Britannian Maylle luottamuslause – hutera hallitus hieroo lehmänkauppoja minkä ehtii

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Brittiparlamentti pui torstaina viimeistä päivää pääministeri Theresa Mayn uuden hallituksen ohjelmaa.

Parlamentin alahuone hyväksyi äänin 323–309 ohjelman, joka sisältää muun muassa lakiesityksiä Britannian EU-erosta. Lait etenevät myöhemmin varsinaiseen käsittelyyn.

Mayn konservatiivit menettivät enemmistönsä alahuoneessa kesäkuun alun vaaleissa, mutta ne voittivat torstain äänestyksen apupuolueensa, pohjoisirlantilaisen DUP:n tuella.

Konservatiivit ja DUP allekirjoittivat maanantaina yhteistyösopimuksen. Tuki ei tullut ilmaiseksi: osana sopimusta Pohjois-Irlanti saa yli miljardin euron ylimääräiset tuet.

Asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelman käsittely alahuoneessa osoitti, kuinka heikoissa kantimissa Mayn vähemmistöhallitus edelleen on. Ennen torstai-illan ratkaisevaa äänestystä hallitus joutui tekemään oppositiolle merkittävän myönnytyksen, joka laajensi pohjoisirlantilaisten naisten oikeutta aborttiin Englannissa.

Myönnytys oli kiperä, koska DUP vastustaa aborttia. Mutta ilman sitä olisi periaatteessa voinut olla mahdollista, että hallitusohjelma olisi kaatunut ja May hallituksineen sen mukana.

– Pääministerin arvovallalle sekä konservatiivien ja DUP:n yhteistyölle tämä oli iso kolaus. Oppositio otti päivän ottelussa ison voiton, mutta ei hallitus tähän kaadu, arvioi Oxford Brookes -yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma STT:lle.

Nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

Kesäkuinen kirvelevä vaalitappio heikensi merkittävästi EU:lle uhitelleen pääministeri Mayn asemaa.

Helsingissä torstaina vieraillut Centre for European Reform -ajatushautomon johtaja Charles Grant sanoo, että nyt on kiinnostavaa seurata, mitä hallitusohjelman brexit-lakiesityksille tapahtuu.

– Katson, että Mayn ajaman, niin sanotun kovan brexitin taakse ei löydy parlamentista enemmistöä, ei ollenkaan. Mayn täytyy muokata kantaansa ja pehmentää brexitiä, jos hän haluaa jatkaa pääministerinä ja saada lait läpi parlamentissa, Grant sanoi STT:lle.

Grantin mukaan Mayn parlamenttienemmistö on niin ohut, että pääministeri saattaa hyvin hävitä äänestyksiä, jos hänen oman puolueensa EU-myönteiset edustajat käyvät kapinoimaan. Silti Grant uskoo, että May saattaa pitää paikkansa EU-eroon asti, jos ei tee enempiä virheitä ja suostuu pehmittämään brexit-ehtojaan.

– Jos May pitää kiinni kovasta brexitistä, uskon, että hän kaatuu. Seuraaviin vaaleihin May ei kuitenkaan konservatiiveja johda, koska kaikki tietävät, että siinä hän on erittäin huono.

Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

Kuismakin arvelee, ettei konservatiivien vähemmistöhallitus ole vaikeuksistaan huolimatta lähiaikoina kaatumassa – jos ei muuten niin siksi, että kukaan Britanniassa ei halua taas uusia vaaleja.

– Poliittinen riski uusissa vaaleissa olisi niin valtava, ettei sitä varmaan ainakaan lähiaikoina tule tapahtumaan. Ihmeellisimpiäkin juttuja on tietysti sattunut. Mutta todennäköisesti seuraava isompi muutos on se, että pääministeri vaihtuu, Kuisma sanoo.

Kuisman mukaan tilanne on hyvin vaikea, koska opposition työväenpuolueellakaan ei ole tarjota äänestäjille kunnon vaihtoehtoa.

– Jos siellä olisi selkeä vaihtoehto olemassa, tilanne olisi tavallaan koko maan kannalta paljon lohdullisempi. Nyt tämä on tällaista aika tasaista pystypainia.

”Tänään näkemämme on loukkaus” – Yhdysvallat jyräsi muut YK:n turvallisuusneuvostossa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvallat on kaatanut veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston Jerusalem-päätöslauselman.

Kaikki muut turvaneuvoston 14 jäsenmaata kannattivat Egyptin esittelemää lauselmaluonnosta.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley arvosteli lauselmaehdotusta kovin sanoin.

– Tänään turvallisuusneuvostossa näkemämme on loukkaus. Sitä ei tulla unohtamaan. Tämä on jälleen uusi esimerkki siitä, miten YK on enemmän haitaksi kuin hyödyksi Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa, Haley jyrisi.

Päätöslauselmaluonnoksessa ehdotettiin, ettei millään yksipuolisella päätöksellä Jerusalemin asemasta olisi lainvoimaa. Lauselman mukaan tällaiset päätökset pitäisi mitätöidä. Lauselmassa vaadittiin myös, ettei mikään maa avaisi lähetystöä Jerusalemiin.

Zuma joutui pettymään – ex-vaimoa ei valittu Etelä-Afrikan valtapuolueen johtoon

Kuva: Lehtikuva
Cyril Ramaphosan kannattajilla on nyt syytä juhlaan.

Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n johtajaksi on valittu varapresidentti Cyril Ramaphosa, kertovat puolueviranomaiset.

Uudesta johtajasta saattaa tulla myös Etelä-Afrikan presidentti, mikäli ANC menestyy vuoden 2019 parlamenttivaaleissa.

Nykyinen ANC:n johtaja, presidentti Jacob Zuma tuki seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa.

Ramaphosa sai 2 440 ääntä, kun taas Dlamini-Zuma joutui tyytymään 2 261 ääneen.

Ramaphosa saa johdettavakseen puolueen, jota ovat heikentäneet toistuvat korruptioskandaalit, talouskasvun tyrehtyminen ja yleinen tyytymättömyys valtapuoleen tapaan hoitaa asioita.

Sadoilta puoluekokoukseen saapuneilta evättiin äänioikeus ennen äänestystä, mikä saattaa avata Dlamini-Zumalle mahdollisuuden viedä päätös oikeuteen.

ANC on ollut vallassa vuodesta 1994, jolloin Etelä-Afrikka siirtyi rotuerottelupolitiikan jälkeen demokratiaan Nelson Mandelan johdolla. Puolueen suosio on laskenut, ja tulos viime vuonna pidetyissä paikallisvaaleissa oli puolueen historian heikoin. Puolue sai vaaleissa 54 prosenttia äänistä.

Juttua päivitetty klo 19.50.

Maailman nuorin pääministeri vannoi virkavalan tuhansien buuatessa

Kuva: Lehtikuva

Itävallan pääkaupungissa Wienissä tuhannet ihmiset osoittivat mieltään, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa maanantaina. Hallituksen muodostivat keskusta-oikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) ja äärioikeistolainen vapauspuolue (FPÖ).

Viranomaisten mukaan mielenosoittajia oli noin 5 500 ja protestia valvoi noin 1 500 poliisin joukko. Protestoijat kantoivat muun muassa natseja vastustavia kylttejä.

Puolueet pääsivät sopuun koalitiohallituksesta viikonloppuna. Sen jälkeen vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache ehti jo julistaa Facebook-tilillään, että uusi hallitus aikoo leikata turvapaikanhakijoiden etuuksista.

Uudessa hallituksessa Strache on varakansleri. Liittokansleriksi nousi 31-vuotias keskusta-oikeiston Sebastian Kurz (kuvassa), josta tuli samalla maailman nuorin pääministeri.

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago