Britanniassa haetaan hallitussopua – Johnson ei haasta Mayta

Kuva: Lehtikuva

Britanniassa pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) ja Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) neuvottelut hallitusyhteistyöstä jatkuvat edelleen. Aiemmin Mayn edustaja sanoi, että May on jo päässyt sopuun vallanjaon suuntaviivoista DUP:n kanssa.

Mayn tiedottaja kertoi, että keskusteluja on käyty sopimuksen viimeistelemiseksi. Tiedottajan mukaan sopimus tuo vakautta, jota Britannia tarvitsee brexit-neuvotteluihin lähtiessään.

DUP:n edustaja luonnehti keskustelujen olleen positiivisia.

– Keskustelut jatkuvat ensi viikolla yksityiskohtien työstämiseksi, puolueesta kommentoitiin.

Britanniaan ei näillä näkymin olla muodostamassa koalitiohallitusta, jossa DUP olisi mukana. Sen sijaan sopimusneuvotteluissa lähdetään siitä, että DUP tukisi konservatiivihallitusta merkittävimmissä äänestyksissä, kuten budjetista päätettäessä.

Tuen Theresa Maytä.

Sitä ei ole kerrottu, millaisia myönnytyksiä unionistipuolue konservatiiveilta haluaa tukensa vastineeksi. Puolueen arvomaailmaa luonnehditaan varsin vanhoilliseksi. Se muun muassa vastustaa aborttia ja samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

EU-alueella Britannian tilannetta seurataan tarkkaan, sillä neuvottelujen Britannian EU-erosta pitäisi alkaa tuota pikaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on hoputtanut Britanniaa neuvottelujen aloittamiseen. Merkelin mukaan EU odotti, että Britannian parlamenttivaalit saadaan pidettyä, mutta nyt neuvottelujen on aika alkaa.

Pääministeri May on luvannut Merkelille, että brexit-neuvottelut alkavat seuraavan parin viikon aikana.

EU:ssa ollaan huolissaan siitä, miten Britannian vaalien jälkeinen tilanne vaikuttaa neuvotteluiden käymiseen. Kun May määräsi ennenaikaiset vaalit, hän laskelmoi niiden vankistavan konservatiivien ja näin ollen myös hallituksen asemaa brexit-neuvotteluihin ryhdyttäessä. Tulos oli päinvastainen, kun konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.

Konservatiivien omassakin keskuudessa spekuloidaan nyt kiivaasti, voiko May vaalitappion jälkeen jatkaa pääministerinä ja kuinka kauan.

Tabloid-lehti Daily Mailin nimetön lähde väitti, että ulkoministeri Boris Johnson valmistautuu tarjoutumaan pääministeriksi. Johnson kuitenkin kiisti lehden spekulaatiot, että yrittäisi Mayn paikalle.

– Tuen Theresa Maytä, hän tviittasi.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta