Britannian vaalien tuloksena voi olla ”hung parliament” – ”Sitten ollaankin todella mielenkiintoisilla vesillä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Kaikki näytti vielä hyvältä huhtikuussa, kun pääministeri Theresa May määräsi Britanniaan ennenaikaiset vaalit. Konservatiivipuolueen etumatka työväenpuolue labouriin vaikutti suorastaan murskaavalta.

– Pari kuukautta sitten puhuttiin siitä, että konservatiivien enemmistö parlamentissa voisi nousta jopa sataan paikkaan. Jos se oli tavoite niin kyllä aika huonolta näyttää nyt, sanoo kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta.

Kuisman mukaan vaalipäivän aattona näyttää siltä, että nykyisenkin enemmistön säilyttäminen parlamentin alahuoneessa voi tehdä tiukkaa. Tuloksena voi jopa olla niin kutsuttu ”hung parliament”, jossa millään puolueella ei ole enemmistöä paikoista.

– Sitten ollaankin todella mielenkiintoisilla vesillä.

Kuisman mukaan enemmistöhallitukseen ei konservatiiveille tai labourille ole tarjolla realistista kumppania, joten tuloksena olisi vähemmistöhallitus.

– Se olisi brexit-neuvotteluissa sitten aika paljon parlamentin talutusnuorassa ja päätöksenteko olisi hyvin hankalaa, Kuisma ennustaa.

Tutkija ei usko konservatiivien ryhtyvän kampeamaan Mayta johtajan paikalta, jos konservatiivit onnistuvat säilyttämään edes jonkinlaisen enemmistön.

Pääministerille itselleen se merkitsisi kuitenkin sitä, ettei hän esimerkiksi voisi tehdä mahdollisesti haluamiaan henkilövaihdoksia hallitukseen.

Selvä enemmistö ihmisistä on hyväksynyt sen, että Britannia jättää EU:n.

Kuinka tässä näin kävi? Kuisma arvioi Mayn saattaneen luoda itsestään kuvan ailahtelevana johtajana. Hän kääntyi Britannian EU-eron vastustajasta kovan brexitin kannattajaksi ja määräsi ennenaikaiset vaalit, vaikka oli luvannut olla niin tekemättä.

May ei myöskään suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin televisiossa, mitä on tulkittu ylimielisyydeksi.

Samaan aikaan labour ja sen johtaja Jeremy Corbyn ovat onnistuneet esiintymään johdonmukaisesti. Puolueen nousu ei Kuisman mukaan kuitenkaan selity sillä, että britit yhä haaveilisivat brexitin peruuntuvan.

– Kyllä selvä enemmistö ihmisistä on hyväksynyt sen, että Britannia jättää EU:n.

Vaalien lopputuloksen ennakointia vaikeuttaa se, että Britanniassa käytössä olevassa enemmistövaalitavassa vaalipiiristä nousee parlamenttiin vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Siksi puolueiden kokonaisäänimäärät eivät ole suoraan verrannollisia kansanedustajien määrän jakautumiseen niiden kesken.

Mielipidekyselyt eivät muutenkaan ole hyvässä maineessa, koska ne menivät pahasti metsään edellisissä parlamenttivaaleissa ja brexit-äänestyksessä.

Sittemmin kyselyiden tekotapaa on tosin pyritty parantamaan vääristymien korjaamiseksi.

Pääministeri Maytä lohduttanee se, että ainakin vedonlyöntifirmat yhä uskovat konservatiivien kasvattavan enemmistöään.

”Heidän paluunsa aiheuttaa vakavan uhkan turvallisuudelle ja vakaudelle”

Kuva: Lehtikuva

Arviolta 6 000 äärijärjestö Isisin riveissä taistellutta jihadistia saattaa olla palaamassa kotimaihinsa Afrikkaan Syyriasta ja Irakista, varoittaa Afrikan unioni.

Järjestön johtava turvallisuusviranomainen kehottaa Afrikan maita varautumaan terrorijärjestön taistelijoiden saapumisen varalle.

Komissaari Smail Chergui painottaa, että Afrikan maiden tiedustelupalvelujen on tehtävä yhteistyötä kyetäkseen toimimaan palaavia militantteja vastaan.

Cherguin mukaan Isisin riveissä on taistellut 30 000 ulkomaista jihadistia, joista noin 6 000 on lähtöisin Afrikan maista.

– Heidän paluunsa aiheuttaa vakavan uhkan turvallisuudelle ja vakaudelle, komissaari arvioi.

Afrikan unionissa on 55 jäsenmaata. Järjestö muistuttaa rakenteeltaan EU:ta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Israelin Netanjahu ei usko ”pimeämpiin aikoihin” – puolustaa jyrkästi Jerusalemia pääkaupunkina

Kuva: Lehtikuva

Brysselissä vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolustaa voimakkaasti Jerusalemia Israelin pääkaupunkina. Netanjahu tapaa tänään Brysselissä EU-maiden ulkoministerit. Vierailu on ensimmäinen 22 vuoteen.

Netanjahu sanoi ennen tapaamista uskovansa, että EU-maat seuraavat pääkaupunkipäätöksessä Yhdysvaltoja. Presidentti Donald Trumpin ratkaisu tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi perustuu hänen mukaansa faktoihin eikä vaaranna rauhanprosessia, vaan auttaa sitä.

EU lähtee Lähi-idän rauhanprosessissa kahden valtion politiikasta. Jerusalemin asema pitää EU:n mukaan ratkaista neuvotteluin.

– Pahin mitä voi tapahtua on väkivallan leviäminen, EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi ennen tapaamista ja tuomitsi viime päivien väkivaltaisuudet.

Yhdysvaltojen ilmoitus on aiheuttanut muun muassa palestiinalaisalueilla levottomuuksia, jotka jatkuivat hajanaisina viikonloppuna.

Yhdysvalloilla on ollut keskeinen rooli Lähi-idän rauhanprosessissa. EU:n Mogherini on sanonut Yhdysvaltojen Jerusalem-päätöksen voivan johtaa pimeämpiin aikoihin. Samalla EU on viestittänyt, että se pysyy rauhanprosessissa muiden kumppanien rinnalla.

Maduro lujittaa otettaan – pääoppositiopuolueet ulos ensi vuoden presidentinvaaleista

Kuva: Lehtikuva
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.

Venezuelan presidentin Nicolas Maduron mukaan maan pääoppositiopuolueet eivät saa olla mukana ensi vuoden presidentinvaaleissa. Syynä Maduron mukaan on se, että oppositiopuolueet eivät osallistuneet sunnuntaina käytyihin paikallisvaaleihin.

Maduron mukaan kielto koskee muun muassa oppositiojohtajien Henrique Caprilesin ja Leopoldo Lopezin ryhmiä. Vain sunnuntaina käydyissä kaupunginjohtajien vaaleissa mukana olleet oppositiopuolueet pääsevät mukaan presidenttikisaan.

Ilmoitus on nähty keinona lujittaa Maduron otetta vallasta.

BBC:n mukaan kolme Venezuelan johtavaa oppositiopuoluetta jättäytyi pois viikonloppuna käydyistä paikallisvaaleista boikotoidakseen korruptoitunutta vaalijärjestelmää. Maduro on vakuuttanut vaalijärjestelmän olevan luotettava.

YK-arvio Korean niemimaasta: ”Maailman vaarallisin turvallisuuskysymys”

Kuva: Lehtikuva-AFP
Yhdysvaltain koneita harjoituslennolla Korean niemimaalla.

Pohjois-Koreassa vierailleen YK:n poliittisen alipääsihteerin Jeffrey Feltmanin mukaan jännitteet Korean niemimaalla täytyy ratkaista nopeasti ja diplomaattisesti, jotta mahdollinen sota voidaan välttää.

Viime viikolla eristäytyneessä maassa vierailleen Feltmanin mukaan Korean niemimaan jännittynyt tilanne on tällä hetkellä maailman vaarallisin turvallisuuskysymys.

Feltmanin kommenteista uutisoineen CNN:n mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun korkea-arvoinen YK:n edustaja vieraili Pohjois-Koreassa.

Feltman muun muassa tapasi vierailunsa aikana Pohjois-Korean ulkoministerin Ri Yong-hon. YK:n mukaan Ri ja Feltman olivat yhtä mieltä siitä, että jännittynyt tilanne niemimaalla on ”jännittynein ja vaarallisin turvallisuuskysymys”.

Japani, Etelä-Korea ja USA aloittivat ohjusten tunnistamisharjoituksen.

Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat aloittaneet yhteisen ohjusten tunnistamisharjoituksensa, kertoo Etelä-Korean armeija. Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan kaksi päivää kestävä harjoitus aloitettiin merellä lähellä Korean niemimaata ja Japania.

Puolustusministeriön mukaan harjoituksen aikana kaikkien maiden alukset simuloivat Pohjois-Koreasta laukaistun ohjuksen havaitsemista ja jäljittämistä.
Harjoitukseen ottaa osaa kaksi alusta Yhdysvalloista sekä yksi japanilainen että yksi eteläkorealainen alus.

Harjoituksesta ilmoitti sunnuntaina Japanin puolustusministeri Itsunori Onodera. Japani on pitänyt useita vastaavia harjoituksia vastauksena Pohjois-Korean uhitteluun.

Etelä-Korea kertoi puolestaan sunnuntaina, että maa asettaa uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korea on tehnyt ydin- ja ohjuskokeita, ja jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet. Maa teki tuoreimman ohjuskokeensa marraskuun lopussa ja laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin aluevesille.

Maolaiset ja kommunistit vahvasti kiinni vaalivoitossa Nepalissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ihmisiä vaaliuurnilla Nepalissa.

Nepalissa entisten maolaississien ja kommunistien yhteenliittymä on voittamassa vaalit, kertoivat alustavat tulokset sunnuntaina.

Tähän mennessä vasemmistoallianssi on jo varmistanut 84 paikkaa alahuoneeseen. Lisäksi 31 paikan kohdalla ryhmittymä on vakuuttavassa johdossa.

Nepalin parlamentin alahuoneen paikoista 165 jaetaan suoraan äänimäärien perusteella ja 110 jaetaan puolueille äänimäärien mukaisessa suhteessa.

Nepalin parlamenttivaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen kun maan uusi perustuslaki vihdoin hyväksyttiin vuonna 2015, yhdeksän vuotta sen jälkeen kun Nepalin verinen sisällissota loppui.

Maa yrittää myös edelleen toipua vuoden 2015 maanjäristyksestä, jossa kuoli ainakin 9 000 ihmistä ja puoli miljoonaa kotia tuhoutui.

Vaalien lopulliset tulokset saataneen vajaan kahden viikon kuluttua.