Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannia hiljeni kunnioittamaan prinssi Philipin muistoa – siunaustilaisuuteen osallistui vain 30 ihmistä

Lehtikuva

Britannia hiljeni iltapäivällä hetkeksi kunnioittamaan prinssi Philipin muistoa, kun siunaustilaisuus Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa alkoi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kuningatar Elisabet saapui tilaisuuteen ensimmäisenä omaisista. Arkkua saattoivat Elisabetin ja Philipin lapset, prinssi Charles, prinsessa Anne sekä prinssit Andrew ja Edward.

Lastenlapsista mukana ovat prinssi William ja hänen veljensä prinssi Harry. Veljekset eivät kävelleet vierekkäin, vaan heidän välissään kulki heidän serkkunsa, Annen poika Peter Phillips. Kirkossa William ja Harry istuivat vastakkaisilla puolilla salia.

Itse siunaustilaisuuteen sai koronarajoitusten vuoksi osallistua vain 30 ihmistä. Hautajaisvieraat pitivät kasvomaskia kirkossa ja istuivat perhekunnittain.

Tilaisuuden päätteeksi Philipin arkku laskettiin hautaholviin. Kaikkiaan seremonia sujui ennakkosuunnitelmien mukaisesti ja ilman välikohtauksia.

Poissa saattajien joukosta oli prinssi Harryn puoliso herttuatar Meghan, joka on viimeisillään raskaana. Hän jäi pariskunnan kotiin Kaliforniaan ja seurasi hautajaisia sieltä. Pääministeri Boris Johnson olisi saanut osallistua virkansa puolesta, mutta jättäytyi pois antaakseen tilaa perheenjäsenille.

Amerikkalaisetkin seurasivat

Britannian yleisradioyhtiö BBC ei hautajaispäivänä raivannut kaikkea muuta ohjelmaa televisiokanaviltaan, vaan lähetti ohjelmaa hautajaisista vain ykköskanavallaan, kertoo Guardian.

BBC joutui ennennäkemättömän kritiikkiryöpyn kohteeksi kun 99-vuotias Philip kuoli viime viikon perjantaina. Yhtiö lähetti tuolloin kolmella televisiokanavalla pelkästään Philip-muistelua. BBC:n palautekanavaan tuli 110  000 valitusta asiasta, kun muun muassa kokkiohjelma MasterChef ja rakastettu saippuasarja Eastenders joutuivat väistymään.

BBC puolusti ratkaisuaan ja perusteli, että yhtiön rooli Britannian yleisradioyhtiönä asettaa sille velvoitteita ja Philipin kuolema herätti suurta kiinnostusta sekä kotimaassa että ulkomailla.

Mittava uutiskattaus maailmalla ja kotimaassa heijastaa sitä tosiasiaa, että Britannian kuningashuoneen asema maailman näkyvimpänä kuninkaallisena perheenä on vankkumaton. Pohjoismaiden tai Benelux-maiden maanläheisemmät kuningashuoneet eivät pysty haastamaan brittien kuninkaallista dynastiaa medianäkyvyydessä ja markkinointivoimassa.

Mediakiinnostus oli suurta myös Yhdysvalloissa, vaikka maa itsenäistyi Britannian kruunun alaisuudesta jo vuonna 1776. Yhdysvalloissa hautajaisia seurattiin kolmen suurimman uutiskanavan eli Foxin, CNN:n ja MSNBC:n suorina lähetyksinä. Suomessa Yleisradio lähetti tilaisuuden.

Koronarajoitukset pitivät saattoväen pienenä

Ennen hautajaispäivää brittejä kehotettiin koronarajoitusten takia olemaan menemättä Windsoriin, jossa hautajaiset järjestetään. BBC:n mukaan suositusta on noudatettu eikä suuria väkijoukkoja näkynyt Lontoon liepeillä sijaitsevassa pikkukaupungissa.

Muutama rojalisti kävi laskemassa kukkakimppuja linnan portille, mutta väkijoukot olivat tuntuvasti pienempiä kuin kuninkaallisissa tapahtumissa yleensä. Yksi naispuolinen mielenosoittaja riisui paitansa linnan porteilla ja huusi iskulauseilta planeetan pelastamisesta ennen kuin poliisi korjasi hänet talteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE