisen Nigel Faragen perustamalle brexit-puolueelle. Myös oppositiopuolue labour on vaikeuksissa, sillä se ei ole osannut ottaa selvää kantaa mahdolliseen toiseen EU-kansanäänestykseen. Haparoiva linja on suututtanut monet puolueen jäsenet.

EU-parlamenttiin valitaan 751 edustajaa. Jos Britannian EU-ero toteutuu, osa briteiltä jäävistä meppipaikoista jaetaan uudelleen jäsenmaiden kesken. Suomi saisi Britannialta yhden lisäpaikan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE