Britannian vaalien tuloksena voi olla ”hung parliament” – ”Sitten ollaankin todella mielenkiintoisilla vesillä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Kaikki näytti vielä hyvältä huhtikuussa, kun pääministeri Theresa May määräsi Britanniaan ennenaikaiset vaalit. Konservatiivipuolueen etumatka työväenpuolue labouriin vaikutti suorastaan murskaavalta.

– Pari kuukautta sitten puhuttiin siitä, että konservatiivien enemmistö parlamentissa voisi nousta jopa sataan paikkaan. Jos se oli tavoite niin kyllä aika huonolta näyttää nyt, sanoo kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta.

Kuisman mukaan vaalipäivän aattona näyttää siltä, että nykyisenkin enemmistön säilyttäminen parlamentin alahuoneessa voi tehdä tiukkaa. Tuloksena voi jopa olla niin kutsuttu ”hung parliament”, jossa millään puolueella ei ole enemmistöä paikoista.

– Sitten ollaankin todella mielenkiintoisilla vesillä.

Kuisman mukaan enemmistöhallitukseen ei konservatiiveille tai labourille ole tarjolla realistista kumppania, joten tuloksena olisi vähemmistöhallitus.

– Se olisi brexit-neuvotteluissa sitten aika paljon parlamentin talutusnuorassa ja päätöksenteko olisi hyvin hankalaa, Kuisma ennustaa.

Tutkija ei usko konservatiivien ryhtyvän kampeamaan Mayta johtajan paikalta, jos konservatiivit onnistuvat säilyttämään edes jonkinlaisen enemmistön.

Pääministerille itselleen se merkitsisi kuitenkin sitä, ettei hän esimerkiksi voisi tehdä mahdollisesti haluamiaan henkilövaihdoksia hallitukseen.

Selvä enemmistö ihmisistä on hyväksynyt sen, että Britannia jättää EU:n.

Kuinka tässä näin kävi? Kuisma arvioi Mayn saattaneen luoda itsestään kuvan ailahtelevana johtajana. Hän kääntyi Britannian EU-eron vastustajasta kovan brexitin kannattajaksi ja määräsi ennenaikaiset vaalit, vaikka oli luvannut olla niin tekemättä.

May ei myöskään suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin televisiossa, mitä on tulkittu ylimielisyydeksi.

Samaan aikaan labour ja sen johtaja Jeremy Corbyn ovat onnistuneet esiintymään johdonmukaisesti. Puolueen nousu ei Kuisman mukaan kuitenkaan selity sillä, että britit yhä haaveilisivat brexitin peruuntuvan.

– Kyllä selvä enemmistö ihmisistä on hyväksynyt sen, että Britannia jättää EU:n.

Vaalien lopputuloksen ennakointia vaikeuttaa se, että Britanniassa käytössä olevassa enemmistövaalitavassa vaalipiiristä nousee parlamenttiin vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Siksi puolueiden kokonaisäänimäärät eivät ole suoraan verrannollisia kansanedustajien määrän jakautumiseen niiden kesken.

Mielipidekyselyt eivät muutenkaan ole hyvässä maineessa, koska ne menivät pahasti metsään edellisissä parlamenttivaaleissa ja brexit-äänestyksessä.

Sittemmin kyselyiden tekotapaa on tosin pyritty parantamaan vääristymien korjaamiseksi.

Pääministeri Maytä lohduttanee se, että ainakin vedonlyöntifirmat yhä uskovat konservatiivien kasvattavan enemmistöään.

USA:n Puerto Ricossa miljoonat yhä ilman sähköä tai juoksevaa vettä hurrikaanin jäljiltä

Perezin perheen jäämistö pari viikkoa Maria-myrskyn jälkeen Puerto Ricossa.

Yhdysvaltain Puerto Ricossa noin miljoona ihmistä elää yhä ilman juoksevaa vettä ja noin kolme miljoonaa vailla sähköä, kertoo CNN.
Voimakas Maria-hurrikaani tuhosi saaren sähköverkon ja muun infrastruktuurin pahoin noin kuukausi sitten.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että erityisesti puhtaan juomaveden puute lisää tautiepidemioiden riskiä. Muun muassa koleran ja ripulitautien riski kasvaa.

Yhdyvaltain katastrofivirasto Fema on toimittanut Puerto Ricoon sekä vettä että vedenpuhdistustabletteja, mutta puhdasta juomavettä ei silti riitä koko saaren tarpeisiin. Ihmiset ovat CNN:n mukaan etsineet juomavettä muun muassa puroista ja jopa kaivoista, jotka on aiemmin todettu mahdollisesti terveydelle vaarallisiksi kemikaalijäämien takia.

STT, San Juan

 

USA:ssa jo 285 joukkoampumista – poliisi otti kiinni Marylandin ampumisista epäillyn miehen

Poliisin julkaisema kuva 37-vuotiaasta Radee Labeeb Prince, jota epäillään Marylandin joukkoampujaksi.

Yhdysvalloissa poliisi otti kiinni Marylandin epäillyn ampujan.

Kiinniotosta kerrottiin Suomen aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Miehen epäillään ampuneen kolme ihmistä kuoliaaksi ja haavoittaneen kahta keskiviikkona Marylandin osavaltiossa.

Haavoittuneet vietiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneina. Lisäksi miehen epäillään ampuneen vielä yhtä ihmistä Delawaren osavaltiossa.

37-vuotiaan miehen uskotaan olleen muutaman kuukauden ajan töissä keittiötasoja valmistaneessa yrityksessä, jossa myös kuolonuhrit työskentelivät. Harfordin sheriffin Jeffrey Gahlerin mukaan tapauksessa ei ole muita epäiltyjä.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna tehty jo 285 joukkoampumista, kun mukaan lasketaan tapaukset, joissa uhreja on neljä tai enemmän.

 

(STT-AFP )

Taas ampumistapaus USA:ssa: Ainakin kolme kuollut

Kuva: Lehtikuva
Joukkoampumiset alkavat olla Yhdysvalloissa jokaviikkoisia. Lokakuun alussa Las Vegasissa kuoli ihmistä 58 luoteihin.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ampumistapauksessa Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Edgewoodin kaupungissa tapahtuneessa välikohtauksessa haavoittui kaksi ihmistä. Kaikki uhrit olivat töissä liikkeessä, joka myy ja asentaa graniittisia keittiötasoja.

Poliisin mukaan epäilty on tunnistettu, mutta hän pakeni paikalta. 37-vuotiasta miestä etsitään parhaillaan. Hänellä epäillään olleen jokin yhteys liikkeeseen, mutta poliisi ei kertonut asiasta tarkempia tietoja.

Harfordin sheriffin Jeffrey Gahlerin mukaan tapauksessa ei ole muita epäiltyjä.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna tapahtunut jo 285 joukkoampumista, kun mukaan lasketaan tapaukset, joissa uhreja on neljä tai enemmän.

”Rastita Sobtshak” – FT: Tv-tähti pyrkii Venäjän presidentiksi

Kuva: Lehtikuva

Venäläinen seurapiiri- ja televisiotähti Ksenia Sobtshak (kuvassa) ilmoittaa Financial Timesin mukaan asettuvansa ehdolle Venäjän presidentinvaaleihin. Sobtshak kirjoittaa talouslehti Vedomostissa, että hänen ehdokkuutensa on tarkoitettu vastalauseeksi kaikille.

– Haluatko kertoa mielipiteesi, mutta ehdokastasi ei ole päästetty ehdolle? Eikö ehdokasta löydy? Rastita Sobtshak. Et valitse häntä presidentiksi. Käytät vain rauhanomaista ja laillista keinoa sanoa ”Jo riittää!”, Sobtshak kirjoitti.

Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä ilmoittanut ehdokkuudestaan maaliskuun vaaleissa. Hänen ilmoitustaan odotetaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Ksenia Sobtshakin isä oli tunnettu uudistusmielinen poliitikko Anatoli Sobtshak. Vuonna 2000 kuollut isä-Sobtshak oli Putinin läheinen yhteistyökumppani.

Ranska tiukentaa lakejaan: Sallii laajat valtuudet kotietsintöihin ja rajoittaa vapaata liikkumista

Kuva: Lehtikuva

Ranskan parlamentti on hyväksynyt uuden terrorismilain, joka antaa viranomaisille laajat valtuudet tehdä kotietsintöjä ja rajoittaa vapaata liikkumista. Lisäksi viranomaiset saavat luvan sulkea uskonnollisia kohteita, joita epäillään radikaalien aatteiden levittämisestä.

Uusi lainsäädäntö korvaa poikkeustilan, joka otettiin käyttöön Pariisissa toissa vuonna tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Näissä iskuissa kuoli 130 ihmistä, mutta myöhemmin tapahtuneiden iskujen kuolonuhrien määrä on ylittänyt 230. Poikkeustilaa on sen jälkeen jatkettu kuusi kertaa.

Lainsäädännön tiukennuksesta on käyty kiivasta keskustelua Ranskassa, mutta kansalaiset ovat mielipidetiedustelujen perusteella niihin tyytyväisiä. Tuoreessa kyselyssä uusia toimia kannatti 57 prosenttia vastaajista. Presidentti Emmanuel Macron kehotti viranomaisia hyödyntämään annettuja valtuuksia täysimittaisesti.

Tarkoitus on tehostaa tiedustelua vankiloissa, joissa radikalisaation epäillään leviävän tehokkaasti. Viranomaiset saavat valtuudet tehdä tarkastuksia raja-alueilla, rautatieasemilla, satamissa ja lentokentillä.

Ihmisoikeusryhmät epäilevät, että tarkastukset kohdistuvat yhä suuremmassa määrin maahanmuuttajiin ja muslimeihin.