Ulkomaat

Britannian Maylle luottamuslause – hutera hallitus hieroo lehmänkauppoja minkä ehtii

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Brittiparlamentti pui torstaina viimeistä päivää pääministeri Theresa Mayn uuden hallituksen ohjelmaa.

Parlamentin alahuone hyväksyi äänin 323–309 ohjelman, joka sisältää muun muassa lakiesityksiä Britannian EU-erosta. Lait etenevät myöhemmin varsinaiseen käsittelyyn.

Mayn konservatiivit menettivät enemmistönsä alahuoneessa kesäkuun alun vaaleissa, mutta ne voittivat torstain äänestyksen apupuolueensa, pohjoisirlantilaisen DUP:n tuella.

Konservatiivit ja DUP allekirjoittivat maanantaina yhteistyösopimuksen. Tuki ei tullut ilmaiseksi: osana sopimusta Pohjois-Irlanti saa yli miljardin euron ylimääräiset tuet.

Asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelman käsittely alahuoneessa osoitti, kuinka heikoissa kantimissa Mayn vähemmistöhallitus edelleen on. Ennen torstai-illan ratkaisevaa äänestystä hallitus joutui tekemään oppositiolle merkittävän myönnytyksen, joka laajensi pohjoisirlantilaisten naisten oikeutta aborttiin Englannissa.

Myönnytys oli kiperä, koska DUP vastustaa aborttia. Mutta ilman sitä olisi periaatteessa voinut olla mahdollista, että hallitusohjelma olisi kaatunut ja May hallituksineen sen mukana.

– Pääministerin arvovallalle sekä konservatiivien ja DUP:n yhteistyölle tämä oli iso kolaus. Oppositio otti päivän ottelussa ison voiton, mutta ei hallitus tähän kaadu, arvioi Oxford Brookes -yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma STT:lle.

Nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

Kesäkuinen kirvelevä vaalitappio heikensi merkittävästi EU:lle uhitelleen pääministeri Mayn asemaa.

Helsingissä torstaina vieraillut Centre for European Reform -ajatushautomon johtaja Charles Grant sanoo, että nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

– Katson, että Mayn ajaman, niin sanotun kovan brexitin taakse ei löydy parlamentista enemmistöä, ei ollenkaan. Mayn täytyy muokata kantaansa ja pehmentää brexitiä, jos hän haluaa jatkaa pääministerinä ja saada lait läpi parlamentissa, Grant sanoi STT:lle.

Grantin mukaan Mayn parlamenttienemmistö on niin ohut, että pääministeri saattaa hyvin hävitä äänestyksiä, jos hänen oman puolueensa EU-myönteiset edustajat käyvät kapinoimaan. Silti Grant uskoo, että May saattaa pitää paikkansa EU-eroon asti, jos ei tee enempiä virheitä ja suostuu pehmittämään brexit-ehtojaan.

– Jos May pitää kiinni kovasta brexitistä, uskon, että hän kaatuu. Seuraaviin vaaleihin May ei kuitenkaan konservatiiveja johda, koska kaikki tietävät, että siinä hän on erittäin huono.

Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Kuismakin arvelee, ettei konservatiivien vähemmistöhallitus ole vaikeuksistaan huolimatta lähiaikoina kaatumassa – jos ei muuten niin siksi, että kukaan Britanniassa ei halua taas uusia vaaleja.

– Poliittinen riski uusissa vaaleissa olisi niin valtava, ettei sitä varmaan ainakaan lähiaikoina tule tapahtumaan. Ihmeellisimpiäkin juttuja on tietysti sattunut. Mutta todennäköisesti seuraava isompi muutos on se, että pääministeri vaihtuu, Kuisma sanoo.

Kuisman mukaan tilanne on hyvin vaikea, koska opposition työväenpuolueellakaan ei ole tarjota äänestäjille kunnon vaihtoehtoa.

– Jos siellä olisi selkeä vaihtoehto olemassa, tilanne olisi tavallaan koko maan kannalta paljon lohdullisempi. Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat