tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Britannian Maylle luottamuslause – hutera hallitus hieroo lehmänkauppoja minkä ehtii

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Brittiparlamentti pui torstaina viimeistä päivää pääministeri Theresa Mayn uuden hallituksen ohjelmaa.

Parlamentin alahuone hyväksyi äänin 323–309 ohjelman, joka sisältää muun muassa lakiesityksiä Britannian EU-erosta. Lait etenevät myöhemmin varsinaiseen käsittelyyn.

Mayn konservatiivit menettivät enemmistönsä alahuoneessa kesäkuun alun vaaleissa, mutta ne voittivat torstain äänestyksen apupuolueensa, pohjoisirlantilaisen DUP:n tuella.

Konservatiivit ja DUP allekirjoittivat maanantaina yhteistyösopimuksen. Tuki ei tullut ilmaiseksi: osana sopimusta Pohjois-Irlanti saa yli miljardin euron ylimääräiset tuet.

Asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelman käsittely alahuoneessa osoitti, kuinka heikoissa kantimissa Mayn vähemmistöhallitus edelleen on. Ennen torstai-illan ratkaisevaa äänestystä hallitus joutui tekemään oppositiolle merkittävän myönnytyksen, joka laajensi pohjoisirlantilaisten naisten oikeutta aborttiin Englannissa.

Myönnytys oli kiperä, koska DUP vastustaa aborttia. Mutta ilman sitä olisi periaatteessa voinut olla mahdollista, että hallitusohjelma olisi kaatunut ja May hallituksineen sen mukana.

– Pääministerin arvovallalle sekä konservatiivien ja DUP:n yhteistyölle tämä oli iso kolaus. Oppositio otti päivän ottelussa ison voiton, mutta ei hallitus tähän kaadu, arvioi Oxford Brookes -yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma STT:lle.

Nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

Kesäkuinen kirvelevä vaalitappio heikensi merkittävästi EU:lle uhitelleen pääministeri Mayn asemaa.

Helsingissä torstaina vieraillut Centre for European Reform -ajatushautomon johtaja Charles Grant sanoo, että nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

– Katson, että Mayn ajaman, niin sanotun kovan brexitin taakse ei löydy parlamentista enemmistöä, ei ollenkaan. Mayn täytyy muokata kantaansa ja pehmentää brexitiä, jos hän haluaa jatkaa pääministerinä ja saada lait läpi parlamentissa, Grant sanoi STT:lle.

Grantin mukaan Mayn parlamenttienemmistö on niin ohut, että pääministeri saattaa hyvin hävitä äänestyksiä, jos hänen oman puolueensa EU-myönteiset edustajat käyvät kapinoimaan. Silti Grant uskoo, että May saattaa pitää paikkansa EU-eroon asti, jos ei tee enempiä virheitä ja suostuu pehmittämään brexit-ehtojaan.

– Jos May pitää kiinni kovasta brexitistä, uskon, että hän kaatuu. Seuraaviin vaaleihin May ei kuitenkaan konservatiiveja johda, koska kaikki tietävät, että siinä hän on erittäin huono.

Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Kuismakin arvelee, ettei konservatiivien vähemmistöhallitus ole vaikeuksistaan huolimatta lähiaikoina kaatumassa – jos ei muuten niin siksi, että kukaan Britanniassa ei halua taas uusia vaaleja.

– Poliittinen riski uusissa vaaleissa olisi niin valtava, ettei sitä varmaan ainakaan lähiaikoina tule tapahtumaan. Ihmeellisimpiäkin juttuja on tietysti sattunut. Mutta todennäköisesti seuraava isompi muutos on se, että pääministeri vaihtuu, Kuisma sanoo.

Kuisman mukaan tilanne on hyvin vaikea, koska opposition työväenpuolueellakaan ei ole tarjota äänestäjille kunnon vaihtoehtoa.

– Jos siellä olisi selkeä vaihtoehto olemassa, tilanne olisi tavallaan koko maan kannalta paljon lohdullisempi. Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.