Ulkomaat

Britanniassa haetaan hallitussopua – Johnson ei haasta Mayta

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Britanniassa pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) ja Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) neuvottelut hallitusyhteistyöstä jatkuvat edelleen. Aiemmin Mayn edustaja sanoi, että May on jo päässyt sopuun vallanjaon suuntaviivoista DUP:n kanssa.

Mayn tiedottaja kertoi, että keskusteluja on käyty sopimuksen viimeistelemiseksi. Tiedottajan mukaan sopimus tuo vakautta, jota Britannia tarvitsee brexit-neuvotteluihin lähtiessään.

DUP:n edustaja luonnehti keskustelujen olleen positiivisia.

– Keskustelut jatkuvat ensi viikolla yksityiskohtien työstämiseksi, puolueesta kommentoitiin.

Britanniaan ei näillä näkymin olla muodostamassa koalitiohallitusta, jossa DUP olisi mukana. Sen sijaan sopimusneuvotteluissa lähdetään siitä, että DUP tukisi konservatiivihallitusta merkittävimmissä äänestyksissä, kuten budjetista päätettäessä.

Tuen Theresa Maytä.

Sitä ei ole kerrottu, millaisia myönnytyksiä unionistipuolue konservatiiveilta haluaa tukensa vastineeksi. Puolueen arvomaailmaa luonnehditaan varsin vanhoilliseksi. Se muun muassa vastustaa aborttia ja samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

EU-alueella Britannian tilannetta seurataan tarkkaan, sillä neuvottelujen Britannian EU-erosta pitäisi alkaa tuota pikaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on hoputtanut Britanniaa neuvottelujen aloittamiseen. Merkelin mukaan EU odotti, että Britannian parlamenttivaalit saadaan pidettyä, mutta nyt neuvottelujen on aika alkaa.

Pääministeri May on luvannut Merkelille, että brexit-neuvottelut alkavat seuraavan parin viikon aikana.

EU:ssa ollaan huolissaan siitä, miten Britannian vaalien jälkeinen tilanne vaikuttaa neuvotteluiden käymiseen. Kun May määräsi ennenaikaiset vaalit, hän laskelmoi niiden vankistavan konservatiivien ja näin ollen myös hallituksen asemaa brexit-neuvotteluihin ryhdyttäessä. Tulos oli päinvastainen, kun konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.

Konservatiivien omassakin keskuudessa spekuloidaan nyt kiivaasti, voiko May vaalitappion jälkeen jatkaa pääministerinä ja kuinka kauan.

Tabloid-lehti Daily Mailin nimetön lähde väitti, että ulkoministeri Boris Johnson valmistautuu tarjoutumaan pääministeriksi. Johnson kuitenkin kiisti lehden spekulaatiot, että yrittäisi Mayn paikalle.

– Tuen Theresa Maytä, hän tviittasi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat