Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Britannian Maylle luottamuslause – hutera hallitus hieroo lehmänkauppoja minkä ehtii

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Brittiparlamentti pui torstaina viimeistä päivää pääministeri Theresa Mayn uuden hallituksen ohjelmaa.

Parlamentin alahuone hyväksyi äänin 323–309 ohjelman, joka sisältää muun muassa lakiesityksiä Britannian EU-erosta. Lait etenevät myöhemmin varsinaiseen käsittelyyn.

Mayn konservatiivit menettivät enemmistönsä alahuoneessa kesäkuun alun vaaleissa, mutta ne voittivat torstain äänestyksen apupuolueensa, pohjoisirlantilaisen DUP:n tuella.

Konservatiivit ja DUP allekirjoittivat maanantaina yhteistyösopimuksen. Tuki ei tullut ilmaiseksi: osana sopimusta Pohjois-Irlanti saa yli miljardin euron ylimääräiset tuet.

Asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelman käsittely alahuoneessa osoitti, kuinka heikoissa kantimissa Mayn vähemmistöhallitus edelleen on. Ennen torstai-illan ratkaisevaa äänestystä hallitus joutui tekemään oppositiolle merkittävän myönnytyksen, joka laajensi pohjoisirlantilaisten naisten oikeutta aborttiin Englannissa.

Myönnytys oli kiperä, koska DUP vastustaa aborttia. Mutta ilman sitä olisi periaatteessa voinut olla mahdollista, että hallitusohjelma olisi kaatunut ja May hallituksineen sen mukana.

– Pääministerin arvovallalle sekä konservatiivien ja DUP:n yhteistyölle tämä oli iso kolaus. Oppositio otti päivän ottelussa ison voiton, mutta ei hallitus tähän kaadu, arvioi Oxford Brookes -yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma STT:lle.

Nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

Kesäkuinen kirvelevä vaalitappio heikensi merkittävästi EU:lle uhitelleen pääministeri Mayn asemaa.

Helsingissä torstaina vieraillut Centre for European Reform -ajatushautomon johtaja Charles Grant sanoo, että nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

– Katson, että Mayn ajaman, niin sanotun kovan brexitin taakse ei löydy parlamentista enemmistöä, ei ollenkaan. Mayn täytyy muokata kantaansa ja pehmentää brexitiä, jos hän haluaa jatkaa pääministerinä ja saada lait läpi parlamentissa, Grant sanoi STT:lle.

Grantin mukaan Mayn parlamenttienemmistö on niin ohut, että pääministeri saattaa hyvin hävitä äänestyksiä, jos hänen oman puolueensa EU-myönteiset edustajat käyvät kapinoimaan. Silti Grant uskoo, että May saattaa pitää paikkansa EU-eroon asti, jos ei tee enempiä virheitä ja suostuu pehmittämään brexit-ehtojaan.

– Jos May pitää kiinni kovasta brexitistä, uskon, että hän kaatuu. Seuraaviin vaaleihin May ei kuitenkaan konservatiiveja johda, koska kaikki tietävät, että siinä hän on erittäin huono.

Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Kuismakin arvelee, ettei konservatiivien vähemmistöhallitus ole vaikeuksistaan huolimatta lähiaikoina kaatumassa – jos ei muuten niin siksi, että kukaan Britanniassa ei halua taas uusia vaaleja.

– Poliittinen riski uusissa vaaleissa olisi niin valtava, ettei sitä varmaan ainakaan lähiaikoina tule tapahtumaan. Ihmeellisimpiäkin juttuja on tietysti sattunut. Mutta todennäköisesti seuraava isompi muutos on se, että pääministeri vaihtuu, Kuisma sanoo.

Kuisman mukaan tilanne on hyvin vaikea, koska opposition työväenpuolueellakaan ei ole tarjota äänestäjille kunnon vaihtoehtoa.

– Jos siellä olisi selkeä vaihtoehto olemassa, tilanne olisi tavallaan koko maan kannalta paljon lohdullisempi. Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )