tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Britannian vaalien tuloksena voi olla ”hung parliament” – ”Sitten ollaankin todella mielenkiintoisilla vesillä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Kaikki näytti vielä hyvältä huhtikuussa, kun pääministeri Theresa May määräsi Britanniaan ennenaikaiset vaalit. Konservatiivipuolueen etumatka työväenpuolue labouriin vaikutti suorastaan murskaavalta.

– Pari kuukautta sitten puhuttiin siitä, että konservatiivien enemmistö parlamentissa voisi nousta jopa sataan paikkaan. Jos se oli tavoite niin kyllä aika huonolta näyttää nyt, sanoo kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta.

Kuisman mukaan vaalipäivän aattona näyttää siltä, että nykyisenkin enemmistön säilyttäminen parlamentin alahuoneessa voi tehdä tiukkaa. Tuloksena voi jopa olla niin kutsuttu ”hung parliament”, jossa millään puolueella ei ole enemmistöä paikoista.

– Sitten ollaankin todella mielenkiintoisilla vesillä.

Kuisman mukaan enemmistöhallitukseen ei konservatiiveille tai labourille ole tarjolla realistista kumppania, joten tuloksena olisi vähemmistöhallitus.

– Se olisi brexit-neuvotteluissa sitten aika paljon parlamentin talutusnuorassa ja päätöksenteko olisi hyvin hankalaa, Kuisma ennustaa.

Tutkija ei usko konservatiivien ryhtyvän kampeamaan Mayta johtajan paikalta, jos konservatiivit onnistuvat säilyttämään edes jonkinlaisen enemmistön.

Pääministerille itselleen se merkitsisi kuitenkin sitä, ettei hän esimerkiksi voisi tehdä mahdollisesti haluamiaan henkilövaihdoksia hallitukseen.

Selvä enemmistö ihmisistä on hyväksynyt sen, että Britannia jättää EU:n.

Kuinka tässä näin kävi? Kuisma arvioi Mayn saattaneen luoda itsestään kuvan ailahtelevana johtajana. Hän kääntyi Britannian EU-eron vastustajasta kovan brexitin kannattajaksi ja määräsi ennenaikaiset vaalit, vaikka oli luvannut olla niin tekemättä.

May ei myöskään suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin televisiossa, mitä on tulkittu ylimielisyydeksi.

Samaan aikaan labour ja sen johtaja Jeremy Corbyn ovat onnistuneet esiintymään johdonmukaisesti. Puolueen nousu ei Kuisman mukaan kuitenkaan selity sillä, että britit yhä haaveilisivat brexitin peruuntuvan.

– Kyllä selvä enemmistö ihmisistä on hyväksynyt sen, että Britannia jättää EU:n.

Vaalien lopputuloksen ennakointia vaikeuttaa se, että Britanniassa käytössä olevassa enemmistövaalitavassa vaalipiiristä nousee parlamenttiin vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Siksi puolueiden kokonaisäänimäärät eivät ole suoraan verrannollisia kansanedustajien määrän jakautumiseen niiden kesken.

Mielipidekyselyt eivät muutenkaan ole hyvässä maineessa, koska ne menivät pahasti metsään edellisissä parlamenttivaaleissa ja brexit-äänestyksessä.

Sittemmin kyselyiden tekotapaa on tosin pyritty parantamaan vääristymien korjaamiseksi.

Pääministeri Maytä lohduttanee se, että ainakin vedonlyöntifirmat yhä uskovat konservatiivien kasvattavan enemmistöään.

Pohjois-Korea: USA:n ja Etelä-Korean sotaharjoitus lyö bensaa liekkeihin

Pohjois-Korea varoitti sunnuntaina Yhdysvaltoja, että maanantaina alkava Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteinen sotaharjoitus ”on kuin kaataisi bensaa liekkeihin”.

Ulchi Freedom Guardian -harjoitus pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1976. Pitkälti tietokonesimulaatioihin perustuvaan harjoitukseen osallistuu tänä vuonna noin 17 500 amerikkalaissotilasta.

Etelä-Korean median mukaan harjoitukseen olisi niemimaan kireän tilanteen vuoksi tänä vuonna osallistumassa myös kaksi amerikkalaista lentotukialusta.

– Yhteisharjoitus on erittäin suora vihamielisyyden osoitus meitä kohtaan, eikä kukaan voi taata, ettei se johtaisi lopulta todellisiin taisteluihin. Sotaharjoitus on bensan kaatamista liekkeihin ja huonontaa niemimaan tilannetta, kirjoitti pohjoiskorealainen Rodong Sinmun -lehti.

Keskustelua aiheesta

Irak aloitti Tal Afarin kaupungin valtauksen Isisiltä

Kuva: Lehtikuva
Äärijärjestö Isis on ollut ahtaalla Irakin kanssa viime aikoina.

Irak aloitti taistelun Isisin tärkeän tukikohtakaupungin takaisinvaltaamiseksi[Juttu] 20.08.2017, 06:31 829 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Bagdad 20.8. Ulkomaat, stt 031
///LOPPUVERSIO///

Irak on aloittanut taistelun äärijärjestö Isisin hallussaan pitämän Tal Afarin kaupungin takaisinvaltaamiseksi. Pohjois-Irakissa sijaitseva alue on Isisille tärkeä tukikohta ja yksi viimeisistä äärijärjestön hallussaan pitämistä kaupungeista.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti takaisinvaltauksen aloittamisesta sunnuntaina.

Tal Afar sijaitsee 70 kilometriä länteen Mosulista, jonka Yhdysvaltain tukemat Irakin hallituksen joukot valtasivat kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen Isisiltä viime kuussa.
Tal Afar on ollut Isisin hallussa kesäkuusta 2014. Ennen valtaamista kaupungissa asui noin 200 000 ihmistä, mutta viranomaisten mukaan nykyistä asukasmäärää on vaikea arvioida, sillä kaupunkiin ei ole juuri yhteyttä ulkopuolelta.

 

(STT-AFP )

AVAINSANAT

Espanja suree tänään Sagrada Familia -kirkossa

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Sagrada Familia on ollut rakenteilla jo vuodesta 1882.

Barcelonan kuuluisassa Sagrada Familia -kirkossa järjestetään tänään muistojumalanpalvelus terrori-iskujen uhrien muistoksi. Ainakin 14 ihmistä kuoli ja toista sataa loukkaantui, kun vuokrattu pakettiauto ajettiin väkijoukkoon Barcelonan keskustassa torstaina.

Loukkaantuneista yli 50 on edelleen sairaalassa, ja heistä toistakymmentä kriittisessä tilassa. Perjantain vastaisena yönä tehtiin Cambrilsin pikkukaupungissa toinen isku. Siinä kuoli yksi nainen, minkä lisäksi viisi muuta siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui.

STT-AFP , Barcelona

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta