Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannia pyysi brexit-lykkäystä: EU-mailta ei sittenkään vielä vastausta

EU-maat eivät vielä perjantaina päättäneet, mitä ne vastaavat Britannian pyyntöön lykätä brexitiä tammikuun loppuun. Lisäaikaa ollaan valmiita antamaan, mutta kuinka paljon, on toinen kysymys.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Brysselissä koolla olleet EU-maiden suurlähettiläät sopivat palaavansa asiaan alkuviikosta, jolloin käynnistettäisiin kirjallinen menettely päätöksen tekemiseksi. 27 maan keskusteluita kuvataan hyviksi.

Jäsenmaiden välillä on ollut erimielisyyttä siitä, kuinka pitkään brexitiä voidaan lykätä. Tiukkaa linjaa ajaneen Ranskan eurooppaministeri Amelie de Montchalin sanoi torstaina ranskalaisen RTL:n haastattelussa, että maa haluaa tietää, mihin Britannia lisäajan käyttäisi. Aika pelkästään ei ole hänen mukaansa ratkaisu.

Britannia ja EU näyttävät ajautuneen pattitilanteeseen molempien odottaessa toistaan.

Britanniasta odotetaan päätöstä vaaleista

Pääministeri Boris Johnson on esittänyt, että Britanniassa järjestettäisiin ennenaikaiset parlamenttivaalit 12. joulukuuta tilanteen selkeyttämiseksi. Parlamentin on tarkoitus keskustella vaalien järjestämisestä maanantaina. Britanniassa on toivottu, että silloin EU:n kanta lisäajan pituuteen olisi tiedossa.

Mielipidemittauksia selvästi johtava konservatiivipuolue tarvitsee tuen työväenpuolueelta, jotta vaalit järjestettäisiin. Työväenpuolue puolestaan on vaatinut, että sopimuksettoman brexitin riski pitäisi ensin saada pois pöydältä.

Lisää aiheesta

Ensi viikon alussa ero on jo todella lähellä, mikä lisää paineita päätösten tekemiseen. Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeinen päivä eli torstaina, jos lisäaikaa ei myönnetä.

Britannian EU-eroa on lykätty aiemmin jo kahdesti. Eron piti alun perin tapahtua maaliskuun lopussa, mutta maa on pyytänyt lisäaikaa poliittisen hajaannuksen takia.

Viime viikon lauantaina Britannian hallitus pyysi EU:lta lisäaikaa tammikuun loppuun. Pyyntö oli vastahakoinen, sillä hallitus teki sen parlamentin velvoittamana. Pääministeri Johnson on itse taistellut nopeamman eron puolesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE